Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Cum arata iadul in viziunea populara?

Toate obiceiurile de inmormantare sunt rezultate ale unei gandiri complexe, ca de altfel intreaga viata a omului. Moartea este o etapa pe care omul trebuie sa o treaca, de la viata pamanteasca, scurta, la viata fara de moarte a sufletului. Insa, pentru a putea petrece nemurirea in Rai, alaturi de ingeri si sfinti, omul trebuie sa fie bun si milostiv in timpul vietii si sa fie randuit printr-o inmormantare corecta. Neimplinirea acestor reguli trimite sufletul in Iad. Cum arata iadul in mentalul popular?

Raiul si Iadul

Raiul si Iadul sunt doua lumi opuse si, desi se considera ca ar fi diferite de lumea in care traim, exista multe asemanari. Raiul este un loc al bucuriei, o apropiere de Dumnezeu si, prin contrast, Iadul este locul suferintei si al ingrozirii. Dumnezeu este, din acest punct de vedere, un soare, iar departarea sau apropierea de El poate aduce suferinta sau fericire sufletului dupa moarte.

Unde se afla Iadul?

Dupa credinta romanilor, iadul ar fi in mijlocul pamantului. Este un loc intunecat, al ratacirii, in care sufletele pacatoase isi implinesc pedepse dintre cele mai crude. In iad arde mereu focul, iar oamenii nu se intalnesc niciodata si nu stiu ce se intampla cu cei de pe pamant. In schimb, rugaciunile rudelor si cunoscutilor, cat si ale saracilor si ale bisericii prin pomenirile si parastasele colective pot usura chinurile acestora.

Iadul arata ca o groapa adanca, intunecoasa si plina de fum, sau mai este inchipuit ca o cetate. In mijlocul iadului se afla Scaraotchi, imparatul intunericului, inconjurat de milioane de diavoli, impartiti pe cete precum ingerii. In Transilvania, se crede ca Iadul ar fi o pestera intunecoasa ce se afla sub Rai. Intrarea in aceasta pestera se numeste "garliciul pamantului".

Pedepsele Iadului

Se spune ca pedepsele iadului sunt dintre cele mai crunte. Paradoxul consta in faptul ca suferinta unei pedepse este nesfarsita! Diavolii chinuie sufletele folosind focul si inspirandu-se din pacatele pe care fiecare le-a facut in timpul vietii. Astfel, unii sunt fripti intr-un cuptor mare plin de foc, altii sunt fierti de catre diavoli intr-o caldare cu smoala clocotita, altii sunt pisati in piua, batuti. Cei fumatori sunt fumati in lulele.

Iadul este pazit de diavoli care indeamna trecatorii sa intre si nu ii lasa pe cei din interior sa iasa afara in niciun chip. La poarta iadului se spune ca ar fi multi maci, o arata o doina din Bucovina: Dara floarea macului/ Sede-n poarta iadului/ Si tot creste si-nfloreste/ Multe suflete-amageste. Pe langa Iad trece Apa Sambetei, despre insemnatatea careia am amintit la Pastele Blajinilor.

Desi drumul spre Iad este plin de maracini si spini, cei pacatosi ajung foarte repede aici. Se spune ca cei ce nu au avut nicio randuiala in timpul vietii ajung direct in Iad, pe cand cei mai putin pacatosi trec mai intai de vamile vazduhului, unde pot afla scapare. Sufletele care ajung in Iad nu raman aici vesnic, ele trebuie sa isi implineasca pedespele pana la Judecata de Apoi. Atunci le va fi socotita, cu adevarat, soarta.

Multe alte pedepse din Iad sunt relatate in basme, legende, cantece si colinde din intreaga tara.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87