Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Citirea Stâlpilor la înmormântare

Momentul morții unei persoane este însoțit de o serie de rugăciuni menite să ajute sufletul în drumul său spre lumea cealaltă. Printre acestea se numără și Slujba Stâlpilor.

Ce sunt Stâlpii la înmormântare?

Stâlpii reprezintă o rugăciune scurtă care se face pentru sufletul celui răposat în intervalul de timp dintre momentul morții unei persoane și momentul înmormântării.

Denumirea de Stâlpi provine din prima epistolă a Apostolului Pavel către Timotei (Capitolul III), unde este Biserica este numită stâlp: Ca să știi, dacă zăbovesc, cum trebuie să petreci în casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp și temelie a adevărului.

O altă explicație pentru nume o reprezintă faptul că Slujba Stâlpilor are în centru speranța în înviere, care stă la baza creștinismului, ca un "stâlp". Stâlpii au rolul de a reitera speranța răposatului în înviere, dar și de a sprijini familia, arătând faptul că moartea nu este un sfârșit.

În concepția populară, stâlpii corespund vămilor văzduhului.

Când se citesc stâlpii?

Citirea Stâlpilor are loc cel mai adesea în timpul priveghiului, spre după-amiază sau spre seară, în perioada dintre moarte și înmormântare. În ciuda acestui fapt, rugăciunea Stâlpilor se poate citi în orice moment al zilei.

De asemnea, în funcție de tradițiile fiecărei zone, Slujba Stâlpilor se poate săvârși imediat după moarte, în ziua de dinaintea înmormântării sau chiar pe drumul către cimitir, înainte de îngropare. Biserica Ortodoxă recomandă totuși ca Stâlpii să se citească în timpul priveghiului.

Cel care citește Slujba Stâlpilor este preotul chemat de familia răposatului în vederea pregătirii înmormântării.

Ce trebuie pentru Slujba Stâlpilor?

Pentru săvârșirea Slujbei Stâlpilor vor fi necesare:

Acestea vor fi binecuvântate de către preot.

Slujba Stâlpilor

Slujba Stâlpilor cuprinde citirea unor parabole și pilde din cele patru Evanghelii, toate având în prim plan speranța în înviere și în mântuirea sufletului. Printre ele se numără pilda mărgăritarului, pilda năvodului și pilda grăuntelui de muștar din Evanghelia lui Matei sau pilda bogatului căruia i-a rodit țarina din Evanghelia Apostolului Luca.

Slujba Stâlpilor are și rolul de a crea în casă o atmosferă solemnă, de rugăciune. În timpul slujbei se va arde cărbunele din cățuie și se va pune tămâia. De asemenea, va arde și toiagul mortului.

După încheierea slujbei, familia poate continua rugăciunile pentru cel adormit. În cele mai multe zone se citește din Psaltire.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87