Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Cand NU se fac parastase

Parastasele sunt slujbe foarte importante pe care le facem pentru cei morti, pentru ca sufletele lor sa se odihneasca in pace, dincolo de moartea trupeasca. Daca am stabilit cand se fac parastasele individuale si parastasele colective, trebuie sa stiti ca exista si anumite date si perioade in care acest tip de slujba nu se face.

Principalul motiv pentru care nu facem parastase in anumite zile sau perioade este faptul ca o slujba de inmormantare aduce tristete in suflet, ceea ce nu s-ar potrivi cu anumite praznice sau sarbatori care presupun bucurie.

Astfel, nu se fac parastase in urmatoarele zile:

  1. In Duminicile de peste an. Nu se fac parastase duminica deoarece duminica reprezinta Ziua Invierii, deci nu este o zi in care sa ne intristam, ci este o zi a bucuriei, dedicata lui Dumnezeu.
  2. Intre Nasterea Domnului si Botezul Domnului. Mai exact, de pe 20 decembrie pana la 7 ianuarie, cand au loc marile sarbatori, iar sufletul nostru trebuie sa traiasca bucuria acestor evenimente.
  3. De la Inviere pana la Rusalii. Sarbatoarea Pastilor este cel mai important praznic al crestin-ortodocsilor. In timpul slujbelor de duminica si nu numai, se canta Hristos a inviat, troparul Invierii, pana la Inaltare, deci bucuria sarbatorii trebuie pastrata vie pe intreaga perioada. In ciuda acestui fapt, exista biserici si preoti care fac parastase, dar niciodata inainte de Duminica Tomei (imediat urmatoarea dupa Pasti). Deci, Saptamana Luminata trebuie sarbatorita ca atare! Totodata, ziua Inaltarii este o alta exceptie, fiind o zi in care se pomenesc cei adormiti si eroii, asa cum am vazut in articolul despre Mosii de Ispas. De Inaltare se depun coroane funerare in cimitire si la monumentele eroice.
  4. La praznicele imparatesti si la marile sarbatori de peste an.
  5. In Saptamana Mare. In timpul acestei perioade, accentul este pus pe patimirile Mantuitorului si pe moartea Sa. O practica devenita traditionala este pomenirea colectiva a mortilor din Joia Mare. In restul zilelor, nu se fac parastase.

Despre zilele in care nu se fac parastase

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87