Ce dăm de pomană la 1 an de la moartea cuiva?

Unul dintre parastasele obligatorii care se fac în amintirea celor trecuți în neființă este parastasul de 1 an. Obiceiul pomenirii morților la 1 an provine din vechime, de la începutul creștinismului, când se comemora ziua morții sfinților și a martirilor, ca zi a nașterii lor într-o nouă viață.
La 1 an de la moartea cuiva se face slujbă la biserică, se merge la mormânt și apoi se pune de obicei acasă o masă, numită și praznic.
Dacă parastasul de 1 an cade într-o perioadă în care nu se fac parastase, atunci acesta se va face mai devreme.
Pentru slujba de pomenire de 1 an sunt necesare doar coliva, colacul, lumânările, tămâia și vinul. În rest, pomana se face după posibilitățile fiecăruia. Se pot oferi colivă și pachete cu mâncare atât la biserică sau la cimitir, precum și celor care participă la masa de acasă.
Conform tradiției, pentru pomana de 1 an se dau:
- Colivă: de obicei se fac două colive – una pentru biserică și cimitir și alta pentru masa de pomenire
- 2 lumânări mari pentru preot și dascăl
- 2 prosoape pentru preot și dascăl
- Tămâie (pentru cimitir și pentru masa de pomenire)
- O sticlă cu vin (pentru biserică și cimitir)
- Colac, care în anumite zone poartă chiar numele de "parastas" sau "capăt" (o pâine mai mare care se poate rupe în mai multe pâini mici, numite "capete"). Colacii și capetele se pot comanda în general și de la brutării sau patiserii.
- Pachete care cuprind colivă, capăt (chiflă), farfurie cu mâncare, lingură, cană cu vin, lumânare, batistă. Nu există un număr stabilit de pachete, dar în general se pregătesc 6, 12 sau 24.
- Un rând complet de haine noi (de la lenjerie până la încălțăminte) în amintirea celui pomenit. Conform obiceiului, hainele se oferă unei persoane de aproximativ aceeași vârstă și dimensiuni cu cel decedat.
- În unele zone din Muntenia și Moldova, în ziua de dinaintea parastasului se împart farfurii cu călăvie, un preparat tradițional făcut din pâine proaspătă cu zahăr și vin roșu.
- În Oltenia există obiceiul să se ofere de pomană obiecte de mobilier, precum pat sau canapea, masă, scaun.
Indiferent ce alegi să dai de pomană, ideal ar fi să o oferi celor sărmani, care chiar au nevoie de ajutor. Dacă nu știi încotro să te îndrepți, poți contacta orfelinate, case de bătrâni sau poți vorbi chiar cu preoții – probabil ei vor ști persoane care sunt în dificultate și care se vor bucura de obiectele date de pomană.