Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Inaltarea Domnului (sau Mosii de Ispas) - traditii si obiceiuri

Inaltarea Domnului, care are loc la 40 de zile de la Sfintele Pasti, corespunde cu pomenirea colectiva a mortilor. Asa cum am vazut in articolul despre pomenirile si parastasele colective, aceste pomeniri sunt slujbe speciale ce contin rugaciuni pentru iertarea pacatelor celor adormiti.

Inaltarea Domnului in calendarul crestin-ortodox

Inaltarea Domnului are loc la 40 de zile de la Sfintele Pasti si cade, de obicei, intr-o zi de joi, joia saptamanii a VI-a. Crestinii se pregatesc pentru aceasta zi inrosind oua, facand cozonaci si salutandu-se cu "Hristos S-a inaltat!" si "Adevarat S-a inaltat!"

Inaltarea Domnului a avut loc, acum doua milenii, pe Muntele Maslinilor, in vazul Sfintilor Apostoli. Studiile de specialitate ne arata ca, in vechime, sarbatoarea Inaltarii Domnului avea loc in acelasi timp cu Rusaliile, deci la 50 de zile de la Inviere.

Inaltarea Domnului in calendarul popular - traditii si obiceiuri

Inaltarea Domnului este o sarbatoare ce marcheaza inceputul unei perioade, anume cresterea roadelor campului. In multe regiuni se face "botezul holdelor", la biserica se sfinteste apa cu care se stropeste campul, pentru a rodi din belsug.

Intr-o societate in care oamenii se tem de strigoi, astazi se iau masuri de precautie pentru alungarea spiritelor rele: oamenii sunt veseli, se bat cu leustean si il poarta la brau pentru a fi aparati. De asemenea, se pun la poarta si in casa frunze verzi, bune de leac.

In ziua de Ispas nu se da din casa foc si sare, nu se seamana pentru ca nu rodeste, se taie miei.

Inaltarea Domnului si pomenirea mortilor si a eroilor

Inaltarea Domnului corespunde cu Mosii de Ispas. In traditia populara, oamenii considera ca astazi sufletele strabunilor pleaca spre cer, de aceea se fac rugaciuni si se da de pomana - azima calda, rachiu, cas, branza, ceapa verde, dar mai ales traditionala coliva. Ciobanii primesc miei. Oamenii rosesc oua pentru ultima oara anul acesta. Sunt vizitati cei adormiti cu buchete si flori.

Inaltarea Domnului este o zi speciala de pomenire a eroilor neamului nostru, de aceea au loc depuneri de coroane funerare si elegante jerbe funerare la monumentele importante din toate regiunile tarii.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87