Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Pomenirea mortilor in Postul Mare

Perioada Postului Mare este privita in mod special de catre credinciosi si de catre biserica. Drept dovada stau toate pomenirile ce au loc in fiecare saptamana, mai exact, fiecare Duminica are o denumire aparte, iar sambetele sunt dedicate pomenirilor celor adormiti. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre felul in care trebuie sa postim, dar si despre pomenirile si parastasele ce trebuie facute.

Despre post - ce este postul?

Postul este una dintre principalele preocupari ale unui crestin. Bineinteles, cand vorbim despre post nu ne gandim doar la postul alimentar, ci si de cel al faptelor si al gandurilor. Prin post intelegem retinerea de la anumite alimente si bauturi pentru o perioada mai lunga sau mai scurta e timp, dar si de la ganduri rele si pofte. Postul este, practic, un mod de a fi mai aproape de Dumnezeu si de a reinnoi anumite aspecte ale vietii fiecaruia.

Postul nu este un sinonim al dietei sau al unui regim alimentar. Exista anumite perioade stabilite de catre Biserica - postul bisericesc - in functie de care este stabilita ordinea sarbatorilor si structura anului bisericesc.

Cele 4 mari posturi de peste an sunt:

Exista si 3 ajunari (posturi de o zi):

  1. Ajunul Botezului Domnului - 5 ianuarie
  2. Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul - 29 august
  3. Inaltarea Sfintei Cruci - 14 septembrie

Postul Pastilor sau Postul Mare

Asa cum o arata si numele, Postul Pastilor este cel mai lung post stabilit de Biserica, dar si cel mai aspru. Lungimea si asprimea lui tin si de faptul ca preceda cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii - Invierea Domnului. De aceea, credinciosii trebuie sa se pregateasca cu grija pentru primirea Pastilor. Totodata, Postul Mare aduce aminte de cele 40 de zile de post negru ale Mantuitorului inainte de a propovadui.

Cat dureaza Postul Mare? Postul Pastilor are 7 saptamani si este precedat de o Saptamana Alba, cea in care nu se mananca carne. Cele 7 saptamani ale Postului Mare au fost tinute cu mare rigurozitate din cele mai vechi timpuri. Biserica admite exceptii in ceea ce ii priveste pe cei bolnavi si pe femeile gravide.

In Postul Mare toate slujbele savarsite sunt aparte, mai sobre si indemnand la cainta. In timpul postului, Sf. Liturghie se savarseste numai sambata - cand sunt pomenirile adormitilor, duminica si de Bunavestire, pe 25 martie. in celelalte zile ale saptamanii se savarseste numai Liturghia Darurilor mai inainte sfintite. In Postul Mare se impartasesc cei mai multi credinciosi.

Pomenirea mortilor in Postul Mare

Postul Mare este cunoscut pentru sambetele sale dedicate celor adormiti. Sambetele mortilor incep cu Sambata Sfantului Teodor (sau Sambata Colivelor) si se sfarsesc cu Sambata lui Lazar (sau Mosii de Florii). Intre Sambata lui Lazar si Duminica lui Toma nu se fac parastase.

Sambetele de pomenire ale celor adormiti au fost stabilite pentru a intari legatura cu cei trecuti la cele vesnice. In sambetele mortilor, crestinii vin la biserica cu diverse bunuri de binecuvantat si impartit, se roaga si aprind lumanari. Sambata este o zi potrivita pentru rugaciunile pentru cei adormiti si pentru ca in timpul saptamanii nu se face liturghie, astfel incat vom avea mai multe motive sa ii pomenim in aceste doua zile. Prin parastasele de sambata fiecare om se alatura celor adormiti si se roaga impreuna cu acestia in fata lui Dumnezeu.

O zi de sambata poate fi si un motiv bun sa ne aducem omagiul celor dragi din familia noastra sau prietenilor adormiti, trimitand o coroana funerara la mormantul acestora.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87