Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Mosii de vara sau mosii de Rusalii

Pomenirea mortilor ce are loc in sambata de dinaintea Rusaliilor este printre cele mai importante. Mosii de Rusalii sunt cunoscuti in popor cu numele de mosii de vara. Pe langa obisnuitul parastas si vizita celor adormiti la cimitir, aceasta zi este incarcata de obiceiuri transmise din strabuni pana in zilele noastre.

Printre pomenirile si parastasele colective am adus aminte si de mosii de vara ce coincid sambatei de dinaintea Pogorarii Sfantului Duh (Rusaliilor). Mosii de vara mai poarta numele de mosi de Rusalii sau de samburi. Dupa cum observam si vom observa in continuare, numele populare ale sarbatorii sunt influentate si de fenomenele naturale ce au loc in aceasta perioada.

Traditii in Sambata Rusaliilor

Multe dintre traditiile acestei perioade sunt in stransa legatura cu ceea ce se petrece in natura: pentru ca a venit vara, ploile cu tunete si fulgere ii sperie pe oameni, mai ales datorita recoltelor ce trebuie protejate. Totusi, ploaia este o binecuvantare pentru campurile semanate. Oamenii canta din bucium ca sa atraga ploile de vara, dar ung ferestrele si usile cu usturoi si leustean pentru ca fulgerul si alte duhuri sa ocoleasca gospodaria si casa lor.

Daca ploua in aceasta zi, se zice ca va fi un an imbelsugat. Oamenii nu lucreaza pana la amiaza, iar femeile nu au voie sa toarca sau sa mature, pentru a fi sanatoase tot anul. Usile si casele se impodobesc cu crengi de tei care se duc si la biserica pentru a fi sfintite Duminica. Batranii zic ca noaptea infloreste feriga, iar samburii cresc in fructe.

Obiceiuri la mosii de vara - legatura cu cei morti

Astazi, legatura cu cei morti este intarita. Se pomenesc toti mortii, strabunii cu familiile lor. Mosii de vara nu se sarbatoresc in toata tara in sambata de dinaintea Rusaliilor. In unele parti (Bucovina), mosii de vara se serbeaza duminica dimineata. Peste tot se fac pomeni, se dau colaci impreuna cu lapte in ulcele noi, mamaliga. Bunicii spun ca, in vechime, de toarta ulcelei se legau flori sau se atarnau cirese, iar in oala se punea o lingura noua.

In Bucovina, nimeni nu are voie sa manance pana nu da de pomana. Astazi toti mortii se impartasesc si, daca o ruda de-a mortului mananca, inseamna ca cei din neamul lui nu se pot impartasi. Toti mortii asteapta pomana in aceasta zi, de aceea in multe parti se trimit de dimineata pomeni la casele rudelor, vecinilor si la cei sarmani. De pomana se dau vase noi, canute inflorate, toate umplute cu apa proaspata, lapte dulce, vin, must, bere, farfurii, strachini cu placinte, cirese, carne fripta, lapte cu orez. Nu lipseste lumanarea din ceara ce se aprinde atunci cand se dau mosii. Da, toate cele ce se dau de sufletul adormitilor poarta numele de mosi!

In zona Campulungului, se dau de pomana cas, branza proaspata, ouale cele mai mari, lapte prins. Nasii dau de pomana finilor vaci tinere cu toate cele trebuincioase.

Oamenii cred ca in acesta zi se trimit pacatosii in iad, de aceea in Sambata mortilor (cum e cunoscuta in Muntenia si Oltenia) femeile plang si jelesc mormintele. Mosii de vara sau de Rusalii este cea mai raspandita sarbatoare a mortilor in Banat, Bucovina si Muntenia.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87