Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Despre Pastele Blajinilor (sau Pastele mortilor)

In fiecare an, la 8 zile dupa Sfintele Pasti, are loc Pastele Blajinilor sau Pastele Mortilor. Desi este un moment de pomenire a mortilor, ziua aceasta este si una a bucuriei. Sarbatoarea are origini populare si este prezenta in toate traditiile Europei de Est, insa Pastele Blajinilor arata diferit de la popor la popor si de la o zona la alta.

Ce inseamna Pastele Blajinilor sau Pastele Mortilor?

Pastele Blajinilor este o pomenire colectiva a mortilor. Specialistii au gasit dovezi cum ca Pastele Blajinilor se intampla chiar in Saptamana Luminata, mai exact Sambata, si ca astazi, in unele parti ale Basarabiei, se petrece in Duminica Tomei.

In general, in ziua de Pastele mortilor, slujba de sfintire se face direct la mormintele celor adormiti. Preotii sunt asteptati de credinciosi cu oua rosii, cozonaci, vin rosu si alte mancaruri ce vor fi sfintite.

De Pastele Blajinilor, toate mormintele sunt ingrijite din timp de catre rudele ramase. Se spune ca cei ce au grija de mormintele strainilor vor fi rasplatiti de Dumnezeu pentru fapta lor buna. La picioarele crucilor si pe morminte se aseaza coroane si jerbe funerare.

Dupa ce preotul sfinteste alimentele si ii pomeneste pe cei raposati, rugandu-se pentru ei impreuna cu rudele, mancarea este impartita tuturor celor prezenti. In unele zone, oamenii se aseaza pe iarba, iar clericii sunt asezati la masa, toti mancand in amintirea celor adormiti. Oamenii lasa sa cada in iarba firmituri si picaturi de vin pentru ca si cei morti sa manance pe lumea cealalta.

Cine sunt Blajinii?

Blajin este numele primit de cel mort. Cuvantul provine din limba slavona, unde cunoaste aceleasi sensuri din limba romana: bland, bun. Blajinii au o insula pe care traiesc, aceasta fiind inconjurata de Apa Sambetei, o apa in care se varsa toate apele lumii. De aceea, traditia spune ca blajinii afla ca e Paste doar cand femeile arunca in apa unui rau cojile oualor sfintite.

Spre deosebire de alte pomeniri ale mortilor, Pastele Blajinilor a starnit controverse tocmai datorita originilor incerte. Multi considera Pastele Mortilor ca fiind o sarbatoare populara, deci pagana, cu implicatii ce nu se potrivesc crestinismului si dogmelor. Din contra, in multe parti ale tarii, preotii participa la sarbatoare, sfintesc bucatele aduse spre impartire si spre consum in cimitire, deci oficiaza in mod firesc acest asa-zis parastas colectiv. Mai mult, Pastele Mortilor este un prilej de a-i pomeni si pe cei uitati sau nestiuti din neamul fiecaruia.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87