Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Vamile vazduhului in credinta populara

Omul a fost creat de catre Dumnezeu din trup si suflet. Moartea, asa cum o percepem noi, reprezinta incetarea tuturor proceselor si activitatilor trupului, insa sufletul continua sa existe. Sufletul dupa moarte are de implinit o calatorie grea si anevoioasa pana la odihna Raiului.

Ce sunt vamile vazduhului?

In vamile vazduhului cred deopotriva Biserica si oamenii din lumea romaneasca traditionala. Vamile vazduhului sunt opririle pe care le face sufletul celui mort pana la Dumnezeu. Am vazut ca cei vii se straduiesc pe cat posibil sa implineasca toate obiceiurile de inmormantare pentru ca sufletul sa se poata odihni si pentru ca drumul lui spre Rai sa fie lin. Insa niciun suflet nu poate evita vamile vazduhului, indiferent de cat de credincios a fost in viata de pe pamant.

Exista o serie de referinte la vamile vazduhului in scrierile bisericesti, insa credinta populara a creat o intreaga mitologie in jurul lor. Oamenii credeau ca aceste vami sunt pazite de diavoli care incearca sa gaseasca orice motiv pentru a duce sufletul in Iad, la chinurile vesnice. Mai exact, pacatele omului sunt prilejul diavolilor de a fura sufletul de la ingerul pazitor, cel ce vegheaza drumul spre Dumnezeu. Cam asa se infatiseaza povestea despre vamile vazduhului.

Nimeni nu stie numarul acestor vami ale vazduhului, unii cred ca ar fi 7, 9, 12, 24, iar altii spun ca sunt 99! Cea mai intalnita credinta este cea de 24 de vami. Credinta legata de vamile vazduhului este des intalnita in cantecele funebre si in bocetele din Banat. Vamile vazduhului sunt numite dupa pacatele ce sunt aratate in acel moment: vama furtului, vama uciderii, a betiei, a lacomiei, a nedreptatirii, a tutunului etc.

Vamile vazduhului sunt usi de fier

Vamile vazduhului au fost inchipuite in multe feluri de catre oameni. Desi Biserica si sfintii care au scris despre ele le-au gandit mai mult metaforic, mintea omului le-a cladit dupa puterea lui. Se spune ca vamile vazduhului sunt constructii cu usi de fier sau ca ar fi niste garduri inalte. Vamile vazduhului mai sunt numite si stalpi. Cele mai multe dintr vami sunt asezate pe malurile apelor mari pe care sufletul trebuie sa le treaca.

Vamile vazduhului sunt locuri primejdioase, intunecate, multe dintre ele sunt pline de animale fioroase si urate. Daca sufletul ce calatoreste este foarte pacatos, este oricand expus pericolului de a cadea in apa si de a nu mai ajunge in Rai. In acest caz, se poate intampla ca pe acolo sa treaca un om, iar daca sufletul are un banut la el, il poate ruga sa il ajute. Iata unul dintre obiceiurile pe care le-am mentionat la privegherea mortilor, referitor la banutii pusi la mort. De asemenea, sufletul se poate folosi de lumina toiagului funerar pentru a vedea pe unde umbla.

Desi diavolii ce pazesc vamile vazduhului sunt foarte rai si rigurosi, sufletul poate scapa mai usor daca la fiecare vama da cate un colac si un banut. Inca o legatura interesanta cu banii si colacii care se dau de pomana pentru sufletul celui adormit.

Oamenii spun ca e bine ca omul sa faca milostivenie inca din timpul vietii, astfel faptele lui vor fi socotite.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87