Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Pomenirea morților în anul 2022

Pomenirea morților se face prin parastase - slujbe speciale, care cuprind rugăciuni pentru cei răposați. Parastasele pot fi individuale ("soroace"), adică cele care se fac pentru o persoană decedată, în funcție de data la care a încetat din viață, dar există și parastase colective, care au loc în anumite zile de pomenire a morților, rânduite de Biserică și specificate de obicei în calendarul ortodox.

Pomenirea morților se face de regulă în zilele de sâmbătă, căci sâmbătă este ziua în care Iisus a coborât în iad, pentru a-i elibera pe toți cei adormiți. Fiecare pomenire a celor adormiți este o rugăciune puternică pentru sufletele tuturor celor plecați dintre noi.

În popor, cele mai multe zile de pomenire poartă numele de "moși". Moșii reprezintă spiritele părinților, bunicilor, străbunicilor și în general ale strămoșilor noștri.

Zile de pomenire generală a morților în 2022:

Dintre toate aceste zile, Moșii de iarnă și Moșii de vară reprezintă pomenirile cele mai importante.

Zi de "Moși" este și de Înălțarea Sfintei Cruci.

Parastasele generale își au rolul lor bine stabilit. Rugăciunile colective sunt puternice și aduc atât iertarea păcatelor celor adormiți, cât și sănătate celor care îi pomenesc.

Pentru aceste pomeniri, sunt necesare la biserică coliva, lumânările, colacul și vinul. Apoi, în funcție de posibilitățile fiecăruia, se aduce spre binecuvântare mâncare de dulce sau de post, conform perioadei în care pică pomenirea. De exemplu, în ziua Moșilor de iarnă se aduce mâncare de dulce, iar în Sâmbăta lui Lazăr mâncare de post. După sfințire, mâncarea este împărțită ca pomană, cu precădere celor nevoiași și copiilor.

De obicei în această zi se merge la cimitir, la mormintele celor pomeniți la parastas și se dă de pomană și acolo. Mormintele sunt pline de coroane și jerbe funerare, iar cimitirele capătă un aer de sărbătoare.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87