Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Ghid practic pentru inmormantare

In viata ne confruntam cateodata cu situatii neprevazute si dureroase, precum pierderea unei persoane dragi. In asemenea momente ai nevoie de cineva care sa te indrume in legatura cu pasii care sunt de urmat. In acest articol iti venim in ajutor cu un ghid al procedurilor pe care trebuie sa le urmezi in vederea inmormantarii.

1. Declararea decesului

In cazul in care decesul a avut loc din cauze naturale, termenul de declarare este de 3 zile. Actul de deces se intocmeste la primaria unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza s-a produs decesul.

2. Discutia cu preotul

Preotul este cea mai potrivita persoana pentru a te indruma cu privire la obiceiuri si datinile crestinesti pe care este bine sa le urmezi. In casa decedatului, trupul se pregateste sa mearga pe ultimul drum. Spalarea si imbracarea corpului celui mort tin de traditiile funerare ce au loc la fiecare inmormantare crestin ortodoxa. Odata ce se realizeaza aceste proceduri, se cere de la biserica tamaie, carbune, lumanari, sfesnic, toiag, o cruce si o icoana care se aseaza pe pieptul celui trecut pe lumea cealalta.

Preotul trebuie sa stabileasca orele potrivite pentru slujba de la biserica ce va avea loc pentru pomenirea raposatului. Si clopotarul bisericii are rol bine definit, pentru ca lumea sa stie si sa se roage pentru pacatele celui decedat.

3. Fii chibzuit si atent la detalii

Chiar daca moartea unei persoane dragi este devastatoare, nu cumpara lucruri inutile. Evita sa lasi emotiile si durerea sa conduca organizarea ceremoniei - nu trebuie sa cumperi cel mai scump sicriu pentru a onora memoria cuiva drag.

4. Priveghiul

La casa celui trecut in nefiinta se face un priveghi, la care vor veni toti cei care l-au cunoscut si care isi doresc sa isi ia ramas bun pentru ultima data. Se aprind lumanari, se ofera mici pomeni, se spun rugaciuni. Deasupra usii de la intrarea in casa este asezata o panza de doliu de culoare neagra, care va ramane acolo pana la pomenirea de 40 de zile. Tot in perioada de pana in ziua inmormantarii, preotul vine acasa la decedat si oficiaza slujba "Stalpilor". Este vorba despre o rugaciune scurta care, alaturi de citirea din Sfintele Evanghelii, este efectuata pentru cel trecut in nefinta. De asemenea, este binecuvantata coliva pentru inhumare.

5. Ziua inmormantarii

In ziua inmormantarii, familia celui decedat pregateste tamaia si ofera preotului lumanari aprinse. Lumanari aprinse si prosoape se ofera si celor prezenti in casa celui care a trecut in nefiinta. Inainte de ingropare, se poate opta pentru pregatirea convoiului de conducere pe ultimul drum al decedatului.

Primul in fata convoiului se afla un credincios ce duce crucea, care mai apoi va fi asezata la capul mortului. In spatele acestuia vor sta cei ce poarta coroanele si jerbele funerare aduse de catre cei prezenti pentru transmiterea de condoleante familiei indoliate.

Dupa acestia vor sta persoanele cu sfesnicele, icoanele si steagurile, iar mai apoi preotul sau preotii si cantaretii. Foarte important este si carul mortuar cu sicriul deschis, care de obicei este reprezentat de un dric funerar.

6. Slujba si ingroparea celui decedat

Odata ajuns la biserica, convoiul va permite trecerea sicriului celui decedat in lacasul de cult si a celor care vor intregi slujba de inmormantare. Coliva, vinul, colacii si capetele vor fi asezate in biserica sau in casa de praznuire cu o lumanare aprinsa in ele, lumanare care va arde pe toata durata desfasurarii slujbei funerare. Langa sicriu, se vor aseza sfesnice cu lumanari iar atmosfera din timpul ceremoniei va fi una respectuoasa. Tot acum se ofera si pomeni saracilor.

Dupa slujba oficiata in biserica, oamenii se indreapta catre cimitir, pentru depunerea cosciugului in mormant. La locul de veci se canta "Vesnica pomenire". Toti cei prezenti isi iau ramas bun de la decedat iar apoi sicriul este acoperit cu capacul si preotul savarseste ultimele ritualuri de inmormantare. Se binecuvanteaza coliva si colacii ce se ofera la cimitir celor prezenti.

7. Coroanele funerare

Coroanele funerare se aseaza peste groapa in care a fost asezat sicriul, proaspat acoperita de gropar. Ele simbolizeaza frumusetea si puritatea raiului, locul in care se doreste ca sufletul celui decedat sa ajunga.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87