Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Pomenirea morților la 1 an - parastasul și pomana

Pomenirea morților la 1 an este un obicei care provine din vechime, de la începutul creștinismului, când se comemora ziua morții sfinților și a martirilor, ca zi a nașterii lor într-o nouă viață.

Parastasul de 1 an - obiceiuri

Parastasul de 1 an se face atunci când se împlinește un an de la data decesului unei persoane. Parastasul de un an este un parastas important, fiind unul dintre parastasele obligatorii care se fac în amintirea celor trecuți în neființă.

La 1 an de la moartea cuiva se face slujbă de parastas la biserică, iar apoi se merge la mormânt, unde se aprind lumânări și se depun flori funerare. Se oferă, acasă sau la un restaurant, o masă, numită și praznic.

Dacă parastasul de 1 an cade într-o perioadă în care nu se fac parastase, atunci acesta se va face mai devreme.

Pentru slujba de pomenire de 1 an sunt necesare doar coliva, colacul, lumânările, tămâia și vinul. În rest, pomana se face după posibilitățile fiecăruia. Se pot oferi colivă și pachete cu mâncare atât la biserică sau la cimitir, precum și celor care participă la masa de pomenire.

După parastasul de 1 an poate fi înlocuită și crucea de lemn de la mormântul decedatului.

Ce dăm de pomană la 1 an?

Conform tradiției, pentru pomana de 1 an se dau:

Indiferent ce alegi să dai de pomană, ideal ar fi să o oferi celor sărmani, care chiar au nevoie de ajutor. Dacă nu știi încotro să te îndrepți, poți contacta orfelinate, case de bătrâni sau poți vorbi chiar cu preoții – probabil ei vor ști persoane care sunt în dificultate și care se vor bucura de obiectele date de pomană.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87