Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Ce dăm de pomană la 1 an de la moartea cuiva?

Unul dintre parastasele obligatorii care se fac în amintirea celor trecuți în neființă este parastasul de 1 an. Obiceiul pomenirii morților la 1 an provine din vechime, de la începutul creștinismului, când se comemora ziua morții sfinților și a martirilor, ca zi a nașterii lor într-o nouă viață.

La 1 an de la moartea cuiva se face slujbă la biserică, se merge la mormânt și apoi se pune de obicei acasă o masă, numită și praznic.

Dacă parastasul de 1 an cade într-o perioadă în care nu se fac parastase, atunci acesta se va face mai devreme.

Pentru slujba de pomenire de 1 an sunt necesare doar coliva, colacul, lumânările, tămâia și vinul. În rest, pomana se face după posibilitățile fiecăruia. Se pot oferi colivă și pachete cu mâncare atât la biserică sau la cimitir, precum și celor care participă la masa de acasă.

Conform tradiției, pentru pomana de 1 an se dau:

Indiferent ce alegi să dai de pomană, ideal ar fi să o oferi celor sărmani, care chiar au nevoie de ajutor. Dacă nu știi încotro să te îndrepți, poți contacta orfelinate, case de bătrâni sau poți vorbi chiar cu preoții – probabil ei vor ști persoane care sunt în dificultate și care se vor bucura de obiectele date de pomană.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87