Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Când NU se fac parastase

Parastasele sunt slujbe foarte importante pe care le facem pentru cei morți, pentru ca sufletele lor să se odihnească în pace, dincolo de moartea trupească.

Parastasele nu se pot face în orice zi din an. Există anumite date și perioade în care aceste pomeniri nu se fac. Motivul este că o slujbă de înmormântare întristează sufletul, lucru care nu s-ar potrivi cu bucuria pe care o presupun anumite praznice sau sărbători.

Nu se fac parastase:

  1. în zilele de duminică
  2. în perioada dintre 20 decembrie și 7 ianuarie
  3. în Săptămâna Mare
  4. în Săptămâna Luminată
  5. la praznicele împărătești

1. Duminica este ziua Învierii, deci nu este o zi în care să ne întristăm, ci este o zi a bucuriei, dedicată lui Dumnezeu.

2. Perioada cuprinsă între 20 decembrie (Înainteprăznuirea Nașterii Domnului) și 7 ianuarie (Sf. Ioan Botezătorul) este marcată de două mari sărbători – Nașterea Domnului (25 decembrie) și Botezul Domnului (6 ianuarie), iar sufletul nostru trebuie să trăiască bucuria acestor evenimente și nu doliul și mâhnirea asociate parastaselor.

3. În Săptămâna Mare, accentul cade pe patimile și pe moartea Mântuitorului. Morții se pot pomeni doar prin rugăciuni, nu și prin parastase. În zilele de luni până vineri din Săptămâna Mare se poate face pentru morți Litia mică.

În Joia Mare colivele se binecuvântează doar prin rugăciune, fără parastas și fără a se cânta "Veșnica pomenire".

4. Săptămâna Luminată cuprinde perioada dintre Paște și Duminica Tomii. Nu se fac parastase pentru a păstra vie bucuria sărbătorii Învierii în toate aceste zile. La fel ca în Săptămâna Mare, pomenirea morților se poate face doar prin rugăciuni.

5. Praznicele împărătești sunt cele mai mari sărbători din calendarul ortodox care amintesc de marile evenimente din viața Mântuitorului:

Ce se întâmplă dacă parastasele obligatorii cad într-o perioadă sau într-o dată în care acest lucru nu este permis? Atunci parastasul se va face mai devreme.

În cazul în care parastasul cade în același timp cu o altă pomenire sau cu o zi de pomenire generală (de exemplu, la Moșii de Vară), atunci parastasul se va face în aceeași zi.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Coroana garoafe Coroana garoafe
175 lei
Coroana gerbera Coroana gerbera
229 lei
Comanda rapida - 0374.87.74.87