Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Imaginea Raiului

Dintotdeauna, imaginea Raiului a fost asociata cu bucuria, cu belsugul si cu desfatarea. Dupa credinta romanilor, Raiul este opus Iadului, este locul odihnei si apropierii de Dumnezeu. In Rai nu exista tristete, iar sufletele celor buni petrec la o masa mare, mancand cele pe care rudele ramase in viata le-au dat de pomana. Dupa ce am vazut cum arata iadul in viziunea populara, ne indreptam privirea spre Rai, asa cum il vedeau bunicii nostri.

Cum arata Raiul in viziunea populara?

Raiul este inchipuit ca fiind o gradina plina de pomi roditori si flori inflorite, de pasari si lumina. Aceasta gradina este in ceruri sau pe pamantul din cealalta lume. Soarele acestei gradini este Insusi Dumnezeu, acesta sta in mijlocul Raiului pe un tron stralucitor. Gradina Raiului este pazita de doi arhangheli cu sabii, care au grija ca doar cei vrednici sa intre. In unele regiuni, se spune ca la usa Raiului sta Sfantul Petru. Popular, la poarta Raiului sta Sora Soarelui - floarea-soarelui, Asa cum o arata o doina din Bucovina: "Cate flori sunt pe pamant,/ Toate trec la juramant,/ Numai Floarea-Soarelui/ Sede-n poarta Raiului,/ Face loc sufletului/ Si odihna trupului." Prin mijlocul Raiului trece Apa Duminicii, un rau mare si limpede.

Trebuie precizat faptul ca drumul spre Rai este foarte apropiat de drumul spre Iad, tocmai pentru a evidentia usurinta cu care se pot face faptele rele in viata de zi cu zi. Drumul din lumea cealalta se desface, la un moment dat, in doua drumuri: cel din stanga duce in Iad, iar cel din dreapta, inmiresmat si plin de verdeata, duce in Rai. In Transilvania, oamenii isi inchipuie gradina Raiului ca fiind plina de pomi si flori si situata pe un munte, deasupra Iadului. In Rai se afla oamenii care au facut fapte bune si milostenie in viata de pe pamant, dar si cei care au suferit mai mult in aceasta viata, considerandu-se ca ei nu vor mai patimi si pe lumea cealalta.

Pentru ca cel adormit sa ajunga in Rai, oamenii considera esentiala implinirea tuturor obiceiurilor de inmormantare, cat si a slujbei inmormantarii in buna randuiala.

Raiul si importanta parastasului

Asa cum am observat, intre hrana si ritualul inmormantarii exista o stransa legatura. De aceea, pentru orice om era important sa stie cum se face pomana de dupa inmormantare, cum se face coliva traditionala si toate celelalte randuieli. Mancarea ce este data de pomana in lumea aceasta corespunde cu mancarea pe care cel mort urmeaza sa o manance la masa Raiului. Daca se intampla sa se termine, sufletului ii este foarte greu, acesta poftind la mancarurile celorlalti.

Totodata, atat in imaginarul colectiv, cat si in cartile bisericesti, Raiul este o masa a sfintilor, o masa intinsa la care iau parte cei drepti si cei buni. Sufletele au voie sa manance orice le pofteste inima.

In Rai, sufletele se intalnesc cu cei cunoscuti, cu rudele si cu prietenii ce au murit inainte si refac familia, strangandu-se in jurul celor mai batrani. Se spune ca omul, inainte de a muri, trebuie sa se impace cu toti cei cu care este certat, mai ales daca ii este prevestita moartea de diferite semne.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87