Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

De unde provine obiceiul depunerii de coroane funerare?

In zilele noastre, mai ales in orase, se obisnuieste ca despartirea de o persoana draga sa includa depunerea de coroane funerare la mormantul acesteia. Obiceiul este relativ recent si reflecta atat regretele enorme pe care le avem in fata unui fenomen pe care nu il putem controla - moartea, cat si o serie de traditii ale culturii traditionale, stranse si sintetizate. Ne propunem sa explicam de unde provine acest obicei de a depune coroane funerare.

Originile si semnificatiile coroanelor funerare

Coroanele funerare au intrat intr-un soi de traditie a culturii inmormantarii, mai ales in spatiile urbane, relativ recent, sfarsitul secolului XIX - inceputul secolului XX. Initial, coroanele funerare erau rezervate omagiilor aduse eroilor nationali. Raspandirea traditiei a fost influentata de mai multe evenimente petrecute pe plan social, politic si economic: se stie ca Romania s-a dezvoltat foarte mult in aceasta perioada, din toate punctele de vedere. Mai mult, secolul al XX-lea aduce cu el cele doua razboaie mondiale, drept urmare cultul eroilor ia amploare.

Treptat, insa, depunerea de coroane funerare este preluata si in cazul inmormantarilor personalitatilor nationale. Inmormantarea capata un anumit fast, cortegiile funerare devenind adevarate spectacole prin numarul mare de oameni participanti. Florile insotesc ultimul drum al celui decedat, simbolizand tocmai legatura dintre cele doua lumi.

Coroanele funerare sunt astazi prezente la toate inmormantarile, iar cel ce primeste omagiile nu trebuie sa fie neaparat un erou. In cultura romaneasca a fost dintotdeauna observat un puternic cult al stramosilor ce implica respectul si datoria fata de inaintasi, chiar si dupa moarte. Un bun exemplu ar fi chiar pomenirile si parastasele colective, in timpul carora sunt pomeniti toti cei adormiti, nu numai cei cunoscuti.

Coroanele funerare - simboluri si superstitii legate de coroanele si jerbele de flori

Coroanele funerare pot fi asociate anumitor obiceiuri din spatiul rural si din cultura traditionala a romanilor. La fel cum astazi coroanele funerare sunt indispensabile uni inmormantari la oras, la fel obiceiul bradului nu lipsea la inmormantarile de la sate. Coroanele funerare reusesc sa inglobeze anumite simboluri ale bradului funerar, in primul rand prin componenta lor. Coroanele funerare sunt astazi alcatuite din crengi de brad impodobite cu flori. Desi, pentru a castiga frumusete, unele coroane sunt alcatuite numai din flori, simbolurile au ramas valabile.

Inainte, bradul funerar era impodobit in curte chiar in ziua mortii pentru a fi semn ca in casa respectiva se afla un mort. Astfel, oamenii aflau de eveniment si veneau sa spuna o rugaciune pentru iertarea pacatelor lui. Astazi, in multe orase, exista superstitia ca nu e bine sa tii peste noapte coroana in casa. Acest lucru nu are nicio logica de vreme ce, inca din vechime, se obisnuia obiceiul bradului impodobit din timp si nu in ziua inmormantarii.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87