Mesaj sincere condoleante
Închide
Coroane si jerbe funerare

Totul despre parastas

Obiceiul pomenirii mortilor reprezinta un act de comemorare si respect fata de cei dragi, trecuti in nefiinta. Aceasta comemorare se manifesta sub mai multe forme, fie prin parastas sau liturghie sau pur si simplu prin coliva, colac si vin la mormantul decedatului. Parastasul se tine cu regulalitate in conformitate cu simbolistica acestuia si datinile crestinesti, pentru a mentine vie amintirea celui drag. Afla in acest articol totul despre parastas!

Cand se organizeaza parsatasele?

Primul Parastas este cel care are loc în ziua a-III-a de la momentul decesului (ziua inmormantarii)

Parastasul din ziua a 9-a de la deces, simbolizeaza cel de-al noualea ceas si a momentului in care Iisus a murit pe cruce

Parastasul de 40 de zile ce simbolizeaza ridicarea la cer a lui Iisus

Parastasul mai are loc la implinirea a 3, 6, 9 luni si un an

Dupa comemorarea de un an de la moarte, parastasul mai poate avea loc anual pana la implinirea a 7 ani, ceea ce semnifica ciclul complet al creatiei.

Cand nu poate organiza un parastas?

- In cele douasprezece zile dintre Nasterea si Botezul Domnului.

- De la lasatul secului de carne pana la sambata intai din Postul Mare, sambata Sf. Teodor

- Din sambata Floriilor pana in Duminica Tomii

- La praznicele imparatesti sau sarbatori mari

-In zilele aliurgice

-In cadrul praznicelor, la inaltarea Domnului se face doar pomenirea speciala a eroilor

De ce aveti nevoie?

Intotdeauna slujba de pomenire a mortilor este precedata de Sfânta Liturghie, savarsita in biserica. Pentru slujba parastasului orice crestin aduce o coliva, colac sau prescura, vin, lumanari, tamaie si carbuni.

Coliva, facuta din grau fiert, indulcita cu miere sau cu zahar, semnifica trupul celui decedat si este un simbol al invierii trupului, fiind comparat cu bobul de grau care inainte de roade si incoltire, trebuie sa fie, precum trupul omenesc, ingropat si lasat sa putrezeasca. Dulciurile care intra in compozitia colivei reprezinta dulceata vietii celei vesnice pentru care ne rugam sa o detina cei adormiti. Pe coliva se asaza Sfanta Cruce si se orneaza de multe ori cu bomboane, semnificand frumusetea faptelor bune pe care raposatul le-a lasat in urma pe parcursul vietii.

Colacul sau prescurile sunt de obicei frumos impletite si poarta pe ele simboluri liturgice (sfanta cruce). Atat pe coliva cat si pe colci, trebuie sa fie asezata o lumanare aprinsa care reprezinta semnul trecerii noastre prin viata. Cand lumanarea arde si se consuma, topindu-se, asa trece si viata pentru noi. Lumanarea este, de asemenea, un simbol al omului bun pentru a ofera cele mai frumoase fapte, prin lumina, consumandu-se incet-incet, la fel ca omul. Iisus le-a spus credinciosiilor “Voi sunteti lumina lumii!“, pentru a fi lumina pentru cei din jur, pentru a-si trai corect viata, trebuie sa se jertfeasca, sa ofere ceva de la ei zilnic, precum lumanarea.

Vinul, care se toarna crucis pe coliva (trupul celui raposat), semnifica aromatele cu care a fost uns trupul Domnului. De asemenea, se obisnuieste sa se ofere un prosop pentru a ne aduce aminte de persoana în numele careia s-a dat de pomana, in semn de comemorare si respect.

Aranjamente funerare din articol

Comanda rapida - 0374.87.74.87