Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Totul despre parastas

Obiceiul pomenirii mortilor reprezinta un act de comemorare si respect fata de cei dragi, trecuti in nefiinta. Aceasta comemorare se manifesta sub mai multe forme, fie prin parastas sau liturghie sau pur si simplu prin coliva, colac si vin la mormantul decedatului. Parastasul se tine cu regulalitate, in conformitate cu simbolistica acestuia si cu datinile crestinesti, pentru a mentine vie amintirea celui drag. Afla in acest articol totul despre parastas!

Cand se organizeaza parastasele?

Primul parastas este cel care are loc in cea de-a treia zi de la momentul decesului (ziua inmormantarii).

Parastasul din ziua a noua de la deces simbolizeaza cel de-al noualea ceas si momentul in care Iisus a murit pe cruce.

Parastasul de 40 de zile simbolizeaza ridicarea la cer a lui Iisus.

Parastasul mai are loc la implinirea a 3, 6, 9 luni si un an de la deces.

Dupa comemorarea unui an de la moarte, parastasul mai poate avea loc anual, pana la implinirea a 7 ani, cifra care semnifica ciclul complet al creatiei.

Cand nu se poate organiza un parastas?

De ce este nevoie pentru parastas?

Slujba de pomenire a mortilor este precedata intotdeauna de Sfanta Liturghie, oficiata in biserica. Pentru slujba de parastas se aduc coliva, colac sau prescura, vin, lumanari, tamaie si carbuni.

Coliva, facuta din grau fiert si indulcita cu miere sau cu zahar, semnifica trupul celui decedat. Este vorba despre un simbol al invierii trupului, care este comparat cu bobul de grau care, inainte de a incolti, trebuie sa fie (precum trupul omenesc), ingropat si lasat sa putrezeasca. Ingredientele dulci cu care se prepara coliva reprezinta dulceata vietii vesnice, pentru care ne rugam pentru cei adormiti. Pe coliva se asaza Sfanta Cruce si se orneaza adesea cu bomboane, care semnifica frumusetea faptelor bune lasate in urma de raposat.

Colacul sau prescurile sunt de obicei frumos impletite si poarta pe ele simboluri liturgice (sfanta cruce). Atat pe coliva cat si pe colaci, trebuie sa fie asezata o lumanare aprinsa, care reprezinta semnul trecerii noastre prin viata. Precum lumanarea arde si se consuma, topindu-se, tot asa trece si viata noastra. Lumanarea este, de asemenea, un simbol al omului bun, pentru ca ofera cele mai frumoase fapte, prin lumina, consumandu-se incet-incet, la fel ca omul. Iisus le-a spus credinciosilor "Voi sunteti lumina lumii!", pentru a fi lumina pentru cei din jur si pentru a-si trai corect viata.

Vinul se toarna in crucis pe coliva. De asemenea, se obisnuieste sa se ofere un prosop pentru a ne aduce aminte de persoana in numele careia s-a dat de pomana, in semn de comemorare si respect.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87