Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Sufletul dupa moarte - credinte din popor

Printre obiceiurile de inmormantare ale poporului nostru, observam ca majoritatea se preocupa de trupul celui adormit, chiar daca multe dintre beneficiile implinirii unui ritual au efecte asupra sufletului. Pana sa fie ingropat, trupul mortului trece printr-o serie de ritualuri menite sa-i asigure linistea pe lumea cealalta. Neimplinirea lor ar putea fi primejdioasa atat pentru mort, cat si pentru cei ramasi sa il pomeneasca. Insa ce se crede despre suflet?

Sufletul ramane un calator chiar si dupa moarte. Desi se desparte de trup, infatisarea sufletului este identica cu cea a trupului. Dumnezeu ii poate da acestui suflet munca vesnica sau odihna neprihanita, in functie de pacatele pe care le-a avut in viata, dar si de grija de care s-a bucurat la propria inmormantare. Imaginea trupului este cea care va purta sufletul si in necunoscut, acolo unde, in functie de faptele sale, va arata mai tanar sau imbatranit.

Sufletul si trupul

Se crede ca sufletul iese din trup in momentul mortii, insa nu isi incepe calatoria spre lumea cealalta decat dupa inmormantare. Sufletul isi pazeste trupul si observa cat de bine este ingrijit pentru inmormantarea propriu-zisa. In unele regiuni, langa trupul pus in sicriu se aseaza o cana cu apa si paine pentru sufletul care inca umbla pribeag pe pamant. Se crede ca sufletul pleaca odata cu trupul. In momentul ingroparii, Dumnezeu cheama sufletul la El pentru a-l judeca.

Exista o stransa legatura intre suflet si ingerul pazitor. In popor se spune ca, pana sa fie ingropat trupul, sufletul este purtat de catre ingerul pazitor prin toate locurile in care omul a fost pe parcursul vietii, pentru a-si vedea bucuriile si necazurile, greselile si faptele bune. Dupa ce se va urca la cer pentru a fi judecat, sufletul se intoarce pe pamant ca sa vada daca rudele si cunoscutii lui il pomenesc si se roaga pentru el. Momentele corespund pomenirilor si parastaselor colective, cat si parastaselor individuale.

Superstitii despre sufletul mortului

Cunoastem datinile din batrani potrivit carora la moartea unui om se deschid ferestrele pentru ca sufletul sa iasa afara. Obiceiul este prezent in multe regiuni impreuna cu acoperitul oglinzilor sau interzicerea animalelor de a patrunde in casa in care inca se afla trupul neinsufletit. Deoarece sufletul sta pe langa trup pana la inmormantare, este foarte posibil ca acesta sa vrea sa ramana printre cei vii "furand" trupul unui animal.

Dupa inmormantare, nimanui nu ii este permis sa doarma in locul in care a stat trupul celui mort. Se zice ca, pana la sase saptamani, sufletul face vizite constante casei in care a locuit, de aceea rudele si cei ce locuiesc in acea casa trebuie sa faca milostenie si sa dea de pomana. Deci, sufletul nu se poate desparti de trup brusc, despartirea se face treptat si trebuie ca cei vii sa ajute sufletul flamand si obosit lasandu-i apa si mancare.

Calatoria sufletului

Dupa ce a fost curatit de pacate prin implinirea obiceiurilor de inmormantare de catre rude si apropiati, sufletul parcurge o cale lunga si complicata: apele mari si vamile vazduhului, despre care se zice ca ar fi de la 7 la 24 sau chiar 99!

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87