Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Cimitirul - istoria si traditiile unui loc fara varsta

Spatiul cimitirului semnifica, pentru fiecare in parte, altceva. Pentru unii, el este un loc neutru, in care sunt inmormantati cei decedati. Pentru altii, poate fi un loc infricosator si macabru sau, dimpotriva, un spatiu al reculegerii si al intalnirii cu cei care s-au dus. Atitudinile fata de spatiul cimitirului stau sub influenta felului in care percepem moartea, aceasta unica certitudine a vietii, la urma urmei.

Despre cimitir - scurt istoric

Nu se stie cu certitudine cand au luat nastere cimitirele. Insa e clar faptul ca ele s-au "nascut" odata cu omul. Cimitirele sunt cele mai bune dovezi ale civilizatiei noastre. Inca din Epoca de Piatra, cei ce mureau erau ingropati impreuna, mai ales odata cu aparitia primelor comunitati de oameni si cu sfarsitul migratiilor. Cimitirul este, deci, un loc ales pentru a-i inmormanta pe cei morti, in cel mai des caz, insotit de un ritual religios. De asemenea, la cimitir pot veni oricand rudele si prietenii celui mort pentru a il pomeni pe acesta aducand coroane funerare si dand de pomana pentru sufletul lui.

Fiecare religie are un cimitir, deci cei de diferite religii si credinte sunt ingropati separat. De obicei, cimitirele se afla in apropierea bisericilor sau la periferiile localitatilor, tinand cont si de faptul ca un cimitir are si alte functii (igiena publica, evitarea poluarii si a raspandirii bolilor). Intr-un cimitir poate exista si o capela unde au loc slujbele de inmormantare. De mormintele din cimitir au grija, de obicei, rudele celor inmormantati. De aceea, de cele mai multe ori cimitirele sunt adevarate oaze de verdeata si liniste, comparabile cu gradinile publice.

Crestinii au putut avea cimitire din momentul in care crestinismul a fost acceptat ca religie, la fel intamplandu-se si cu bisericile lor. Pentru crestini, cimitirul este locul de odihna in asteptarea Invierii lui Iisus Hristos. Crestinii, pe vremea prigonirilor, se strangeau adesea in cimitire straine si catacombe pentru a savarsi Sfanta Liturghie si pentru a-si ingropa mortii. Astfel, in catacombele romane au fost gasite cele mai vechi reprezentari iconografice!

Obiceiuri traditionale romanesti in cimitir

Cimitirul este spatiul in care are loc o parte din obiceiurile obisnuite la inmormantare in traditia romaneasca. Odata plecat de la biserica, cortegiul funerar se indreapta spre cimitir, pe drum citindu-se stalpii. Ultimele rugaciuni se vor face pe marginea gropii, vor fi binecuvantate coliva, vinul si colacul ce urmeaza a fi impartite celor prezenti pentru sufletul celui decedat. Inainte de a fi inmormantat, celui mort ii sunt scoase legaturile de la maini si picioare, iar florile funerare sunt scoase din sicriu pentru a fi puse pe mormant.

Cimitirul Bellu

Fiind unul dintre cele mai importante cimitire din Romania, Cimitirul Bellu este unul plin de povesti, legende, monumente frapante si istorie. Aici sunt ingropate personalitati de marca ale culturii romanesti, precum Mihai Eminescu, Spiru Haret, Nae Ionescu, Nicolae Iorga, Titu Maiorescu etc. Cimitirul Bellu a luat fiinta in anul 1858, iar numele ii provine de la baronul Barbu Bellu, pe atunci ministru al Cultelor si al Justitiei, care doneaza terenul municipalitatilor. Jumatatea secolului XIX inseamna, pentru Bucuresti, inceputul modernizarii capitalei, de aceea se doreste infiintarea unui cimitir important in oras. Pana atunci, cei morti erau ingropati in curtile bisericilor sau la periferia orasului. Numele sub care a fost cunoscut inainte acest cimitir este Cimitirul Serban-Voda, datorita strazii pe care se afla.

Exista o multime de legende si povesti vesele si mai putin vesele care-si asteapta cuminti ascultatorii pe potecile si aleile cimitirului. La fiecare pas te intampina un monument impresionant sau, cel putin, elegant si frumos. Cimitirul Bellu adaposteste peste 300 de monumente istorice, fiecare spunandu-ti povestea sa. Exista lespezi vechi, cea mai veche datand de la 1839, scrise in slavona. Astfel de morminte au fost mutate, odata cu finalizarea lucrarilor, in Bellu, asa cum s-a intamplat si cu mormantul familiei lui Constantin Cantacuzino, caimacamul Tarii Romanesti.

Mausoleele impunatoare adapostesc familii cu renume din istoria nationala. Cel mai impresionant este mausoleul familiei Ghica, realizat de arhitectul Ion Mincu, ce adaposteste mormantul lui Dimitrie A. Ghica. Mormantul lui, ce dateaza de la 1803, a fost mutat si tot aici au fost ingropate si rudele acestuia. Un alt mausoleu important si foarte vizitat de turisti este cel al lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, prim-ministru al Regatului Romania. Dar nu numai mausoleele reprezinta centrele de interes: statui precum "Doamna cu umbrela" sau "Cei doi frati" surprind intotdeauna compasiunea si regretul celor ce se plimba prin cimitir. Nu exista zi in care vreun loc sa nu primeasca omagiul si gestul unei jerbe funerare...

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Jerba crini Jerba crini
169 lei
Comanda rapida - 0374.87.74.87