Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Cum se face pomana de dupa inmormantare?

In cultul crestin-ortodox, a da de pomana pentru sufletul celui adormit sau pentru sanatatea cunoscutilor este un act important si extrem de prezent. Inmormantarea propriu-zisa este urmata de pomana, masa de pomenire sau, asa cum mai este cunoscut momentul, prasnicul, comandarea. In unele regiuni, tocmai pentru a fi convins ca i se face randuiala pomenii de dupa inmormantare, omul isi face singur pomana inca din timpul vietii. Obiceiul se numeste "pomana de viu"! Pomana este in continuare pastrata in traditiile de inmormantare contemporane, insa exista particularitati ale lumii traditionale pe care va invitam sa le cunoasteti.

Dupa drumul spre cimitir si ingroparea celui mort, oamenii se intorc la casa acestuia. Pe cand strabunii nostri mai traiau inca, pomana pentru cel mort era de un fast maret, se sacrificau multe animale si se chemau toti oamenii din sat pentru a manca de sufletul celui adormit. Sacrificarea animalelor nu se facea la intamplare, ci era binecuvantata de preot, se citeau rugaciuni cu o seara inainte, iar capetele si pielea oilor si berbecilor taiati erau date preotului. Ceea ce ramanea era folosit pentru prepararea mancarurilor. Din vinul destinat praznicului de dupa inmormantare se varsa putin pe pamant, spunandu-se "Fie-i tarana usoara!"

Cum se facea pomana pe vremuri?

Imediat ce mortul era scos din casa, femeile care ramaneau sa se ingrijeasca de pregatirea mesei maturau atent casa, aduceau mese si le uneau in camerele pentru pomana sau afara, daca vremea o permitea. In mijlocul mesei se puneau mancarurile principale, iar, de jur imprejur, se asezau colaci cu lumanari de ceara. Lumanari se lipeau si pe peretii camerei in care a stat mortul (in cele patru colturi).

In Moldova, cele mai intalnite mancaruri la pomana erau: ciorba cu tocmagi (taitei), borsul de pasare, plachia, galustele, sarmalele, carne cu perje (prune), fripturi de diferite feluri. Era foarte important ca la pomana sa se pregateasca felurile preferate ale celui decedat. Asa cum am vazut, toate obiceiurile de inmormantare se rasfrang asupra celui adormit. In acest fel, mortul se putea bucura de mancare pe lumea cealalta.

Exista locuri in care obiceiul bradului funerar are loc abia acum si nu inaintea ingroparii. De asemenea, inainte de ospat, era obligatoriu ca fiecare participant la pomana sa primeasca un colac, sa guste din coliva traditionala sfintita de catre preot si sa bea din vinul de pe masa.

Obiceiuri la parastasul inmormantarii

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Coroana garoafe Coroana garoafe
175 lei
Comanda rapida - 0374.87.74.87