Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Despre Judecata de Apoi

In credinta crestin-ortodoxa privind sufletul dupa moarte, se spune ca oricine va trece, inainte de a ajunge in Rai sau in Iad, prin fata scaunului de judecata. Momentul Judecatii este un bilant asupra faptelor bune si rele facute in timpul vietii, in urma caruia sufletul este trimis in Iadul cel intunecat sau in Raiul cel imbelsugat.

Sfarsitul lumii in viziunea populara

Infricosatoarea Judecata este in stransa legatura cu sfarsitul lumii. In Cartea Apocalipsei a Sf. Apostol Ioan, venirea sfarsitului lumii este prevestita si descrisa amanuntit, insa, in paralel cu aceste informatii, circula o multime de alte semne populare, gandite de mintea taranului roman. Iata cateva dintre ele in randurile ce urmeaza:

Sfarsitul lumii este numit in popor si vremea de apoi, ziua de apoi, lumea de apoi, veacul de apoi, sfarsitul veacului, coada veacului, vremea Palmasoii etc.

Cum va fi Judecata de Apoi?

Judecata de Apoi va fi vestita de trambitele Arhanghelilor Mihail si Gavril. Se spune ca ei vor aduna unghiile celor morti si vor forma din ele trambite cu care vor strange intreaga omenire la judecata. Momentul va marca intalnirea dintre cei morti si cei vii, de la Adam si Eva pana in prezent. Mormintele se vor desface, iar cei adormiti vor invia, iar portile Iadului si ale Raiului se vor deschide. Crestini si pagani, drepti si pacatosi, buni si rai, toti se vor infatisa in fata Scaunului de Judecata, in hainele in care au fost imbracati la inmormantare.

Judecatorul Iisus Hristos, inconjurat de cetele ingeresti, este asemanat unui soare stralucitor. El se va aseza pe un tron sau un scaun din piatra si va judeca pe fiecare dupa faptele sale. Colindele populare din Transilvania detaliaza momentul judecatii: faptele nemarturisite de catre oameni vor iesi la iveala, cei drepti vor fi albi, iar cei pacatosi negri, cei trimisi in Iad vor plange si vor cere indurare.

Majoritatea credintelor populare referitoare la sfarsitul lumii si la Judecata de Apoi isi au radacina in Apocalipsa evanghelistului Ioan, dar si in alte surse de origine bogumilica si scrieri populare.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87