Mesaj sincere condoleante
Închide
Coroane si jerbe funerare

Perioada de doliu

Doliul este o perioada in care sentimentele de tristete pun stapanire pe intregul suflet, acesta reprezinta raspunsul oamenilor la pierdera unei persoane dragi. Moartea este o etapa fireasca, iar sentimentele specifice perioadei de doliu sunt absolut normale, sunt un raspuns firesc la pierdere. Afla in acest articol in ce consta perioada de doliu si ce pasi trebuie sa urmezi!

Doliul in familie

Pierderea unei persoane dragi din familie este sfasietore si sentimentele de tristete se manifesta diferit de la persoana la persoana in functie de experienta de viata, firea si capacitatea de adaptare a fiecarui om.

Atunci cand pierzi un membru din familie trebuie sa urmezi traditia Bisericii cu privire la perioada de doliu. Aceasta prevede ca dupa inmormantarea celui trecut in nefiinta se va tine o perioada de omagiere si respect de 40 de zile, pana la un an in functie de cum simte fiecare. Cel caruia i-a murit mama sau tatal va trebui sa renunte la anumite placeri si distractii timp de un an. Un obicei prevede ca in aceasta perioada membrii familiei sa nu participe la nunti si botezuri. De asemenea, este interzis ca barbatii sa se barbiereasca pentru 40 de zile de la deces.

Hainele negre sunt asociate cu doliul, insa nu sunt specificate in Biblie, ci reprezinta o traditie populara care arata ca omul care le poarta trece printr-o perioada dificila, plina de durere. In ziua de astazi incercam sa negam fenomenul mortii din viata noastra pentru a-i proteja pe cei din jur de ea, de fapt acest lucru nu face altceva decat sa amplifice teama, atribuindu-i mortii un caracter nenatural. De asemenea, atunci când moare o persoană draga, incercam să ne distragem atentia de la situatie, incercand sa uitam sau sa negam. Insa toate aceste incercari nu reusesc decat sa ne faca si mai vulnerabili in fata fenomenului mortii.

Tipuri de doliu

natural: aceasta se manifesta imediat dupa pierderea unei persoane dragi prin sentimente profunde de tristete, dor, singuratate, dificultate la acceptarea si iritabilitate. Aceste sentimente sunt, din fericire, trecatore.

patologic: atunci cand vorbim de doliul patologic ne referim de o perioada mai lunga de un an in care sentimentele predomina in sufletul dumneavoastra si se instaleaza depresia. In acest context este necesar sprijinul familiei sau a unui psiholog pentru a ajuta persoana sa se vindece si sa treaca peste pierderea suferita.

Etapele procesului de doliu sunt:

-socul

-constientizarea pierderii

-perioada de depresie

-acceptarea pierderii

-reorientarea spre viata

Pomenirea mortilor

In perioada de doliu legatura dintre sufletul celui decedat si cei vii nu ia sfarsit. Este foarte important ca cei vii sa se roage si sa organizeze parastase pentru linistea sufletului celui decedat. Acestea se organizeaza la 9 zile, 40 de zile, 3, 6, 9 luni si un an de la deces. In aceste momente se da de pomana pentru a asigura pacea rapasotului pe lumea cealalta. De asemenea, in popor se spune ca mortii comunica prin vis si va poate multumi in acest fel pentru fiecare pomana oferita si pentru rugaciuni

Aranjamente funerare din articol

Comanda rapida - 0374.87.74.87