Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Ce trebuie făcut la parastasul de 3 luni?

Parastasul de 3 luni se face la trecerea a trei luni de la ziua morții unei persoane. Împreună cu parastasul de 6 luni și cu parastasul de 9 luni, pomenirea de 3 luni se face în cinstea trinității, a Sfintei Treimi. Acest parastas este unul dintre cele care au loc în primul an de după data decesului, iar obiceiurile sunt destul de asemănătoare cu cele care caracterizează celelalte parastase după înmormântare.

Pomenirea morților la 3 luni începe cu o slujbă de parastas la biserică, unde trebuie duse colivă, colaci, vin și o lumânare.

După slujba din biserică, se face o slujbă la mormânt, pe care preotul îl va stropi cu vin.

Ca și la celelalte soroace pentru cei adormiți, și atunci când se face pomenire de 3 luni se împart de pomană pachete cu mâncare, în special celor nevoiași. Pachetele pentru parastas de 3 luni pot cuprinde colivă, colac, lumânare, fructe, legume, un preparat gătit și o băutură.

După ce se merge la cimitir, se poate organiza o masă de pomană de 3 luni, fie acasă, fie într-un local. La aceasta participă persoanele mai apropiate – rude și prieteni. Mâncarea de la praznic este de post sau de dulce, în funcție de perioada din an. În unele zone se obișnuiește să se servească sau să se împartă preparatele care îi plăceau în mod deosebit persoanei decedate.

Un meniu pentru parastas de 3 luni poate cuprinde un aperitiv, ciorbă, sarmale sau friptură, prăjituri, desert, vin, apă și cafea.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87