Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Cantecele funebre, cantecele de inmormantare, bocetul

Durerea sufleteasca a celui ce pierde pe cineva drag este cu greu inteleasa. Oamenii si-au creat, de-a lungul timpului, diferite forme de manifestare tocmai pentru a-si exprima aceasta durere. Fiecare obicei de inmormantare are rolul de a face mai usoara despartirea de cei dragi, iar cantecele funerare, cantecele de inmormantare si bocetele reprezinta o usurare a inimii incarcate de suferinta.

Despre bocet

Bocetul este un cantec funerar de jale, prezent si astazi in ceremonialul de inmormantare. Bocetul este, practic, o reactie fireasca insotita de tipete, strigate, suspine si alte gesturi disperate. Exista o forma de bocet versificat, dar si bocetul tacut, nemarturisit, tristetea interioara ce aduce framantare. Bocetul sau cantecul funebru este cunoscut in unele regiuni si sub alte denumiri - de exemplu, "cantec de mort" in Transilvania.

Cantecele funebre si bocetele sunt atribuite femeilor. Exista o ordine a bocirii, avand prioritate femeile si fetele inrudite cu cel mort. Etnografii ne spun ca femeile nu trebuie sa poarte podoabe in timpul bocirii si trebuie sa isi despleteasca parul. In unele zone, bocetul nu se canta langa sicriul celui mort, ci afara, intr-un loc mai ridicat, pentru ca cea care boceste sa poata fi auzita.

Bocetul versificat are o anumita structura: se deschide cu strigarea celui mort (Ionica, iubitul meu! sau Marioara, scumpa mea!) si cu cererea unei explicatii a plecarii acestuia dintre cei vii. Bocitoarele au grija ca nicio lacrima sa nu cada pe fata sau pe hainele celui mort - se spune ca lacrimile l-ar frige ca apa clocotita sau l-ar ineca.

Bocetele se repeta de trei ori pe zi pana la slujba inmormantarii sau atunci cand vin rudele indepartate din alte sate, dar si la punerea in mormant. Bocitoarele transmit, totodata, prin aceste cantece de inmormantare, mesaje catre lumea cealalta, catre cei ce au murit inainte.

Cantecele funebre si bocetele - semnificatii

E mare pacat ca cineva sa fie ingropat fara a fi bocit. Daca se intampla ca cel mort sa nu aiba rude, se cheama bocitoare care sa il boceasca, primind de pomana haine sau mancare, dar niciodata bani.

Bocetul are, deci, o functie ritualica foarte puternica, insa si anumite beneficii psihice: prin bocetul care incepe dezlantuit si se sfarseste ca o impacare cu gandul mortii, oamenii recapata echilibrul si accepta destinul implacabil. Astfel, inmormantarea, dincolo de a fi un eveniment extraordinar de trist, devine o despartire plina de speranta. Asa cum am scris in articolul despre privegherea mortilor, ultimele clipe petrecute cu cel mort sunt prilej de iertare, de impacare si de lauda faptelor sale bune.

Oamenii ce practicau obiceiurile funerare nu taceau in fata mortii si nu faceau din traumatismul inmormantarii o boala pe termen lung, cum se intampla adesea in societatea noastra. Astazi refuzam sa ne explicam moartea, suferim in tacere sau alegem sa nu ne marturisim suferintele. Adevaratul doliu insemna inclusiv vindecarea sufleteasca a celor ramasi, impacarea si trecerea senina prin toate intamplarile vietii, bune sau rele.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87