Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Cand se fac parastase

Dupa inmormantarea propriu-zisa, traditia crestin-ortodoxa a randuit o serie de slujbe individuale de pomenire a celor morti. Acestea se diferentiaza de pomenirile si parastasele colective de peste an (cum ar fi Pastele Mortilor, Mosii de vara, Sambata lui Lazar etc.) si se fac in functie de ziua in care cel decedat a fost inmormantat.

De ce facem parastase?

Parastasele sunt, in primul rand, o consecinta a faptului ca sufletul celui mort exista inca. De ce facem parastase? Potrivit crestinismului, sufletul nu moare odata cu trupul, ci traieste vesnic, in iad sau in rai, in functie de faptele sale de pe parcursul vietii, asa cum o arata traditiile despre sufletul dupa moarte. Parastasele sunt, practic, rugaciuni prin care cei vii se roaga pentru cei morti, pentru ca pacatele lor sa fie iertate. Spre deosebire de alte credinte, la crestin-ortodocsi iubirea de aproape este mai puternica decat moartea fizica, iar rugaciunea pentru cei de langa noi are efecte indiferent de circumstante.

Parastasele dupa inmormantare - cand se fac

Cuvantul parastas provine din limba greaca, unde reprezinta o slujba de mijlocire pentru cei adormiti. Parastasul se face in biserica sau in casa raposatului, dupa Sfanta Liturghie, cu exceptia anumitor zile (precum sarbatorile importante, perioade impotante etc.).

Zilele in care se fac parastasele individuale nu sunt alese la intamplare. Fiecare zi aleasa pentru un anume parastas are si o simbolistica biblica. Cele mai importante parastase individuale sunt:

  1. Parastasul de trei zile. Acest parastas corespunde cu ziua inmormantarii. Alegerea celor trei zile pana la inmormantare aminteste de Invierea lui Hristos, petrecuta in a treia zi dupa rastignire. Suprapunerea acestor zile reprezinta speranta mantuirii sufletului celui raposat prin Invierea Domnului.
  2. Parastasul de noua zile. Acesta este primul parastas savarsit dupa cel din ziua inmormantarii. Ziua este aleasa dupa numarul cetelor ingeresti (noua) si dupa ceasul al noualea, in care Hristos l-a mantuit pe talharul de pe cruce.
  3. Parastasul de patruzeci de zile. Traditia spune ca in cea de-a patruzecea zi, Hristos hotaraste unde va sta sufletul celui adormit pana la viitoarea judecata, deci parastasul este foarte important si de netrecut cu vederea! Ziua a patruzecea a fost aleasa pentru ca Hristos S-a inaltat la ceruri dupa patruzeci de zile de la rastignire.
  4. Parastasele la trei, sase si noua luni. Cele trei parastase amintesc de Trinitate, de Sfanta Treime. Rostul lor este de a readuce in rugaciuni amintirea celui raposat.
  5. Parastasul la un an pana la sapte ani. La un an de la moartea celui drag are loc un parastas important ce aminteste atat de timpul ce a trecut, cat si de nasterea celui adormit in ceruri. Din acest moment, celui raposat i se va face in fiecare an un astfel de parastas, pana la sapte ani cu regularitate. Cele sapte parastase anuale amintesc de zilele creatiei. Bineinteles, parastasele pot fi continuate si dupa implinirea celor sapte ani.

Parastasele ne ajuta si pe noi, cei ramasi in lume, sa trecem mai usor peste pierderea suferita.

Echipa CoroaneFunerare va este alaturi!

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Jerba gerbera Jerba gerbera
119 lei
Comanda rapida - 0374.87.74.87