Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Cimitirul - istoria și tradițiile unui loc fără vârstă

Spațiul cimitirului semnifică, pentru fiecare în parte, altceva. Pentru unii, el este un loc neutru, în care sunt înmormântați cei decedați. Pentru alții, poate fi un loc macabru și înfricoșător sau, dimpotrivă, un spațiu al reculegerii și al întâlnirii cu cei care au plecat dintre noi. Atitudinea față de spațiul cimitirului stă sub influența felului în care percep moartea, această unică certitudine a vieții, la urma urmei.

Istoria cimitirelor

Nu se știe cu certitudine când au luat naștere cimitirele. Însă este clar faptul că ele s-au "născut" odată cu omul. Cimitirele sunt cele mai bune dovezi ale civilizației noastre. Încă din epoca de piatră, cei ce mureau erau îngropați împreună, mai ales odată cu apariția primelor comunități de oameni și cu sfârșitul migrațiilor. Cimitirul este, deci, un loc ales pentru a-i înmormânta pe cei morți, în cel mai des caz, în prezența unui ritual religios. De asemenea, la cimitir pot veni oricând rudele și prietenii celui mort pentru a îl pomeni aducând coroane funerare și dând de pomană pentru sufletul său.

Fiecare religie are un cimitir, deci cei de diferite religii și credințe sunt îngropați separat. De obicei, cimitirele se află în apropierea bisericilor sau la periferiile localităților, ținând cont și de faptul că un cimitir are și alte funcții (igienă publică, evitarea poluării și a răspândirii bolilor). Într-un cimitir poate exista și o capelă unde au loc slujbele de înmormântare. De mormintele din cimitir au grijă, de obicei, rudele celor înmormântați. De aceea, de cele mai multe ori, cimitirele sunt adevărate oaze de verdeață, comparabile cu grădinile publice.

Creștinii au putut avea cimitire din momentul în care creștinismul a fost acceptat ca religie, la fel întâmplându-se și cu bisericile lor. Pentru creștini, cimitirul este locul de odihnă în așteptarea Învierii lui Iisus Hristos. De altfel, denumirea de "cimitir" a fost dată chiar de creștini și provine din termenul grecesc koimhhrion, însemnând "loc de odihnă".

Pe vremea prigonirii religioase, creștinii se strângeau adesea în cimitre străine și catacombe, pentru a săvârși Sfânta Liturghie și pentru a-și îngropa morții. Astfel, în catacombele romane au fost găsite cele mai vechi reprezentări iconografice.

Tipuri de cimitire

Conform legii, cimitirele din România se împart în mai multe categorii:

Obiceiuri și tradiții românești în cimitir

Cimitirul este spațiul în care au loc multe dintre obiceiurile obișnuite la înmormântare în tradiția românească.

Odată plecat de la biserică, cortegiul funerar se îndreaptă spre cimitir, iar în unele zone pe drum se face citirea Stâlpilor.

Pe marginea gropii se vor face ultimele rugăciuni, se vor binecuvânta coliva, vinul și colacul ce urmează a fi împărțite celor prezenți, pentru sufletul celui decedat.

Înainte de a fi înmormântat, celui mort îi sunt scoase legăturile de la mâini și picioare, iar florile funerare sunt scoase din sicriu, pentru a fi puse pe mormânt.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87