Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Moșii de iarnă 2024 - Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă (Sâmbăta Morților) reprezintă, alături de Moșii de vară, una dintre cele mai importante zile de pomenire generală a morților, în care Biserica îi pomenește pe toți cei adormiți. Moșii desemnează spiritele celor morți – părinți, bunici și strămoși.

Când sunt Moșii de iarnă?

Data în care sunt Moșii de iarnă în calendarul ortodox variază în funcție de data Paștelui. Aceștia vor fi întotdeauna într-o zi de sâmbătă – și anume în sâmbăta de dinaintea lăsatului sec de carne, numită și "Sâmbăta înfricoșătoarei Judecăți". În popor, ziua mai poartă și numele de "Sâmbăta părinților".

În anul 2024 Moșii de iarnă cad în data de 9 martie.

În calendarul popular, Moșii de iarnă formează împreună cu Moșii de Sâmedru, "moșii cei mari de peste an".

Ce se face de Moșii de iarnă?

Înainte de toate, în sâmbăta Moșilor de iarnă se oficiază, în toate bisericile, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului. Este foarte important ca la această slujbă să participăm cu mâncărurile ce urmează a fi sfințite și cu pomelnicele cu numele celor adormiți.

La slujba de pomenire a morților ne putem ruga pentru toți cei care au murit. Legătura dintre pomenirea morților de sâmbătă și Înfricoșătoarea Judecată de duminică nu este întâmplătoare: fiecare om, viu sau mort, va trebui să ia parte la judecată. Aceste pomeniri, precum și rugăciunile spuse în timpul slujbelor sunt benefice atât pentru cei care au murit, dar și pentru cei care le fac.

După sfințirea de la biserică, oamenii se îndreaptă spre cimitir, iar pe drum împart pachete cu bucatele sfințite, cu precădere oamenilor fără posibilități.

Vizita la cimitir nu se face niciodată fără lumânări, tămâie și flori funerare.

Ce se dă de pomană la Moșii de iarnă?

Iată ce se împarte de obicei de Sâmbăta Morților de iarnă:

Moșii de iarnă - tradiții și obiceiuri

Tradițiile și obiceiurile populare au în centru o serie de lucruri pe care trebuie să le faci și pe care nu trebuie să le faci de Moșii de iarnă:

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87