Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Când se fac parastase după deces? Parastase obligatorii

După înmormântare, tradiția creștin-ortodoxă a rânduit o serie de slujbe individuale de pomenire a morților. Acestea se diferențiază de pomenirile și parastasele colective de peste an, rânduite de Biserică (cum ar fi de exemplu Paștele Morților, Moșii de Vară, Sâmbăta lui Lazăr și altele) și se fac în funcție de ziua în care a avut loc decesul.

Zilele în care se fac parastasele individuale (numite "soroace") nu sunt alese la întâmplare, fiecare dintre ele având o semnificație biblică.

Parastase obligatorii după înmormântare:

  1. Parastasul de 3 zile. Acesta corespunde cu ziua înmormântării și amintește de Învierea lui Hristos, petrecută în a treia zi de la răstignire. Parastasul de 3 zile simbolizează speranța mântuirii sufletului celui răposat prin Învierea Domnului. De asemenea, se crede că în ziua a treia sufletul va trece prin vămile văzduhului. Nu în ultimul rând, trei este numărul Sfintei Treimi.
  2. Parastasul de 9 zile. Este primul parastas făcut după cel din ziua înmormântării. Cifra 9 reprezintă numărul cetelor îngerești, dar și cel de-al nouălea ceas, în care Iisus l-a mântuit pe tâlharul de pe cruce. Se crede și că în cea de-a noua zi sufletul se înfățișează înaintea lui Dumnezeu, iar Biserica se roagă pentru primirea lui în rândul celor nouă cete îngerești.
  3. Parastasul de 40 de zile. Acesta este un parastas foarte important căci, conform tradiției, în cea de-a patruzecea zi, Hristos hotărăște unde va sta sufletul celui adormit până la Judecata de Apoi. Numărul 40 simbolizează cele 40 de zile care au trecut de la răstignirea Sa pe cruce și până când Iisus s-a înălțat la ceruri. Rugăciunile care se fac în această zi au ca scop primirea sufletului alături de Hristos.
  4. Parastasul de 3 luni
  5. Parastasul de 6 luni
  6. Parastasul de 9 luni. Cele trei parastase (de 3, 6 și 9 luni) stau sub semnul Trinității, al Sfintei Treimi, iar rostul lor este de a readuce prin rugăciuni amintirea celui răposat.
  7. Parastasul de 1 an. Este un parastas important, care comemorează ziua morții, amintind de timpul care a trecut, dar simbolizând în același timp și nașterea în ceruri a celui adormit. Din acest moment, răposatului i se va face în fiecare an un astfel de parastas, până la 7 ani.
  8. Parastasul de 7 ani. Acesta încheie seria de 7 parastase anuale, care amintesc de numărul zilelor creației.

Bineînțeles, parastasele pot fi continuate și după împlinirea celor 7 ani de la deces.

Parastasele se fac în special în zilele de marți, joi și sâmbătă.

Câteodată, aceste zile de pomenire a celui decedat cad într-o perioadă în care nu se pot face parastase. În acest caz parastasul se face mai devreme.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Jerba gerbera Jerba gerbera
139 lei
Comanda rapida - 0374.87.74.87