Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Moșii de toamnă și pomenirea morților

Moșii de toamnă reprezintă una dintre zilele din an în care se face pomenire generală și se dă de pomană pentru sufletele morților. Zilele de Moși au dată fixă (Moșii de Sân-Petru, Moșii de Sf. Ilie, de Sântămaria Mare sau de Ziua Crucii) sau dată mobilă, depinzând de anumite sărbători (Moșii de iarnă, Moșii de Florii, Moșii de vară, Moșii de Ispas).

În calendarul popular românesc, Moșii de toamnă sunt asociați sărbătorii Sf. Dumitru și în popor se mai numesc și "Moșii de Sumedru". Împreună cu Moșii de iarnă, ei alcătuiesc "Moșii cei mari din an".

Moșii de toamnă se țin în ajunul sau în sâmbăta de dinaintea zilei de Sfântul Dumitru, când lumea împarte de pomană pentru cei morți. Este una dintre cele mai importante sâmbete de pomenire a morților.

În trecut se dădeau de pomană colaci și grâu fiert cu lapte, unt sau brânză. Se credea că moșii se hrănesc din aburii proveniți de la fierturi, de aceea cel puțin un fel de mâncare trebuia să fie fierbinte.

Seara, la lumina focurilor ritualice care se aprindeau de Sumedru, se mai împărțeau copiilor mere, nuci, struguri sau prune uscate – de unde și denumirea de "Moșii de Sâmburi", care se mai folosește și în cazul Moșilor de vară.

În zona Banatului, spiritele morților (adică "moșii") erau invocate pentru sănătatea și bunăstarea celor din casă:

Voi, moși strămoși,

Să-mi fiți tot voioși,

Să-mi dați spor în casă,

Mult pe masă,

Cu mult ajutor

În câmpul cu flori!

În vechime, ziua Moșilor de Sf. Dumitru era marcată de anumite interdicții. De exemplu, femeile nu torceau lâna, pentru ca pomana să nu le fie refuzată, adică "întoarsă".

Moșii de toamnă în calendarul ortodox

În calendarul ortodox, Moșii de toamnă se țin înainte de începerea Postului Crăciunului – de obicei în prima sâmbătă din luna noiembrie sau în ultima sâmbătă din luna octombrie. Aceasta este Sâmbăta Morților, o zi de amintire și de rugăciune pentru cei plecați dintre noi. În anul 2022, Moșii de toamnă pică pe data de 5 noiembrie.

În biserici oamenii scriu numele morților dragi pe pomelnice și le duc la altar, împreună cu o lumânare aprinsă și cu o prescură. Preoții celebrează Sfânta Liturghie și citesc pomelnicele, punând părți din prescura pentru morți pe Sfântul Disc, lângă Sfântul Agnet, simbol al trupului lui Hristos. Oamenii se roagă pentru sufletele celor trecuți pe lumea cealaltă. După liturghie, se citește și slujba parastasului.

După slujbă, oamenii se duc la morminte și dau de pomană pentru cei adormiți. Slujbe pentru pomenirea morților se fac și în cimitire.

Ce se împarte de Moșii de toamnă

Se duc la biserică într-un coș, pentru a fi sfințite în cadrul slujbei de pomenire:

Pentru preot sunt necesare:

După slujbă, păhărelele cu colivă și pachetele cu alimente se împart.

Ce nu se dă de pomană de Moșii de toamnă

Nu este bine să împarți de Moșii de toamnă:

Moșii de toamnă: tradiții, obiceiuri și superstiții

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87