Mesaj sincere condoleante
Închide
Coroane si jerbe funerare

Pregatirea pentru inmormantare

Pregatirea pentru inmormantare reprezinta toti pasii care trebuie urmati din momentul decesului pana la inmormantare si acestia sunt in mare parte legati de traditia romaneasca. Biserica ne învată că moartea este despărtirea sufletului de trup, iar noi trebuie sa ajutam sufletul raposatului sa treaca in lumea cealalta cu usurinta si impacare. Afla tot ce trebuie sa stii despre pregatirea pana in ziua inmormantarii in acest articol!

Care sunt pasii de urmat?

Primul lucru, care reprezinta o traditie in poporul nostru, este aprinderea unei lumanari in momentul decesului (daca acest lucru este posibil) pentru a-i lumina calea persoanei dragi. Acest lucru este urmat de un pas important, discutia cu preotul parohiei din care decedatul face parte. Acesta este cea mai autorizata persoana si te va indruma cu toate informatiile necesare, precum si obiectele de care ai nevoie. De la biserica se vor solicita doliul, lumânări, tămâie, cărbune pentru ars tămâia, un sfesnic, toiagul (o lumânare mare de ceara curata în forma de colac), o cruce (de obicei din ceara), o icoana. De asemenea, se va stabili data si ora inmormantarii, orele pentru stalpi sau cina si momentul cand se va trage clopotul pentru anuntarea celorlalti membrii ai parohiei sa se roage pentru cel decedat.

Dupa stabilirea celor de mai sus cu preotul paroh, urmeaza spalarea trupului mortului cu apa curata. Acest obicei aminteste de apa Botezului prin care cel răposat a devenit membru al Bisericii, este îmbrăcat apoi cu haine noi si curate (închipuind vesmântul cel nou al nestricăciunii, cu care vom învia la ziua judecătii).

Ulterior, trupul este asezat in siciru cu fata spre rasarit, deoarece de acolo va veni Hristos pentru inviere. Pe pieptul decedatului se aseaza o icoana sfintita cu Hristos ori sfantul ce a fost patron spiritual, mainile sunt incrucisate pe piept (dreapta peste stanga), iar langa maini este asezat toiagul (lumanare mare de ceara curata in forma de colac) care este aprins atunci cand preotul slujeste. Trupul este acoperit apoi cu o pânză albă, arătând că răposatul se afla sub acoperământul lui Hristos. Sfestnicul se aseaza la capul decedatului, si este locul in care se aprind lumanari de catre rude, prieteni in momenul slujbei. Cand se aprinde lumanarea se rosteste o scurta rugaciune: „Dumnezeu sa-l (s-o) ierte!”

La intrarea in casa, deasupra usii se monteaza doliul, reprezentat de o panza neagra, care va ramane acolo pana la pomenirea de 40 de zile.

Salutarea oamenilor intre ziua decesului si pana la inmormantare se face cu formula „Dumnezeu sa-l (s-o) ierte!” ori „Dumnezeu sa-l (s-o) odihneasca!” pentru cazul in care decedatul este un prunc (copil pana la 7 ani), stilul vestimentar este specific acestui moment (haine de culoare inchisa), femeile isi lasa parul despletit, barbatii nu se barbieresc pana la pomenirea de 40 de zile, iar rudele poarta doliul (o bucata mica de panza neagra prinsa la rever).

Priveghere si Stâlpi (Cina)

In zilele de până la înmormântare, dupa-amiaza preotul este chemat de familie pentru a săvârsi slujba "Stâlpilor" sau cina. Aceasta slujba este o rugăciune scurta pentru sufletul celui răposat, la care se adaugă citirea unor părti din cele patru Evanghelii. Pentru aceasta, se pregătesc din vreme cădelnita sau cătuia în care se aprinde cărbune si se pune tămâie, precum si o coliva, un pahar cu vin si mâncare, pe care preotul le va binecuvânta la vreme. Coliva făcuta din grâu fiert, îndulcit cu miere sau zahar, închipuie însusi trupul mortului, totodată este o expresie materiala a credintei noastre în nemurire si înviere. In timpul cat preotul săvârseste slujba, arde si toiagul asezat pe pieptul mortului.

Daca vrei sa afli ce trebuie sa faci si ce nu la inmormantare, citeste acest articol: Ce trebuie sa faci la o inmormantare? Obiceiuri si traditii romanesti.

Aranjamente funerare din articol

Comanda rapida - 0374.87.74.87