Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Traditii de inmormantare: Pomana. Doliul

In zilele noastre si mai ales in orase, inmormantarea si traditiile pe care le faceau bunicii nostri s-au pierdut sau le mai gasim rar in anumite regiuni. Motivele acestor pierderi culturale tin, in primul rand, de ratiunea umana, dar si de credinta. Omul orasului nu mai are timp si nici dispozitie de a se complica cu un ritual, iar multi nici nu mai cred in el. Vom incerca sa refacem o parte din obiceiurile pierdute ale inmormantarii pentru a intelege mai bine atitudinea omului fata de moarte.

De ce dam de pomana?

Legatura dintre cei vii si cel decedat nu se sfarseste odata cu inmormantarea propriu-zisa. Fara participarea celor vii, calatoria sufletului dupa moarte nu se poate desfasura in mod corespunzator. In acest sens, cei ce au participat la inmormantare se vor intoarce la casa familiei si vor lua parte la masa, cinstindu-i sufletul.

Prin omiterea oricarei actiuni din cele explicate, sufletul s-ar intoarce si i-ar pedepsi pe cei vii. Astfel, pomana este si o obligatie, aceste mese comemorative trebuind sa se repete la intervale bine stabilite: la trei zile, la noua zile, la patruzeci de zile, la sase luni si apoi din an in an pana la sapte ani, adica atunci cand se fac parastase. De asemenea, exista si pomenirile si parastasele colective, precum Ziua Mortilor (Mosii de vara si de iarna), Pastele Blajinilor, anumite sambete de pe parcursul anului etc. Se crede ca pana la Judecata de Apoi, mortii au nevoie de hrana, ca orice calator. Astfel, cei vii trebuie sa refaca periodic resursele celor morti. La masa de dupa inmormantare trebuie sa ia parte rudele, vecinii si cunoscutii celui mort, dar si cei sarmani. Niciun om nu trebuie sa plece fara colac si coliva traditionala de la masa.

Ce presupune doliul?

Este esential ca cei vii sa se roage pentru cei morti. Rugaciunile fac drumul mortului mai usor si il pot ajuta sa ajunga in Rai prin iertarea pacatelor. Cele mai importante sunt, in acest caz, rudele. Pana la 40 de zile, acestea trebuie sa tamaieze in fiecare dimineata mormantul si sa tina doliu. Cei ce tin doliu nu au voie sa participe la serbari, nunti sau hore. Femeile poarta doliu un timp mai indelungat decat barbatii. Masa care se face la un an de la moarte il va integra atat pe raposat in acea lume, cat si pe rude in activitatile zilnice.

Moartea unui individ devine un prilej de pomenire a tuturor celor decedati. Se considera ca, astfel, sufletul celui mort de curand va fi ajutat de cei ce sunt deja acolo prin rugaciune. Acest proces continuu de pomenire a mortilor are consecinte pozitive sau negative, in functie de grija pe care au avut-o membrii familiei fata de sufletele celor morti. Neglijenta dovedita de cei vii in oricare dintre funeralii determina razbunare din partea celor morti. In astfel de cazuri, se crede ca persoanele recent decedate se vor intoarce curand dupa inmormantare si vor crea dezastru intr-o forma vizibila, boala fiind modalitatea cea mai frecventa.

Totodata, multumirea mortului se manifesta prin vis. Atunci cand o ruda sau un apropiat al celui raposat il viseaza pe acesta, e semn bun, de multumire pentru implinirea ritualului.

Nu in ultimul rand, ritualul inmormantarii, prin toate elementele sale, are la baza obligatia de a da si de a primi. Astfel, toate actele infaptuite de cei vii aduc pacea intre cele doua lumi, intre vii si morti si intaresc relatiile sociale. In cultura traditionala, omul stie si nadajduieste ca toate faptele sale legate de ajutorul dat in cadrul ritului il vor ajuta si pe el in momentul mortii, ca Dumnezeu se va milui de el.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87