Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Toiagul mortului - un obicei funerar deosebit

Un obicei special, totusi din ce in ce mai rar intalnit, este Toiagul - o lumanare neobisnuita ca forma si ca inaltime - ce se foloseste in timpul ritualului funerar.

Pe langa lumanarile obisnuite ce se aprind la capul mortului sau la intrarea in casa acestuia in timpul priveghiului, romanii au o traditie inedita - aceea de a face o lumanare mare cat statura celui mort. Aceasta lumanare este aprinsa in anumite momente ale ritualului funerar.

In majoritatea zonelor, lumanarea se numeste "toiagul mortului". De ce toiag? Se spune ca pe el se sprijina cel mort in calatoria sa de pe lumea cealalta, mai ales cand trece puntea Raiului. In Transilvania si Bucovina, toiagul mai este numit si "privighetoare", "lumina de stat" sau "stat", provenind de la inaltimea lumanarii, cat statura celui adormit.

Obiceiuri de inmormantare - toiagul sau lumina de stat

Printre obiceiurile de confectionare a toiagului mortului, amintim faptul ca una dintre femeile ce ajuta la pregatirea inmormantarii il masoara pe cel mort cu o bucata de bumbac, aceasta urmand sa fie fitilul toiagului. Toiagul mortului se face gros cat degetul aratator cand cel ce a murit era batran si mai subtire, daca este vorba despre un tanar sau despre un copil. Ceara trebuie sa fie curata, galbena, in ea se amesteca si ceara lumanarii pe care cel decedat a tinut-o in mana cand si-a dat sufletul.

Toiagul mortului - semnificatii

Asa cum este cazul tuturor obiceiurilor de inmormantare, si toiagul mortului isi are semnificatia sa. Cel mort va merge cu lumina in cer si se va sprijini de acest toiag oricand va fi nevoie. Oamenii cred ca, atata vreme cat inca nu este ingropat, mortului ii sunt arse toate pacatele facute in timpul vietii pentru a merge curat pe lumea cealalta.

Oamenii cred ca pe lumea cealalta cel mort nu va mai avea nevoie de noroc. Acolo Il va intalni pe Dumnezeu, care stie totul. De aceea, se considera ca, prin masurarea staturii celui mort cu festila toiagului, norocul sau ramane in casa, la rudele lui. In alte regiuni, masurarea mortului inseamna ca sufletul devine la fel de mare cat trupul pentru ca sufletul pleaca pe lumea cealalta, nu trupul.

Toiagul mortului se aprinde in anumite perioade ale zilei, cand incep sa bata clopotele pentru cel mort si se lasa sa arda doar in acel interval. Aprinderea si stingerea se repeta de 3 ori pe zi pana la inmormantare: dimineata, la amiaza si seara. Toiagul este aprins la scoaterea mortului din casa si in timpul slujbei inmormantarii. Dupa prohodire, toiagul se stinge si se duce acasa sau se ia doar o bucata, restul urmand sa arda pana la inmormantarea de la cimitir.

Dupa ce va arde acasa in timpul rugaciunilor pentru morti, lumanarea va fi data de pomana impreuna cu un colac si o sticla de vin celui ce a tinut lumina atunci cand adormitul si-a dat sufletul. Toiagul mortului trebuie consumat pana la capat la biserica, la icoana Maicii Domnului.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87