Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Judecata de Apoi în viziunea populară

În credința creștin-ortodoxă privind sufletul după moarte, se spune că toată lumea va trece prin fața scaunului de judecată. Judecata de Apoi este un moment de bilanț asupra faptelor bune și rele făcute în timpul vieții, în urma căruia sufletul este trimis în Iadul cel întunecat sau în Raiul cel îmbelșugat.

Când va fi Judecata de Apoi?

Înfricoșătoarea Judecată este în strânsă legătură cu sfârșitul lumii, numit în popor și "vremea de apoi", "ziua de apoi", "lumea de apoi", "veacul de apoi", "sfârșitul veacului" sau "coada veacului". În Cartea Apocalipsei a Sf. Apostol Ioan, venirea sfârșitului lumii este prevestită și descrisă amănunțit. În paralel însă cu aceste informații din Biblie, circulă o mulțime de alte semne populare, gândite de mintea țăranului român.

În popor se crede că Judecata de Apoi va fi într-o zi de duminică, în prima zi de Paște. Ea va fi prevestită de o perioadă caracterizată de răsturnarea valorilor.

Printre semnele care anunță Judecata viitoare în viziunea populară se numără următoarele:

Cum va fi la Judecata de Apoi?

Majoritatea credințelor populare referitoare la sfârșitul lumii și la Judecata de Apoi își au rădăcina în Apocalipsa evanghelistului Ioan, dar și în alte surse de origine bogumilică și scrieri populare.

Judecata de Apoi va fi vestită de trâmbițele Arhanghelilor Mihail si Gavril. Se spune ca ei vor aduna unghiile celor morți si vor forma din ele trâmbițe cu care vor strânge întreaga omenire la Judecată. Momentul va marca întâlnirea dintre cei morți și cei vii, de la Adam și Eva până în prezent. Mormintele se vor desface, cei adormiți vor învia, iar porțile Iadului și ale Raiului se vor deschide.

Toată lumea va arăta ca la treizeci de ani, copiii vor crește și bătrânii vor întineri. Creștini și păgâni, drepți și păcătoși, buni și răi, toți se vor înfățișa în fața Scaunului de Judecată, în hainele în care au fost îmbrăcați la înmormântare.

Îngerii vor coborî pe pâmânt și vor aduce sfintele cărți și vase ale bisericii în cer, palatele lui Dumnezeu. Duhurile rele, care i-au îndrumat pe oameni pe cărări greșite, vor forma oastea lui Antihârț care, încrezător în puterea sa, se va urca până la ceruri și apoi se va coborî în Iad, anunțându-și împărăția.

Îngerii se vor pogorî din nou pe pământ și-l vor aprinde, iar pământul va arde în întregime. Se vor porni patru vânturi mari dinspre răsărit și vor curăța cenușa, iar pământul va rămâne neted și alb ca hârtia și va striga, închinându-se în fața lui Dumnezeu: "Iată, azi sunt ca o floare curată înaintea ta, Doamne!"

Sfânta Cruce va coborî pe pământ și va lumina ca soarele, străjuită fiind de oștile îngerești. Iisus Hristos se va așeza pe scaunul Judecății și îi va judeca pe vii și pe morți după faptele lor, așezându-i pe cei drepți la dreapta sa și pe cei păcătoși la stânga. Colindele populare din Transilvania detaliază momentul Judecății de Apoi: faptele nemărturisite de către oameni vor ieși la iveală, cei drepți vor fi albi, cei păcătoși negri, iar cei trimiși în Iad vor plânge și vor cere îndurare.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87