Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Slujba inmormantarii

Slujba inmormantarii este un moment special al inmormantarii propriu-zise ce se desfasoara, de regula, in biserica sau in capela in care a fost tinut cel adormit. Slujba inmormantarii cuprinde o serie de rugaciuni, randuite intr-o anumita ordine, prin care preotul si comunitatea se roaga pentru iertarea pacatelor, dar si pentru intarirea celor ramasi sa il pomeneasca de acum inainte.

Importanta slujbei inmormantarii

In traditia ortodoxa, moartea este perceputa ca fiind inceputul unei noi etape, mai aproape de Dumnezeu. Slujba inmormantarii va fi, deci, o pregatire a intalnirii cu Divinitatea. Moartea poate fi corelata si cu Invierea Domnului cea de dupa trei zile, insemnand invierea fiecaruia intru Dumnezeu.

Crestinii trebuie sa se pregateasca intreaga viata pentru ca, dupa moarte, sa se poata bucura de apropierea lui Dumnezeu. Ei trebuie sa nu fie dusmanosi, sa isi iubeasca aproapele, sa se roage si sa faca fapte bune pe tot parcursul vietii. In credinta crestin-ortodoxa insa, soarta celui care a murit poate fi hotarata si dupa moartea sa. Desi pare paradoxal, iubirea de aproape rupe granitele mortii. Cei ramasi in viata se pot ruga ca celui mort sa ii fie iertate pacatele din timpul vietii pentru ca acesta sa se poata bucura de linistea Raiului. Slujba inmormantarii este, metaforic, o astfel de rugaciune colectiva, foarte puternica. La fel de puternice sunt si pomenirile colective.

Privegherea si Slujba Stalpilor

Asa cum am citit in articolul despre inmormantare, preotul este printre primele persoane anuntate in caz de deces. Dupa ce are loc spalarea mortului si imbracarea in hainele curate, se savarseste Slujba Stalpilor ce consta in citirea unor evanghelii si a unor rugaciuni. Biserica recomanda ca, dupa plecarea preotului, la privegherea mortilor sa se citeasca in continuare din Psaltire.

Slujba propriu-zisa

Trebuie sa specificam faptul ca slujbele de inmormantare variaza in functie de varsta celui mort si de situarea crestinului in Biserica (cu alte cuvinte, exista diferente intre inmormantarea copiilor pana in 7 ani, inmormantarea adultilor, inmormantarea preotilor si a calugarilor).

Dupa trei zile de la moarte, cel adormit va parasi casa sa si va fi adus in biserica. Aici va avea loc slujba propriu-zisa a inmormantarii, ceea ce subliniaza si apartenenta acestuia la comunitatea crestina. Toti cei prezenti se vor ruga pentru sufletul lui. Tipicul acestei slujbe accentueaza starea de rugaciune: preotul se roaga lui Dumnezeu ca sufletul celui adormit sa ajunga in Rai, alaturi de sfinti, si sa ii fie iertate toate pacatele facute voit sau nevoit. Slujba inmormantarii este continuata la mormant.

Slujba inmormantarii evidentiaza inclusiv faptul ca este inutil sa adunam bogatii in timpul vietii: in pamant, trupul ajunge fara nimic din cele lumesti. Singurele "comori" vor fi faptele noastre, dupa care Dumnezeu va alege locul fiecaruia.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87