Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Cum se face imbalsamarea? Rol si semnificatii

Imbalsamarea sau tanatopraxia este unul dintre serviciile funerare de baza, care exista de mii de ani. Inca din cele mai vechi timpuri, imbalsamarea este practicata in scopul prelungirii fazei de descompunere a unui corp dupa ce acesta paraseste lumea celor vii. Metodele difera in functie de religie si zona si s-au imbunatatit de-a lungul anilor. Sunt cunoscute metode de imbalsamare de acum 5000-6000 ani, din Egiptul antic, dar procedeul a fost folosit de toate marile popoare - vechii asirieni, sciti, persi etc. Citeste in acest articol in ce consta imbalsamarea, care sunt etapele si semnificatile acesteia!

Cum se efectueaza imbalsamarea si ce rol are?

In Romania, imbalsamarea are loc in laboratoare speciale, intr-un cadru legal, sau la domiciliu, daca este efectuata de catre o persoana specializata care detine avizele sanitare specifice. Procedura poate fi demarata la locuinta, in functie de situatia defunctului si de dorintele familiei, care trebuie sa aiba la indemana atat certificatul constatator de deces, cat si avizul Directiei de Sanatate Publica.

Dupa ce inima se opreste, organismul nu mai este oxigenat, iar corpul incepe treptat sa moara. Apoi, celulele incep sa produca enzime care asigura un mediu propice pentru dezvoltarea bacterilor si ciupercilor. Incepe descompunerea cadavrului, iar pentru ca apropiatii sa nu asiste la un miros greu de suportat si un aspect neplacut al celui drag se executa tanatopraxia. Pentru imbalsamarea organismului se injecteaza o substanta chimica de conservare in tot sistemul circulator. Aceasta metoda se efectueaza de catre specialisti si este cea impusa de lege. Ea poate fi efectuata si de diverse firme de servicii funerare alese de catre familie. Acest pas este foarte important pentru ca asigura sanatatea celor din jur si, de aceea, este obligatoriu. In urma acestei proceduri va fi eliberat un certificat de imbalsamare, document necesar pentru a transporta persoana decedata in sicriu si pentru a-i depune trupul la capela.

Dincolo de aspectul sanitar, imbalsamarea are si un rol estetic. Pentru ca familia sa se desparta in cel mai placut mod de cel drag, starea corpului acestuia trebuie sa fie impecabila. Tanatopraxia presupune si serviciul de cosmetizare a defunctului,care se refera la aranjamentul facial, igienizarea si toaletarea corpului, precum si imbracarea defunctului cu hainele puse la dispozitie de catre familie.

Semnificatia imbalsamarii

Cei care au descoperit tehnicile de conservare a trupului au fost egiptenii, care din motive religioase credeau ca cel decedat va reveni la viata, iar corpul lui va fi folosit pentru eternitate. Toate popoarele au un element comun cu privire la imbalsamare, si anume anume motivatia religioasa. Procedura avea ca scop mentinerea unei stari bune a corpului si a unui aspect estetic cat mai placut, deoarece acesta trebuie sa se pregateasca pentru lumea de dincolo. Desi metodele de imbalsamare pot diferi de la o religie la alta, scopul era asigurarea ca defunctul va avea acces la viata vesnica.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87