Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Inmormantarea in credinta catolica

Asa cum bine stim, credinta crestina are trei mari orientari: exista crestinii ortodocsi, cei catolici si cei protestanti. In fiecare cult exista diferente in cadrul tuturor ritualurilor, deci slujba inmormantarii ortodoxe va fi diferita de slujba catolica, inclusiv obiceiurile vor varia. Indiferent de credinta, fiecare om are nevoie de o rugaciune si de speranta atunci cand paraseste aceasta lume.

Despre obiceiurile catolice

Desi ortodocsii si catolicii cred in acelasi Dumnezeu, exista diferente mari, inclusiv dogmatice, intre cele doua credinte. Aceste diferente existau si inainte de Marea Schisma (1054) si au continuat sa se accentueze. Nu ne dorim, insa, sa intram in amanunte dogmatice, ci sa expunem principalele diferente si asemanari dintre catolicism si ortodoxism, pentru o mai buna intelegere a amandurora.

Botezul - copiii catolici pot fi botezati la orice varsta, insa este bine ca acesta sa fie facut cat mai devreme. In biserica ortodoxa, botezul se face devreme intotdeauna, de obicei la 40 de zile de la nastere sau mai devreme, daca copilul este bolnav. Cat despre taiatul motului sau ruperea turtei, acest obicei nu tine de credinta, ci de obiceiurile populare, deci este alegerea familiei.

Postul catolic - catolicii tin post in timpul anului doar vinerea si nu mananca carne. Exista doua posturi importante, cel de dinaintea Craciunului si cel de dinaintea Pastilor. De asemenea, exista o minima regula de a nu manca carne miercurea si vinerea, insa cei credinciosi pot tine post de la carne in toate zilele. Cel putin o data pe an se impartasesc, de obicei in saptamanile postului Pastilor.

Inmormantarea la catolici

Spre deosebire de ortodocsi, catolicii cred in Purgatoriu. Purgatoriul este locul in care sufletele stau in asteptare pentru intrarea in Rai, iar cei ramasi pe pamant, cunoscuti si rude, se pot ruga pentru ca cel mort sa se poata mantui. La catolici nu exista parastase, socotindu-se ca cel mort a avut timp sa faca fapte bune in timpul vietii. Catolicii nu cred in parastasele facute dupa moarte deoarece judecata, spun ei, are loc imediat dupa moarte, neexistand vamile vazduhului. Insa cei credinciosi pot veni in ajutorul celor morti prin rugaciuni, devotiuni, indulgente si liturghii, cat si prin post.

La fel ca inmormantarea ortodoxa, cea catolica are mai multe etape. Exista rugaciunile facute la casa celui decedat, in biserica (unde se savarseste o slujba speciala) si la cimitir (unde rudele isi iau ramas-bun de la cel mort). Exista si la catolici multe traditii si obiceiuri, uneori similare cu cele ortodoxe, tocmai pentru ca multe au fost practicate cu mult inaintea aparitiei credintei respective.

Privegherea celui adormit este o necesitate si la catolici. Majoritatea aleg ca loc de priveghere capela bisericii sau a cimitirului. In perioada privegherii, cei apropiati si cei ce l-au cunoscut pe cel adormit vin sa isi ia ramas-bun aducand buchete de flori. Tot in aceasta perioada sunt aduse si coroane funerare ce vor fi depuse la mormant in ziua inmormantarii.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87