Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Obiceiuri de inmormantare la romani

Inmormantarea, la fel ca nasterea si nunta, este un rit de trecere. Prin rit de trecere intelegem o serie de actiuni pe care omul le implineste pentru a atenua trecerea de la un statut la altul. In cazul inmormantarii, aceasta trecere are loc deoarece, conform traditiei crestine, sufletul este nemuritor. Prin urmare, el trebuie sa treaca prin diferite ipostaze, mijlocite de cei vii.

Traditiile ce se petrec la inmormantarea omului au starnit, de-a lungul timpului, tot felul de reactii. In satul traditional, multe obiceiuri erau acceptate in prelungirea celor crestine, spre deosebire de astazi, cand preotii au inceput sa le respinga. Pentru a intelege fenomenul, trebuie sa ne gandim la mentalitatea societatilor despre care vorbim.

Inmormantarea in satul traditional

In lumea traditionala, toate gesturile au o explicatie. Mai ales Marea Trecere, asa cum este numita trecerea de la lumea vie la lumea cealalta, este puternic conturata de obiceiuri ce vor sa explice intreg ritualul, in cele mai mici detalii. Desi moartea continua sa fie o mare necunoscuta, omul incearca sa o imblanzeasca, gasindu-i o explicatie, o reteta. Cei vii trebuie sa se asigure ca mortul va ajunge in Rai, de aceea grija si implinirea tuturor obiceiurilor de inmormantare este esentiala.

Astfel se explica obiceiuri considerate "ciudate", cum ar fi spalarea mortilor, privegherea sau imbracarea in hainele de sarbatoare. In traditia romaneasca, cel trecut in nefiinta poarta hainele de duminica, respectiv portul traditional. Pana la Rai, cel mort trebuie sa parcurga un drum, sa calatoreasca si are nevoie de obiecte care sa il protejeze sau sa il ajute (mancare, bautura, un bat de care sa se propteasca etc.). Sufletul dupa moarte este intr-o lunga calatorie. Totodata, unele lucruri (pietre, seminte) sunt asezate in cosciug pentru a-i proteja pe cei ai comunitatii.

Despartirea definitiva de cel plecat in lumea cealalta are loc, in aproape toate regiunile tarii, la parastasul de 40 de zile, ce nu trebuie omis sub nicio forma. Pomana si doliul sunt alte momente importante ale inmormantarii.

Inmormantarea in zilele noastre

Modificarile spatiale aduc si modificari culturale. Obiceiurile de inmormantare din orase sunt restranse, iar ceea ce se pastreaza nu cunoaste neaparat o explicatie. Spre deosebire de spatiul rural, in care toata comunitatea ia parte la inmormantare, in orase numarul participantilor este mai mic. Ritualul inmormantarii are in centru slujba inmormantarii. Cei care au posibilitati apeleaza, in general, la firme funerare specializate, ce asigura indeplinirea momentelor esentiale ale inmormantarii.

Prin simbolistica lor, coroanele funerare au capacitatea de a inlocui o parte din obiceiurile inmormantarii. Daca in lumea traditionala elementul vegetal era prezent sub forma bradului funerar, in orase bradul este o componenta a coroanei, pe langa diferitele flori adaugate. Coroana funerara, pe langa functia estetica, exprima regretul vesnic pentru plecarea celui drag. Oamenii pastreaza cu strictete zilele cand se fac parastase si pomenirile colective. Putem spune ca ritualul inmormantarii nu si-a pierdut cu totul specificul traditional.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87