Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Ce trebuie sa faci la o inmormantare si ce nu: obiceiuri si superstitii

Moartea este de sute de ani un subiect greu de inteles si cuprinde numeroase traditii, mituri si interpretari care sunt transmise din generatie in generatie. Unele practici stravechi sunt inca abordate desi sunt considerate pagane iar romanii cred in multe superstitii legate de acest obicei al inmormantarii.

Superstitii si obiceiuri pagane de evitat

De multe ori cei care isi prezinta ultimele ganduri decedatului lasa sume de bani ca si ajutor de inmormantare pentru familie in interiorul sicriului, lucru total nepotrivit. Este recomanandat ca aceste sume sa fie oferite direct familiei sau intr-un loc special amenajat in acest sens. Exista o superstitie straveche prin care din momentul decesului și până după slujba de înmormântare, se acoperă oglinzile din casă. Acest ritual este nascut din teama ca sufletul celui decedat sa nu ramană în casa în care a murit, dar și pentru ca membrii familiei să fie feriți de moarte.

Un lucru incredibil de neadevarat care dovedeste lipsa de seriozitate a celor care le solicita este chemarea unei fanfare la inmormantare. Această tradiție păgâna a fost total interzisă de către Biserica Ortodoxă Română prin hotărârea Sfântului Sinod întrucât singurele cântări potrivite în această situație sunt rugăciunile către Dumnezeu, și nu romanțe sau piese populare.

Există şi o altă înţelegere greşită în legătură cu traseul de parcurs de la casa decedatului la Biserică şi de acolo la cimitir. Toţi ştiu că cel decedat se duce „pe drumul fără întoarcere". Această expresie înseamnă de fapt că mortul nu se mai întoarce acasă. Mulţi însă consideră că expresia „drumul fără întoarcere" ar însemna că nu trebuie sub nici un chip să te întorci cu mortul pe acelaşi drum. Cel mai bine se face mai multă rugăciune decât mai multă plimbare cu mortul. Mai dăinuie pe alocuri şi superstiţia că în ziua de luni, nu este bine să se facă înmormântare „pentru că e începutul săptămânii şi ar muri toţi din casă". Aceasta afirmatie este falsă şi nu trebuie luată în considerare, înmormântarea se poate face în orice zi a săptămânii in urma discutiei cu preotul.

Exista si superstitia conform careia, pentru a nu suferi un deces in familie, nu trebuie sa iesi niciodata din biserica inaintea sicriului. De asemenea, femeile decedate nu trebuie imbracate in culoarea neagra, deoarece acestea vor bantui casa. Daca o pisica trece pe sub sicriu se spune ca decedatul va deveni strigoi. Mortul trebuie sa poarte neaparat o pereche de pantofi noi, in timp ce toti cei care participa la inmormantare nu au voie sa faca acest lucru. Daca mortul este scos din casa cu capul inainte, familia va avea ghinion. Totusi, se spune ca pentru a avea noroc in viata trebuie sa atingi mortul.

Ce este bine sa faci la ceremonia de inmormantare?

Un obicei respectat este acela de a purta pe haina o panglica mica de culoare neagra, numita doliu, care de obicei este purtat timp de 40 de zile. Odata cu acest principiu barbatii nu se barbieresc timp de 40 de zile, iar femeile in semn de jale pana la inmormantare isi lasa parul despletit. Salutul traditional este inlocuit cu expresia „Dumnezeu sa-l/s-o ierte”, cuvinte ce se rostesc pana in ziua inmormantarii. Nu in ultimul rand, hainele tuturor celor prezenti ar trebui sa fie in conformitate cu sobrietatea evenimentului iar culorile vii sa fie pe cat de mult posibil evitate.

- De la moarte pana la inmormantare salutam pe membrii familiei cu sintagma 'Dumnezeu sa-l/o ierte!'

- Daca in ziua respectiva este zi de post, mancarea trebuie sa fie de post, asemenea si alimentele folosite la alcatuirea colivei

- In timpul slujbei inceteaza orice alta activitate, iar cei prezenti pastreaza linistea si o atitudine serioasa, rugandu-se impreuna cu preotul pentru sufletul celui raposat. Nu se vorbeste, nu se fac gesturi, nu se rade. Fiind un moment de rugaciune, aceasta trebuie respectat cu seriozitate

- Coliva, vinul si colacul se vor aduce in biserica unde raman pe parcursul slujbei inmormantarii. In coliva si colac se aprind lumanari, arzand tot timpul slujbei.

- Coroanele si bradul raman la usa bisericii.

- Barbatii vor intra in locasul sfintei biserici cu capul descoperit.

- La capataiul celui decedat se aseaza unul sau doua sfesnice, in care cei prezenti aprind lumanari.

- La organizarea convoiului funebru se obisnuieste ca, langa cruce, cineva sa poarte fotografia indoliata a celui decedat sau icoana.

- Florile care au fost puse in sicriu este potrivit sa se stranga si, dupa acoperirea mormantului, sa fie asezate deasupra, ele amintind de frumusetea raiului.

Comanda coroane funerare de pe site-ul nostru pentru a-ti exprima regretele eterne!

Aranjamente funerare din articol

Jerba gerbera Jerba gerbera
119 lei
Comanda rapida - 0374.87.74.87