Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Obiceiuri de inmormantare - spalarea mortilor

Spalarea mortului sau "scaldarea" constituia, in traditia populara, unul dintre primele momente din ritualul inmormantarii si este un important obicei de inmormantare. Obiceiul in sine nu este lipsit de semnificatii. Desi astazi este foarte ciudat sa aduci in discutie o asemenea tema, trebuie sa stiti ca, pentru bunicii nostri, a discuta despre moarte nu era nicidecum un subiect tabu!

Ritualul spalarii mortilor

Atunci cand omul isi dadea ultima suflare, prima grija era ca ferestrele si usile sa fie deschise. Dupa aceea, trupul celui adormit trebuia spalat cat mai repede posibil. Apa trebuia adusa de la un izvor sau de la o fantana si era incalzita. In multe zone din tara se toarna si putina apa sfintita, iar, pe timp de vara, in apa se adaugau diferite plante: menta, busuioc, romanita, pelin etc. pentru ca trupul sa miroasa frumos.

Spalarea mortului era facuta de straini, nu de rudele celui mort. Ritualul era indeplinit de un numar de 2-4 barbati, daca cel mort era barbat, respectiv de catre femei, daca era femeie. Corpul trebuie spalat foarte bine cu apa si sapun. Se spune ca trupul celui mort trebuie sa ajunga atat de curat, incat sa fie confundat cu trupul copilului abia nascut.

Traditia spune ca unghiile celui adormit trebuie taiate cu grija, ca sa nu ramana pamant sub ele. O legenda foarte veche considera ca, daca cel mort ar avea pamant sub unghii, ar putea fi recunoscut de diavol pentru ca se spune ca cerul ii apartine lui Dumnezeu, iar pamantul diavolului. In unele parti ale tarii, unghiile mortului nu sunt aruncate, ci se pun intr-un saculet la piept pentru a-i folosi pe lumea cealalta.

De ce se practica spalarea mortilor?

Principalul motiv pentru care exista practica spalarii mortilor il constituie faptul ca omul trebuie sa se infatiseze la Judecata cu sufletul si trupul curat. Nu numai sufletul este, deci, important, ci si trupul celui adormit. Spalarea sufletului de pacate se face inca din timpul vietii, prin Spovedanie si Sfanta Impartasanie. Trupul trebuie spalat si imbracat in haine de sarbatoare deoarece, la a doua Inviere, el se va infatisa in fata lui Hristos.

Se spune, totodata, ca grija fata de trupul celui mort l-ar putea ajuta pe acesta in fata scaunului Judecatii, cand Dumnezeu i-ar ierta pacatele mai mici daca l-ar vedea curat. Daca cel adormit este barbat, trebuie sa fie barbierit. Se zice ca cel ce sa va infatisa in fata lui Dumnezeu fara barba va arata ca la 30 de ani, pe cand cel nearanjat va ramane batran pentru totdeauna.

Prosopul cu care a fost sters mortul va ramane rasplata celui ce l-a scaldat. Parul trebuie aranjat frumos si la femei trebuie impletit. Daca cea care a murit era insarcinata, nu i se va impleti tot parul ca sa o recunoasca Dumnezeu si sa ii ierte pacatele. Fetele mari si copilele nu trebuie impletite.

Obiectele intrebuintate la spalarea mortului nu vor mai fi folosite, vor fi aruncate (pe apa unui rau, noaptea) sau vor fi ingropate odata cu cel decedat. Cei ce au participat la spalarea mortului trebuie sa primeasca de pomana haine sau perne ce i-au apartinut acestuia. Aceste persoane nu au voie sa participe la prepararea mancarurilor pentru pomana.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87