Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Parastas și pomană de 9 luni - obiceiuri

La 9 luni de la moartea unei persoane are loc unul dintre parastasele din primul an de după deces. Obiceiurile care caracterizează parastasul de 9 luni sunt similare cu cele de la pomenirile de 3 și de 6 luni, toate fiind considerate parastase mici.

Semnificația parastasului de 9 luni este asociată, împreună cu parastasul de 3 luni și cu parastasul de 6 luni, ideii de trinitate. Astfel, cele trei pomeniri se fac în cinstea Sfintei Treimi.

La 9 luni de la moarte se duc la biserică vin, colaci, colivă și lumânări, toate fiind necesare slujbei parastasului, cu care începe de fapt pomenirea.

Se merge apoi la cimitir, unde preotul face slujbă la mormânt și îl stropește cu vin.

Pentru pomana de 9 luni se împart la biserică și la cimitir pachete cu mâncare. Pachetele pentru parastas de 9 luni pot include colivă, vin, lumânare, suc, bere sau apă, pateu, chiflă sau corn, o porție de mâncare gătită, un fruct, o napolitană sau alt desert. Ca și la celelalte pomeniri, mâncarea care se împarte la parastasul de 9 luni trebuie să fie de post, dacă parastasul cade într-o perioadă de post.

Unii oameni obișnuiesc și să facă o masă de pomană de 9 luni, acasă sau la restaurant. La aceasta vor participa doar persoanele apropiate. Meniul pentru parastas de 9 luni va cuprinde, în funcție de perioada din an, mâncare de post sau de dulce sau pește, în cazul zilelor cu dezlegare la pește.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87