Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Ziua inmormantarii

Obiceiurile principale de inmormantare se desfasoara chiar in ziua inmormantarii propriu-zise, cand mortul este condus pe ultimul drum de intreaga comunitate. Ziua inmormantarii corespunde, in mod normal, cu cea de-a treia zi de la deces.

Traditii in ziua inmormantarii - ultimul drum al mortului

In cea de-a treia zi, inca de dimineata, se strangea alai la casa celui mort, pregatindu-se pentru ultimul drum. Oamenii mai treceau inca o data pe la mort, sarutandu-i mana si icoana de pe piept si spunand "Dumnezeu sa-l ierte si sa-i faca parte in imparatia cerului". Bocitoarele isi spuneau cantecele funebre. Toti asteptau venirea preotului. Erau aduse in curte crucile, prapurile, sfesnicele si steagurile pentru procesiunea spre mormant.

Obiceiurile funerare din acesta zi sunt foarte diferite de la o zona la alta. In unele parti, sicriul mortului se poarta pe maini pana la cimitir, in altele intr-un car cu boi sau pe sanie. In unele sate din Moldova, mortul era dus pe sanie, fie iarna, fie vara pentru a-i fi calea usoara si pentru a nu-l zdruncina. La sanie se puneau doi sau patru boi negri. Daca murea barbatul din familie, boii se puneau la sanie cu jugul invers, aratand faptul ca toate vor merge prost de acum incolo. Boii purtau in coarne colaci si stergare.

Traditii funerare pentru cei necasatoriti

In traditia populara, omul nu putea pleca din acesta lume fara sa fi trecut prin unul dintre cele mai importante momente ale vietii: casatoria. In cele mai multe sate din Bucovina, daca murea o fata mare sau un fecior holtei, ritualul inmormantarii era imbogatit cu un brad, astfel incat cel mort sa fie "casatorit". Pe langa cei ce duceau sicriul sunt puse domnisoarele si cavalerii de onoare, adica druscele si vatajeii. Moartea este considerata o nunta.

Druscele si vatajeii au imbracaminte distincta fata de ceilalti oamenii, sunt imbracati in alb, fetele au parul despletit si bocesc tot drumul. In unele zone, baietii stau in fruntea procesiunii si cinstesc oamenii cu rachiu, la fel ca la nunta.

Momente premergatoare slujbei inmormantarii

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87