Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Pregatirea pentru inmormantare

Pregatirea pentru inmormantare reprezinta toti pasii care trebuie urmati din momentul decesului pana la inmormantare. Acestia sunt in mare parte legati de traditia romaneasca. Biserica ne invata ca moartea este despartirea sufletului de trup, iar noi trebuie sa ajutam sufletul raposatului sa treaca in lumea cealalta cu usurinta si impacare. Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre pregatirea pana in ziua inmormantarii!

Care sunt pasii de urmat?

Primul lucru care se face in mod traditional in momentul mortii este aprinderea unei lumanari (daca acest lucru este posibil), pentru a-i lumina calea persoanei dragi. Urmeaza un pas important, si anume discutia cu preotul parohiei din care decedatul a facut parte. Preotul este persoana cea mai potrivita pentru a te indruma cu informatiile necesare si pentru a-ti spune care sunt obiectele de care vei avea nevoie. De la biserica se vor solicita doliu, lumanari, tamaie, carbune pentru ars tamaia, un sfesnic, toiagul, o cruce (de obicei din ceara), o icoana. De asemenea, se vor stabili data si ora inmormantarii, orele pentru stalpi sau cina si momentul cand se va trage clopotul pentru anuntarea celorlalti membrii ai parohiei sa se roage pentru cel decedat.

Dupa stabilirea celor de mai sus cu preotul paroh, urmeaza spalarea trupului mortului cu apa curata. Obiceiul spalarii aminteste de apa Botezului prin care cel raposat a devenit membru al Bisericii. Persoana decedata este imbracata apoi cu haine noi si curate.

Ulterior, trupul este asezat in sicriu cu fata spre rasarit, deoarece de acolo va veni Hristos pentru inviere. Pe pieptul decedatului se aseaza o icoana sfintita reprezentandu-l pe Hristos sau pe sfantul ce i-a fost patron spiritual. Mainile sunt incrucisate pe piept (dreapta peste stanga), iar langa maini este asezat toiagul (lumanare mare de ceara curata in forma de colac) care este aprins atunci cand preotul slujeste. Trupul este acoperit apoi cu o panza alba, care simbolizeaza faptul ca raposatul se afla sub acoperamantul lui Hristos. La capatul mortului se aprind lumanari de catre rude sau prieteni in momentul slujbei. Cand se aprinde lumanarea se rosteste o scurta rugaciune: "Dumnezeu sa-l (s-o) ierte!"

La intrarea in casa, deasupra usii se monteaza doliul, reprezentat de o panza neagra, care va ramane acolo pana la pomenirea de 40 de zile.

Salutarea oamenilor intre ziua decesului si pana la inmormantare se face cu formula "Dumnezeu sa-l (s-o) ierte!" sau "Dumnezeu sa-l (s-o) odihneasca!", in cazul in care decedatul este un copil sub 7 ani. Stilul vestimentar este specific acestui moment (haine de culoare inchisa). Femeile isi lasa parul despletit, barbatii nu se barbieresc pana la pomenirea de 40 de zile, iar rudele poarta doliu (o bucata mica de panza neagra prinsa la rever).

Priveghere si Stalpi (Cina)

In zilele de pana la inmormântare, preotul este chemat de familie dupa-amiaza, pentru a savârsi slujba "Stalpilor" sau cina. Aceasta slujba este o rugăciune scurta pentru sufletul celui raposat, la care se adauga citirea unor parti din cele patru Evanghelii. Pentru aceasta, se pregătesc din vreme cadelnita sau catuia in care se aprinde carbune si se pune tămâie, precum si o coliva, un pahar cu vin si mancare, pe care preotul le va binecuvanta. Coliva facuta din grau fiert indulcit cu miere sau zahar simbolizeaza insusi trupul mortului, fiind totodata o expresie materiala a credintei in nemurire si inviere. In timpul cat preotul savarseste slujba, arde si toiagul asezat pe pieptul mortului.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87