Când se fac parastase și pomeni după deces?
Conform tradiției creștin-ortodoxe, după înmormântare se fac o serie de parastase - slujbe individuale de pomenire a morților. Acestea se diferențiază de zilele de pomenire a morților de peste an, stabilite de Biserică (cum ar fi de exemplu Paștele Morților, Moșii de Vară, Sâmbăta lui Lazăr și altele. Parastasele individuale se fac în funcție de ziua în care a avut loc decesul. Parastasele sunt urmate de pomeni.
Zilele în care se fac parastasele și pomenile după înmormântare se numesc "soroace de pomenire a morților" și nu sunt alese la întâmplare, fiecare dintre ele având o semnificație biblică.
Parastase și pomeni obligatorii după înmormântare
Conform tradiției, se fac 13 parastase individuale și pomeniri după înmormântare, timp de 7 ani, iar dintre acestea cele mai multe parastase și pomeniri se fac în primul an:
- Parastasul la 3 zile după deces. Acesta corespunde cu ziua înmormântării și amintește de Învierea lui Hristos, petrecută în a treia zi de la răstignire. Parastasul de 3 zile simbolizează speranța mântuirii sufletului celui răposat prin Învierea Domnului. De asemenea, se crede că în ziua a treia sufletul va trece prin vămile văzduhului. Nu în ultimul rând, trei este numărul Sfintei Treimi.
- Parastasul la 9 zile după deces. Este primul parastas făcut după cel din ziua înmormântării. Cifra 9 reprezintă numărul cetelor îngerești, dar și cel de-al nouălea ceas, în care Iisus l-a mântuit pe tâlharul de pe cruce. Se crede și că în cea de-a noua zi sufletul se înfățișează înaintea lui Dumnezeu, iar Biserica se roagă pentru primirea lui în rândul celor nouă cete îngerești.
- Parastasul la 40 de zile după deces. Acesta este un parastas foarte important căci, conform tradiției, în cea de-a patruzecea zi, Hristos hotărăște unde va sta sufletul celui adormit până la Judecata de Apoi. Numărul 40 simbolizează cele 40 de zile care au trecut de la răstignirea Sa pe cruce și până când Iisus s-a înălțat la ceruri. Rugăciunile care se fac în această zi au ca scop primirea sufletului alături de Hristos.
- Parastasul la 3 luni după deces
- Parastasul la 6 luni după deces
- Parastasul la 9 luni după deces. Cele trei parastase (de 3, 6 și 9 luni) stau sub semnul Trinității, al Sfintei Treimi, iar rostul lor este de a readuce prin rugăciuni amintirea celui răposat.
- Parastasul la 1 an după deces. Este un parastas important, care comemorează ziua morții, amintind de timpul care a trecut, dar simbolizând în același timp și nașterea în ceruri a celui adormit. Din acest moment, răposatului i se va face în fiecare an un astfel de parastas, până la 7 ani.
- Parastasul la 2 ani după deces
- Parastasul la 3 ani după deces
- Parastasul la 4 ani după deces
- Parastasul la 5 ani după deces
- Parastasul la 6 ani după deces
- Parastasul la 7 ani după deces. Acesta încheie seria de 7 parastase anuale, care amintesc de numărul zilelor creației.
Bineînțeles, parastasele pot fi continuate și după împlinirea celor 7 ani de la deces.
Parastasele se fac cu precădere în anumite zile ale săptămânii, în special în zilele de marți, joi și sâmbătă.
Câteodată, aceste zile de pomenire a celui decedat cad într-o perioadă în care nu se pot face parastase. În acest caz parastasul se face mai devreme.