Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Invierea lui Lazar - pomenirea mortilor

Cu o zi inainte de duminica Floriilor, Biserica a randuit Sambata lui Lazar. In aceasta sambata, asa cum s-a intamplat in majoritatea sambetelelor Postului Mare, are loc pomenirea mortilor, insa importanta zilei este mult mai mare datorita relatarilor biblice. Cu exceptia Pastilor Mortilor (lunea de dupa duminica lui Toma), pana in sambata de dinaintea Rusaliilor nu se mai fac parastase.

Semnificatia Sambetei lui Lazar

Inainte de intrarea in Ierusalim, Iisus Hristos savarseste o minune: il invie pe prietenul Sau, Lazar din Betania, mort de patru zile si ingropat. Este inca o dovada a dumnezeirii Sale si a puterii de a birui Moartea. Bineinteles, dovada suprema a acestei puteri o va arata chiar in Ziua Invierii. Legatura dintre acest eveniment si pomenirea mortilor isi afla explicatia in credinta ca Dumnezeu va ierta pacatele celor adormiti si ii va invia la viata vesnica asa cum l-a inviat pe Lazar.

Sambata lui Lazar - obiceiuri crestin-ortodoxe

In sambata lui Lazar se savarseste Sfanta Liturghie si se fac parastase. Credinciosii pregatesc colaci, coliva, placinte, mancare de post, iar dupa sfintire, o impart celor nevoiasi. Sambata lui Lazar este cunoscuta si cu denumirea de Mosii de Florii, fiind unul dintre parastasele colective stabilite de Biserica.

Denumirea de Mosi de Florii readuce in actualitate si importanta acestei zile. Dupa Sfanta Liturghie, oamenii pleaca la cimitir pentru a imparti din bucate si pentru a-si vizita raposatii, aprind lumanari, se roaga pentru ei.

Exista obiceiul ca oamenii sa duca la morminte crengute de salcie sau flori. Astazi, in orase se duc la morminte coroane funerare sau jerbe funerare. Coroanele funerare si jerbele funerare sunt considerate simboluri ale renasterii datorita florilor din care sunt alcatuite si inaltarii duhovnicesti dobandite prin post si rugaciune.

Sambata lui Lazar - traditii din strabuni

Traditiile crestine din ziua invierii lui Lazar se impletesc cu cele populare. Astfel, se zice ca e bine ca cei adormiti sa primeasca jerbe funerare in aceasta zi pentru a putea si ei sa Il intampine pe Iisus la intrarea Sa in Ierusalim. Jerbele funerare sunt si un simbol al sentimentelor noastre sincere fata de memoria celor adormiti.

Fie ca alegem sa ducem coroane funerare sau jerbe funerare celor plecati dintre noi, trebuie sa stim ca in aceasta saptamana (a Floriilor) plantele de orice fel incep sa isi dezvaluie virtutile magice, potrivit calendarului popular.

In aceasta sambata se dau de pomana placinte pentru ca se spune ca Lazar ar fi murit de pofta placintelor! Exista obiceiul Lazarelului, un colind cantat de fetele mici. Acestea sunt impodobite cu flori si coronite de salcie. Colindul reface, in mod figurativ, procesul mortii, ingroparii si invierii lui Lazar si este o comparatie ascunsa cu intreg procesul vegetal. Fetele primesc de la gazde oua pe care le vor incondeia in Joia Mare.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87