Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Cum și când se face pomenirea morților?

Pomenirea morților se face la anumite date din calendarul ortodox sau la trecerea unor anumite perioade de timp de la deces, prin parastase - slujbe speciale, care cuprind rugăciuni pentru cei răposați.

Când se face pomenirea morților?

Pomenirea morților se poate face individual – este vorba de pomenirea care se face pentru o persoană decedată la anumite "soroace", adică intervale de timp care s-au scurs de la momentul în care a încetat din viață.

Pomenirea morților poate fi și colectivă – cea care se face în anumite zile de pomenire a morților, rânduite de Biserică și specificate de obicei în calendarul ortodox. Parastasele generale își au rolul lor bine stabilit. Rugăciunile colective sunt puternice și aduc atât iertarea păcatelor celor adormiți, cât și sănătate celor care îi pomenesc.

În popor, cele mai multe zile de pomenire poartă numele de "moși". Moșii reprezintă spiritele părinților, bunicilor, străbunicilor și în general ale strămoșilor noștri.

Zile de pomenire generală a morților în 2023:

Zilele de pomenire generală a morților în anul 2023 (parastase colective) sunt:

Dintre toate aceste zile, Moșii de iarnă și Moșii de vară reprezintă pomenirile cele mai importante.

Zi de "Moși" este și de Înălțarea Sfintei Cruci.

Ce se duce la biserică pentru pomenirea morților?

Pentru pomenirea morților se duc la biserică lumânările, coliva, colacul și vinul. Apoi, în funcție de posibilitățile fiecăruia, se aduce spre binecuvântare mâncare de dulce sau de post, conform perioadei în care pică pomenirea. De exemplu, în ziua Moșilor de iarnă se aduce mâncare de dulce, iar în Sâmbăta lui Lazăr mâncare de post. După sfințire, mâncarea este împărțită ca pomană, cu precădere celor nevoiași și copiilor.

În zilele de pomenire a morților și în special de Sâmbăta morților se merge la cimitir, la mormintele celor pomeniți la parastas și se dă de pomană și acolo. Mormintele sunt pline de coroane și jerbe funerare, iar cimitirele capătă un aer de sărbătoare.

Conform obiceiurilor și tradițiilor din popor, în zilele de pomenire a morților nu se spală rufe. Totuși, mulți preoți afirmă că aceasta este doar o superstiție. Dacă însă pomenirea morților cade într-o zi marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, atunci nu se spală rufe.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87