Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Ce coroana funerara alegi? Obiceiuri, modele, prețuri

Coroana funerară este un aranjament floral cu un vădit caracter simbolic, care se depune în semn de omagiu la un mormânt sau la un monument.

Oamenii au utilizat coroanele de flori încă din cele mai vechi timpuri. Alcătuite inițial din ramuri și crengi verzi împletite, li s-au adăugat ulterior elemente realizate din metale și pietre prețioase.

Coroana de flori împodobea altarele și era un semn al divinității. Zeii din Olimp erau reprezentați purtând pe cap cununi, iar unora dintre ei le-au fost asociate anumite plante – coroane din frunze de laur pentru Apollo, din ramuri de măslin pentru Atena sau din spice de grâu pentru Demetra.

Cu timpul, coroana a devenit atributul regilor sau împăraților, a fost decernată ca premiu în diferite competiții și concursuri sau a fost acordată pentru merite civile sau militare.

Semnificația coroanei funerare

Coroana de flori era folosită și în ceremoniile funerare, iar oferirea de flori la înmormântare și ornarea mormintelor este o tradiție veche de când lumea. În Egiptul antic, mumiile faraonilor din sec. XI î.e.n. purtau pe cap cununi din ramuri și frunze.

În unele necropole elenistice au fost descoperite coroane realizate din frunze de aur, în formă de cerc sau semicerc, destinate împodobirii capului persoanei decedate. Obiceiul grecilor de a încorona morții cu ghirlande de frunze și flori a fost preluat și de romani. Coroanele și ghirlandele sculptate împodobeau și monumentele funerare ale vechilor civilizații.

În România, deși aducerea de flori la morminte se practică din vechime, obiceiul coroanelor este relativ recent și provine din ceremoniile dedicate cultului eroilor - vezi articolul De ce se duc flori la înmormântare?

Astăzi, depunerea de coroane funerare la înmormântare este o practică întâlnită pe scară largă.

Coroana funerară este un simbol al continuității și al vieții eterne. Semnificația sa este cu atât mai puternică, cu cât preia unele simboluri ale străvechiului obicei al bradului de înmormântare, întâlnit în tradițiile românești.

De asemenea, coroana funerară este un semn al emoțiilor noastre și un ultim tribut adus celui plecat dintre noi. În plus, la semnificația coroanei se adaugă mesajul pe care îl transmit florile din care aceasta este realizată.

Florile funerare cel mai des folosite sunt garoafele, crizantemele, crinii și trandafirii.

Când se duce coroana funerară?

Coroana funerară se aduce fie la priveghiul mortului (acasă sau la capelă), fie direct în ziua înmormântării.

Atunci când mortul este condus spre biserică și apoi spre cimitir, cei care poartă coroanele stau în convoiul mortuar după persoanele care duc crucea, praporii și pomul mortuar.

În timpul slujbei din biserică, coroanele funerare sunt lăsate la ușă. Uneori, coroanele de la priveghi împodobesc mașina mortuară care transportă persoana decedată pe ultimul drum.

La cimitir, după terminarea slujbei și acoperirea sicriului cu pământ, coroana funerară va fi depusă pe mormântul celui trecut în neființă.

Când se curăță mormântul de coroane?

Conform tradiției, coroanele sunt lăsate pe mormânt timp de 40 de zile. Se crede că la 40 de zile de la înmormântare, sufletul celui adormit se înfățișează în fața lui Dumnezeu pentru judecată - de aceea parastasul care se face cu această ocazie este foarte important.

În general, mormintele se curăță de coroane înainte ca preotul să facă slujba.

Tipuri și modele de coroane funerare

Coroanele funerare se găsesc într-o varietate de modele. Ele diferă în funcție de suport, de tipul de flori folosite, de aspectul, forma sau dimensiunea coroanei.

1. Coroane funerare pe suport de papură sau pe suport de burete

Suportul pe care este realizată coroana este factorul principal care influențează rezistența în timp a florilor. Din acest punct de vedere, coroanele pot fi făcute pe suport de papură sau pe suport de burete floral.

Coroanele pe suport de papură folosesc un cadru de stuf în care se înfig crengi de brad și flori prinse de bețișoare de lemn cu ajutorul sârmei. Acest tip de suport nu asigură însă nicio sursă de apă pentru flori, deci rezistența lor este limitată, în special în timpul verii.

Coroanele pe suport de burete au la bază un burete floral, care se îmbibă cu apă înainte să fie realizat aranjamentul propriu-zis. În acest mod, florile își vor păstra aspectul un timp îndelungat.

Dacă rezistența coroanei funerare pe care o comanzi este un aspect esențial pentru tine, îți recomandăm să te orientezi către coroanele realizate pe suport de burete. Poți citi mai multe despre avantajele acestora în articolul Coroane funerare pe burete sau pe suport clasic?.

2. Coroane funerare din flori naturale sau din flori artificiale

În funcție de florile care intră în alcătuirea sa, o coroană poate fi compusă din flori naturale sau din flori artificiale. Atunci când trebuie să alegi între coroane naturale și artificiale, ține cont de următoarele aspecte:

Coroanele din flori naturale au un aspect mai plăcut și mai elegant și sunt de preferat celor cu flori artificiale. Florile naturale au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru a exprima tristețea și regretul la trecerea în neființă a unei persoane dragi.

Coroanele din flori artificiale sunt confecționate de obicei din material plastic. Deși se crede că sunt mai rezistente, trebuie avut în vedere faptul că își pierd culoarea și aspectul odată cu trecerea timpului. În plus, plasticul dăunează mediului, iar florile de plastic frizează kitsch-ul.

