Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Un obicei de inmormantare inedit - Bradul funerar

Asa cum astazi avem coroanele funerare si jerbele funerare ce insotesc ultimul drum al celor plecati dintre noi, la fel exista in traditia populara obiceiul bradului. Acest obicei de inmormantare consta in impodobirea unui brad cu flori, fructe, smochine, nuci etc., brad ce va il va insoti pe cel mort pe parcursul intregului ritual. Semnificatiile acestui obicei ascund credinte si superstitii ale poporului nostru. Va invitam sa le cunoasteti!

Inca de la inceput, obiceiul impodobirii bradului este un act neobisnuit, chiar spectaculos. In majoritatea zonelor tarii, bradul este impodobit cu dulciuri, mere si fructe uscate, panglici colorate, flori etc. In unele parti, bradul era impodobit si cu lana de oi, daca cel mort fusese cioban, iar la fetele mari se punea in varful bradului inelul de logodna. Unde nu exista brad, se impodobeau crengi de meri, pruni sau alti pomi.

Dupa ce este impodobit, bradul este pus in curtea celui decedat tocmai pentru ca oamenii sa stie si sa vina sa isi ia ramas-bun, sa se roage pentru sufletul celui adormit.

Semnificatiile impodobirii bradului de inmormantare

Semnificatia principala a acestui ritual tine de implinirea statutului social al celui mort. Bradul era impodobit atunci cand cel ce a murit nu era casatorit, tocmai pentru a substitui partenerul de nunta. In traditia populara, toti oamenii trebuie sa isi indeplineasca datoriile, printre care si casatoria. De aceea, cel mort nu poate pleca din lume fara a fi implinit social. Pe langa a fi un simbol al tineretii, bradul este, deci, un inlocuitor al casatoriei.

Bradul conducea cortegiile funerare, fiind purtat de catre flacai precum colacii de nunta de vornicei, tocmai in dorinta de a implini si ritualul casatoriei neintamplate in timpul vietii. Bradul va sta de veghe la capataiul celui ingropat.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87