Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Mosii de iarna - traditii si obiceiuri

De Mosii de iarna, Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe toti cei adormiti. Data pomenirii mortilor variaza in functie de data Pastelui. Astfel, mosii de iarna este o traditie ce se practica in sambata de dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati, cand se lasa sec la carne. Aceasta sambata a mortilor este una dintre zilele dedicate parastaselor colective.

De ce acest parastas poarta numele de Mosii de iarna ?

Asa cum am vazut si la Mosii de vara, denumirea de "mosi" provine tocmai de la cei ce sunt pomeniti in aceasta zi: toti cei morti de-a lungul timpului, "stramosii" din neamul fiecaruia, fara nicio deosebire. Astfel, Biserica Ortodoxa a randuit ca pomenirea sa se faca incepand cu Mosii de iarna, pana la Sambata lui Lazar, sambata de dinaintea Floriilor. Nici alegerea zilei de sambata nu este intamplatoare: Sambata este ziua in care Hristos a stat in mormant cu trupul si in iad cu sufletul, tocmai pentru a-i elibera pe toti cei adormiti. Fiecare pomenire a celor adormiti este o rugaciune puternica pentru sufletele celor plecati dintre noi.

In traditia populara, Mosii de iarna se mai numesc si Mosii de piftii. Femeile nu lucreaza si nu spala rufe in aceasta zi "ca sa nu tremure ca piftia". De altfel, aceasta zi este ultima in care se mananca piftii si se dau de pomana.

Mosii de iarna - traditii ortodoxe si populare

Inainte de toate, in sambata Mosilor se oficiaza, in toate bisericile, Sfanta Liturghie si slujba Parastasului. Este foarte important ca la aceasta slujba sa participam cu mancarurile ce urmeaza a fi sfintite si cu pomelnicele cu numele celor vii si ale celor adormiti. Incepand cu aceasta sambata, la altar se pot lasa sarindarele, pomelnicele speciale de pomenire a celor morti timp de 40 de zile.

La slujba de pomenire a mortilor ne putem ruga pentru toti cei care au murit nedespartiti de Biserica. Legatura dintre pomenirea mortilor de sambata si Infricosatoarea Judecata de duminica nu este intamplatoare: fiecare om, viu sau adormit, va trebui sa ia parte la judecata. Pentru cei ce au murit nepregatiti, astfel de pomeniri si rugaciunile spuse in timpul slujbelor sunt benefice atat pentru cei ce le fac, cat si pentru cei pentru care sunt facute.

In Sambata mosilor de iarna, femeile dau de pomana si sfintesc la biserica diverse mancaruri gatite, printre care si piftie! Se mai da de pomana coliva si colaci, in special vecinilor si celor sarmani. Cele de pomana trebuie sa fie insotite de lumanari pentru "a tine de cald mortilor". Dupa sfintirea de la biserica, oamenii se indreapta spre cimitir. Pe drum impart din bucatele sfintite, avand grija a-i indestula pe copii si pe saraci. Vizita la cimitir nu se face niciodata fara lumanari, tamaie si jerbe funerare.

De Mosii de iarna nu se matura gunoiul afara pentru ca, se spune, "ajunge in gura mortilor"!

Pomeni colective precum Mosii de iarna se mai fac de:

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87