3. Coroane funerare tradiționale sau coroane moderne

Coroana funerară tradițională are formă ovală și este decorată cu crengi de brad. Bradul, arbore veșnic verde, este foarte des întâlnit în tradițiile românești, fiind simbolul vieții eterne și al trimfului asupra morții.

Florile care alcătuiesc de obicei o coroană funerară tradițională sunt garoafele, crizantemele și trandafirii.

Coroanele funerare moderne se diferențiază prin formele și florile folosite. Ele pot avea formă rotundă sau de lacrimă (o interpretare cu accente moderne a coroanei tradiționale), sau aranjamentul funerar poate fi chiar în formă de inimă sau de cruce. Florile mai exotice – orhidee, crini imperiali, cale, anthurium – aduc și ele nuanțe moderne.

4. Coroane de formă ovală sau rotundă, în formă de lacrimă, inimă sau cruce

Coroanele de formă ovală sunt de obicei cele clasice, în care florile alternează cu crenguțele de brad.

Coroana funerară rotundă este de dată mai recentă în România, fiind inspirată din tradițiile occidentale. Forma circulară semnifică viața veșnică, iar coroanele sunt elegante și moderne și pot fi alcătuite doar din flori, fără a fi neapărat ornate cu crenguțe de brad.

Coroanele în formă de lacrimă, cu florile așezate de jur-împrejurul suportului, sunt un aranjament situat la granița dintre tradițional și modern, fiind o reinterpretare a coroanelor clasice.

Crucile și inimile din flori sunt printre cele mai complexe aranjamente funerare. Ele folosesc suport de papură sau burete pentru longevitate, pe care este montat un număr mare de flori.

5. Coroane funerare discrete și coroane funerare mari

În funcție de forma aranjamentului funerar și de numărul de flori folosite, coroanele pot fi mai mici sau pot avea dimensiuni mari.

De regulă, coroanele de formă rotundă și inimile funerare sunt mai micuțe, variind între 40 și 70 cm diametru.

Coroanele funerare tradiționale și cele în formă de lacrimă, precum și crucile din flori sunt mai mari, având o înălțime de 80-100 cm.

Cât costă o coroană funerară?

Prețurile coroanelor variază în funcție de dimensiuni, de numărul de flori și de complexitatea aranjamentului funerar.

Coroanele simple, cu un număr mai mic de flori – de obicei crizanteme sau garoafe – sunt mai ieftine și costă până în 250 lei. Cei care au un buget mai mic pot opta pentru un buchet funerar sau pentru o jerbă de flori, care se găsesc și la prețuri mai mici de 150 de lei.

Coroanele funerare de lux, cu aranjamente deosebite și elegante, cu flori mai speciale, pot depăși prețul de 500 de lei.

În linii mari, se poate găsi o selecție variată de coroane la prețuri între 200 și 350 lei.

De unde cumperi coroana funerară?

Atunci când trebuie să cumperi o coroană funerară, ai la dispoziție trei opțiuni: să o iei de la o florărie, să o comanzi online sau, dacă ești din București, să o cumperi de la Piața de flori.

Varianta de a cumpăra coroana de la o florărie poate fi avantajoasă dacă ai una în imediata apropiere a casei sau a locului în care lucrezi și dacă te prezinți personal la înmormântare.

Să cumperi coroana de la Piața de flori presupune să ai mai mult timp la dispoziție, să te deplasezi până acolo și de multe ori să negociezi un preț care nu este în mod necesar și avantajos.

Cea mai comodă opțiune este să comanzi coroane funerare online. Atunci când te afli în străinătate sau nu poți participa la înmormântare din alte motive, comandarea coroanei de pe internet rămâne singura variantă disponibilă. Florăriile online asigură de obicei în mod gratuit serviciul de depunere a coroanei la cimitir sau la capelă.

Cum să alegi coroana funerară

Atunci când alegi coroana funerară, poți ține cont de semnificația florilor, de vârsta și statutul persoanei decedate sau chiar de florile sale preferate.

Aranjamentele funerare potrivite pentru înmormântarea unui bărbat sunt în general cele simple și discrete, alcătuite dintr-un singur tip sau din două tipuri de flori.

Coroanele funerare pentru femei pot pune accent pe florile preferate ale persoanei decedate. Aceste coroane sunt de obicei mai elegante și cuprind mai multe tipuri de flori.

Coroanele funerare potrivite pentru înmormântarea unui copil sunt de dimensiuni mai mici, au forme rotunde sau de inimă și cuprind flori gingașe și delicate.

Dacă vrei ca aranjamentele funerare să reziste mai mult, comandă doar coroane pe suport de burete și optează pentru coroanele din garoafe, trandafiri, crizanteme sau anthurium.

Ce se scrie pe coroana funerară?

Coroanele funerare sunt însoțite de o panglică simplă sau dublă, pe care sunt scrise mesajele pentru părinții, bunicii, frații, iubiții, soții, rudele, prietenii sau colegii decedați.

Pentru că spațiul este restrâns, mesajul trebuie să fie scurt și concis. Alături de el, se scrie numele persoanei sau persoanelor din partea cărora este trimisă coroana funerară sau gradul de rudenie.

Idei pentru mesaje de condoleanțe găsești în articolul Ce scriem pe panglica unei coroane funerare.

Ce înseamnă când visezi coroane funerare?

Să visezi o coroană funerară nu este neapărat un semn rău, în ciuda conotației negative a simbolului.

În primul rând, dacă ai trecut de curând printr-o tragedie, cel mai probabil coroana funerară din vis reflectă pur și simplu experiențele tale recente.

Dacă ai visat o coroană fără să fi existat neapărat o conexiune cu un eveniment din viața ta, iată mai multe interpretări care îi sunt asociate:

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87