Mesaj sincere condoleante
Închide
Coroane si jerbe funerare

Cum se face imbalsamarea? Rol si semnificatii

Imbalsamarea sau tanatopraxia este unul dintre serviciile funerare de baza care isi are existenta acum mii de ani. Inca din cele mai vechi timpuri, imbalsamarea este practicata in scopul prelungirii fazei de descompunere al unui corp dupa ce acesta paraseste lumea celor vii. Metodele difera in functie de religie si zona, iar, cu siguranta, s-au imbunatatit de-a lungul anilor. Sunt cunoscute metode de imbalsamare de acum 5000-6000 i.e.n., inca din Egiptul antic, dar a fost un procedeu folosit de toate marile popoare: vechii asirieni, sciți, persi etc. Citeste in acest articol in ce consta imbalsamarea, care sunt etapele si semnificatile acesteia!

Cum se efectueaza si ce rol are?

La noi in tara, imbalsamarea are loc in labolatoare speciale, intr-un cadru legal, sau la domiciliu, daca este efectuata de catre o persoana specializata care detine avizele sanitare specifice. Procedura poate fi demarata la locuinta in functie de situatia defunctului si dorintele familiei care trebuie sa aiba la indemana certificatul constatator de deces, cat si avizul Directiei de Sanatate Publica. După ce inima se oprește, intregul organism nu mai este oxigenat, iar corpul incepe treptat sa moara. Apoi, celulele incep sa produca enzime care asigura un mediu propice pentru dezvoltarea bacterilor si ciupercilor. Incepe descompunerea cadavrului, iar pentru ca apropiatii sa nu asiste la un miros greu de suportat si un aspect neplacut al celui drag se executa tanatopraxia. Pentru imbalsamarea organismului se injecteaza o substanta chimica de conservare in tot sistemul circulator. Aceasta metoda se efectueaza de catre specialisti si este cea impusa de lege, iar aceasta poate fi efectuata si de diverse firme de servicii funerare alese de catre familie. Acest pas este foarte important pentru ca asigura sanatatea celor din jur si de aceea este obligatorie. In urma acestei proceduri va este eliberat un certificat de imbalsamare, document necesar pentru a transporta persoana decedata in sicriu si pentru a-i depune trupul la capela.

In plus fata de aspectul sanitar, imbalsamarea are si un rol estetic. Pentru ca familia sa se desparta in cel mai placut mod de cel drag, starea corpului acestuia trebuie sa fie impecabila. Asadar, procedura reuseste sa mentina una aspect placut al cadravului, bine conservat si putand fi vizibil ochilor. Tanatopraxia presupune si serviciul de cosmetizare a defunctului, insemnand: aranjamentul facial, igienizarea si toaletarea corpului, precum si imbracarea defunctului cu hainele puse la dispozitie de catre familie.

Semnificatia imbalsamarii

Cei care au descoperit tehnicile de conservare a trupului au fost egiptenii care din motive religioase credeau ca cel decedat va reveni la viata, iar corpul lui va fi folosit pentru eternitate. Toate popoarele au un element comun cu privire la imbalsamare, anume motivatia religioasa. Procedura avea ca scop mentinerea unei stari bune a organismului si din punct de vedere estetic cat mai placut, deoarece acesta trebuie sa se pregateasca pentru lumea de dincolo. Scopul este unic, asigurarea defunctului ca va avea acces la viata vesnica, desi viziunea asupra felului in care se realiza aceasta etapa difera de la o religie la alta in functie de traditii si superstitii de dincolo de moarte.

Aranjamente funerare din articol

Comanda rapida - 0374.87.74.87