Mesaj sincere condoleante
Închide
Coroane si jerbe funerare

Pomenirile si parastasele colective

Parastasele sunt slujbe speciale ce cuprind rugaciuni pentru cei raposati. Exista doua tipuri de astfel de pomeniri: individuale si colective. Exista anumite zile cand se fac parastase individuale, cat si zile si perioade cand nu se fac parastase. Biserica a randuit, insa, si zile de pomenire colectiva.

Pe langa sambetele de pomenire a mortilor, marcate, in general, in calendarul crestin-ortodox, exista zile special randuite de catre Biserica pentru astfel de pomeniri. Acestea sunt:

Obiceiuri si semnificatii crestin-ortodoxe la pomenirile mortilor

Pomenirile si parastasele colective isi au rolul foarte bine stabilit. Asa cum o arata si numele unora dintre ele (cum ar mosii de vara, de iarna etc.), in aceste zile se pomenesc toti stramosii, mortii apropiati si cei indepartati. Totodata, rugaciunile colective sunt mult mai puternice si aduc atat iertarea pacatelor celor adormiti, cat si sanatate celor ce ii pomenesc.

De obicei, in zilele acestea se face slujba de parastas dupa Sfanta Liturghie si se aduce spre binecuvantare mancare de dulce sau de post, in functie de perioada in care ne aflam. De exemplu, in ziua mosilor de iarna, se aduce mancare de dulce, iar in Sambata lui Lazar, de post.

Pentru aceste pomeniri sunt necesare coliva, colacul, vinul si lumanarile. In functie de posibilitatile fiecaruia, acestor elemente ritualice obligatorii le sunt adaugate alte mancaruri: fruncte, cozonac, placinte, bomboane etc. dupa sfintire, mancarea este impartita cu precadere celor nevoiasi si copiilor.

Se cuvine ca in aceasta zi sa mergem la cimitir, la cei pomeniti in timpul parastasului si sa dam de pomana si aici, in amintirea lor. De obicei, cimitirele capata un aer de sarbatoare in astfel de zile, mormintele sunt pline de jerbe funerare, de buchete si flori.

De obicei, aceste zile dedicate celor morti ne amintesc de rugaciunile in care trebuie sa ii pomenim.

Aranjamente funerare din articol

Comanda rapida - 0374.87.74.87