Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Privegherea mortilor

Exista traditii cu privire la momentele de pana la inmormantarea propriu-zisa. Chiar si Biserica sfatuieste oamenii, apropiatii si rudele sa fie alaturi de cel adormit pana in momentul inmormantarii.

Traditii la privegherea mortului

Din momentul in care clopotele bisericii incep sa bata, toti apropiatii, rudele si oamenii care l-au cunoscut pe cel decedat trebuie sa intre in casa acestuia pentru a-si lua ramas bun si pentru a se ruga pentru sufletul lui. Cei apropiati aduceau, de obicei, lumanari de ceara - "lumini", cum se spunea in popor. Ajungand la fata locului, cel sosit saruta icoana de pe pieptul celui adormit si mana acestuia, daca a fost om batran, si aprindea lumanarea la capataiul lui. Lumanarile se mai aprindeau pe lemnul sicriului sau chiar pe peretii casei sau se puneau neaprinse langa iconita.

Cei adunati in casa pentru a priveghea mortul vorbeau despre cum a fost el in timpul vietii: ce fel de om a fost, ce bine a facut cat a trait etc. Se spunea ca aici avea loc prima judecata, tribunalul pamantesc! Daca omul a fost bun, nimeni nu il vorbeste de rau, iar daca a fost rau, mai degraba il compatimesc decat sa il judece.

Se spune ca mortul nu trebuie sa ramana niciodata singur in camera pentru a avea grija sa nu i se stinga lumanarea de la capatai sau sa nu se apropie de el cine nu e bun.

Superstitii referitoare la banii care se pun la mort

In timpurile vechi, lumanarile ce era aprinse la capataiul mortului erau insotite si de banuti ce se puneau pe icoana. In perioada moderna, banii au inceput sa fie pusi intr-un vas sau intr-o tava si se folosesc pentru o parte din cheltuielile parastasului. Inainte, cu acesti bani se faceau doar anumite lucruri: se cumpara bautura ce urma sa fie data de pomana celor ce ajutau la pregatirea mortului sau care se impartea la groapa copiilor celor saraci. Daca cel mort fusese el insusi sarac, banii acopereau cheltuielile inmormantarii pentru ca, se spunea, el trebuia sa aiba cu ce plati vamile cerului. Oamenii aduceau, pe langa lumanari si bani, faina, tamaie, batiste si stergare pentru momentul procesiunii.

Pregatirea inmormantarii si a parastasului

In timpul priveghiului, cativa dintre cei de-ai casei pregateau graul pentru coliva, impodobeau bradul funerar, faceau cele de trebuinta pentru inmormantare. Femeile, in special, pregateau faina pentru colaci, impleteau cununi de flori - astazi, coroanele funerare - sau coseau hainele celui mort, daca acestea nu erau pregatite din timp.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Coroana garoafe Coroana garoafe
175 lei
Coroana gerbera Coroana gerbera
229 lei
Comanda rapida - 0374.87.74.87