Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Perioada de doliu

Doliul reprezinta raspunsul oamenilor la pierderea unei persoane dragi. Moartea este o etapa fireasca, iar sentimentul de tristete si durere este absolut normal, fiind un raspuns firesc la acest eveniment. Afla in acest articol in ce consta perioada de doliu si ce pasi trebuie sa urmezi!

Doliul in familie

Pierderea unei persoane dragi din familie este sfasietoare, iar sentimentele de tristete se manifesta diferit de la o persoana la alta, in functie de experienta de viata, firea si capacitatea de adaptare a fiecarui om.

Traditia bisericii prevede ca dupa inmormantarea celui trecut in nefiinta sa se tina o perioada de omagiere si respect. Aceasta dureaza intre 40 de zile si un an, in functie de cum se simte fiecare. Cei care si-au pierdut mama sau tatal vor trebui sa renunte la anumite placeri si distractii timp de un an. Un obicei prevede ca in aceasta perioada membrii familiei sa nu participe la nunti si botezuri. De asemenea, este interzis ca barbatii sa se barbiereasca timp de 40 de zile de la deces.

Hainele negre sunt asociate cu doliul, insa nu sunt specificate in Biblie, ci reprezinta o traditie populara, care arata ca omul care le poarta trece printr-o perioada dificila, plina de durere. In ziua de astazi incercam sa negam fenomenul mortii din viata noastra pentru a-i proteja pe cei din jur. Acest lucru nu face insa decat sa amplifice teama, atribuindu-i mortii un caracter nenatural. De asemenea, atunci cand moare o persoana draga, suntem tentati sa ne distragem atentia de la situatie, incercand sa uitam sau sa negam. Toate acestea ne fac de fapt si mai vulnerabili in fata fenomenului mortii.

Tipuri de doliu

Doliul natural se manifesta imediat dupa pierderea unei persoane dragi, prin sentimente profunde de tristete, dor, singuratate, dificultatea de a accepta si iritabilitate. Aceste sentimente sunt, din fericire, trecatoare.

Doliul patologic se refera la o perioada de timp mai lunga de un an in care aceste sentimente predomina si fac sa se instaleze depresia. In acest context este necesar sprijinul familiei sau al unui psiholog, pentru a ajuta persoana sa se vindece si sa treaca peste pierderea suferita.

Etapele procesului de doliu sunt:

Pomenirea mortilor

In perioada de doliu legatura dintre sufletul celui decedat si cei vii nu ia sfarsit. Este foarte important ca cei vii sa se roage si sa organizeze parastase pentru linistea sufletului celui decedat. Acestea se organizeaza la 9 zile, 40 de zile, 3, 6, 9 luni si un an de la deces. In aceste momente se da de pomana pentru a asigura pacea rapasotului pe lumea cealalta. De asemenea, in popor se spune ca mortii comunica prin vis si va pot multumi in acest fel pentru fiecare pomana oferita si pentru rugaciuni

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87