Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Coliva traditionala

Daca astazi coliva este un aliment ritualic fara de care o inmormantare sau un parastas nu poate avea loc, in timpurile vechi prin coliva se intelegea toata mancarea pregatita spre a fi impartita: struguri, mere, faguri de miere, cas dulce etc. Se pare ca retetele de coliva din zilele noastre au continuat un obicei din Transilvania...

O istorie a colivei

Coliva era un cuvant generic pentru alimentele ce erau impartite spre iertarea pacatelor celui adormit. In primele secole crestine, credinciosii nu se preocupau de gatitul unor mancaruri sofisticate, ci imparteau fructe, faguri de miere, cel mult branza sau carne fripta. Mancarea acelor oameni nu trecea, ca astazi, prin atatea procese ca in zilele noastre.

Se pare ca aceasta mancare ritualica a fost randuita inca din secolul al IV-lea de catre Arhiepiscopul Constantinopolului, Eudoxie, si Imparatul Iulian Paravatul.

Conform unei ipoteze, in cultura noastra sensul actual al cuvantului provine de la painea din grau curat ce se facea in unele parti ale Transilvaniei: se lua putin grau, se pisa, se curata de coji si se punea la fiert cu putina apa. Dupa ce fierbea, se indulcea cu miere, se punea intr-o tava si se impodobea cu nuca sau stafide.

In unele zone, coliva se face si din orez fiert si se impodobeste cu zahar. Ba chiar exista obiceiul, in unele sate, ca ea sa se faca din bucatele de colac taiate marunt.

Semnificatia colivei

Asa cum am mai spus, coliva este un aliment ritualic, cu bogate semnificatii. Biserica ne invata ca graul din care este facuta coliva semnifica binele si raul, moartea si viata: "Grauntele de grau ce se arunca in pamant, de nu putrezeste singur ramane, iar de putrezeste multa roada aduce."

Crucea de pe coliva este semn ca cel mort a fost crestin, iar zaharul, mierea si celelalte dulciuri semnifica frumusetea si bucuria Raiului! De aceea, dupa ce coliva este sfintita, se imparte celor prezenti si celor de acasa tocmai pentru a dovedi ca sufletul este nemuritor si ca Dumnezeu il va aseza in Rai daca ne vom ruga pentru el.

Crestinii impart coliva si atunci cand se fac parastase sau la pomenirile si parastasele colective, pastrand aceleasi credinte.

In Bucovina si Transilvania, se spune ca boabele colivei reprezinta pacatele mortului. De aceea, toti sunt poftiti sa guste din coliva inainte de pomana. Oamenii cred ca numarul boabelor pe care le mananca reprezinta numarul pacatelor iertate! De aceea ei se inchinau si bateau matanii. Cine nu facea asa, ramanea el insusi cu pacatele mancate!

In alte regiuni, coliva reprezinta fata lui Hristos, de aceea toti trebuie sa guste din ea. Coliva este un semn al jertfei ce se aduce in fata lui Dumnezeu pentru iertarea pacatelor celui adormit si o mancare pe care cel mort o va putea manca si pe lumea cealalta, spun batranii.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87