Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Pomenirea de 7 ani - parastasul și pomana

Pomenirea de 7 ani este ultima dintre pomenirile care se fac la date fixe de la ziua decesului. Momentul scurgerii celor 7 ani de la moarte este asociat cu mai multe obiceiuri și tradiții.

Pomenirea de 7 ani – semnificație

Pomenirea morților la intervale regulate se face până la data de 7 ani, când se consideră că sufletul mortului intră în rândul moșilor și strămoșilor. După 7 ani, pomenirea se poate face în zilele de pomenire generală a morților.

Pomenirea timp de 7 ani este legată și de cele 7 zile ale creației – sufletul celui răposat așteaptă o nouă creație.

O altă interpretare asociază pomenirea de 7 ani cu momentul în care trupul mortului se descompune total. De aceea se obișnuiește ca la 7 ani să aibă loc și deshumarea osemintelor.

Ce se face la parastasul de 7 ani?

Parastasul de 7 ani se slujește după Sfânta Liturghie, iar preotul se roagă pentru iertarea păcatelor celui căruia i se face pomenirea.

După slujba de la biserică, se obișnuiește ca preotul și familia să meargă la cimitir, ducând colivă și o sticlă cu vin. Se aprind lumânări, preotul stropește cu vin mormântul și face "Veșnica pomenire".

Slujba parastasului de 7 ani poate fi urmată de o masă de pomenire, acasă sau în restaurant, însă aceasta nu este obligatorie. Pomana poate cuprinde și doar lucruri oferite la biserică pentru sufletul răposatului, fără a se organiza neapărat o masă. Bucatele și obiectele împărțite de pomană sunt mai întâi binecuvântate de preot în cadrul slujbei.

Ce trebuie la un parastas de 7 ani?

Pentru un parastas de 7 ani la biserică trebuie:

La cimitir sunt necesare:

Ce se împarte la un parastas de 7 ani?

Pomana de 7 ani este similară cu pomana de 1 an.

Nu uitați că mai important decât "ce se împarte" este "cui se împarte". Ideal ar fi ca pomana să ajungă la oamenii care au într-adevăr nevoie de ea.

Pachetele de pomană pentru parastasul de 7 ani pot cuprinde:

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87