Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Pomenirea morților în Postul Paștelui

Perioada Postului Mare este privită în mod special de către credincioși și de către biserică. Drept dovadă stau toate pomenirile care au loc în Postul Paștelui în fiecare săptămână. Fiecare duminică are o denumire, iar sâmbetele sunt dedicate pomenirii morților.

În Postul Mare toate slujbele săvârșite sunt aparte, mai sobre și îndemnând la căință. În timpul postului, Sf. Liturghie se săvârșește numai sâmbăta, când sunt pomenirile adormiților, duminica și de Bunavestire, pe 25 martie. În celelalte zile ale săptămânii se face doar Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.

Există și obiceiul de a se da sărindare în Postul Paștelui, adică pomelnice pentru cei morți, dar și pentru cei în viață, timp de 40 de zile.

Din punct de vedere liturgic, sâmbetele din Postul Mare în care se face pomenire generală a morților sunt sâmbetele a doua, a treia și a patra. În practică însă, parastase în Postul Paștelui se fac de fapt în fiecare sâmbătă, cu excepția ultimeia (Sâmbăta Mare).

Alături de parastasele obligatorii de după înmormântare, sâmbetele de pomenire a celor adormiți au fost stabilite pentru a întări legătura cu cei trecuți la cele veșnice. În sâmbetele morților, creștinii vin la biserică cu diverse bunuri de binecuvântat și de împărțit de pomană, se roagă și aprind lumânări. Prin parastasele Postului Mare fiecare om se alătură celor adormiți și se roagă împreună cu aceștia în fața lui Dumnezeu.

Sâmbetele din Postul Paștelui în care se fac pomeniri încep cu Sâmbăta Sfântului Teodor și se sfârșesc cu Sâmbăta lui Lazăr (Moșii de Florii). După Sâmbăta lui Lazăr, începând cu Floriile și până la Duminica Tomii nu se fac parastase.

Pomenirea morților în Postul Paștelui 2024

Sâmbăta Sf. Teodor (23 martie 2024)

Pomenirea morților în Postul Paștelui începe cu prima sâmbătă din post, numită și Sâmbăta lui Toader sau Sântoader. În anul 2024 Sâmbăta Sf. Teodor este în data de 23 martie.

Conform unei legende, Sf. Teodor le-ar fi poruncit oamenilor să respecte cu strictețe postul și să mănânce grâu fiert și îndulcit, refuzând pâinea stropită cu sânge oferită de împărat. De aceea, ziua mai poartă și numele de "Sâmbăta Colivelor", iar femeile încep să facă colivă și să o ducă la biserică, împreună cu colacii. Coliva pregătită în această zi din Postul Paștelui se numește "coliva lui Sântoader". Tot acum se împart și lumânări, pentru sănătate.

În trecut se obișnuia ca de Sâmbăta Sfântului Teodor să se facă niște colăcei cu flori, numiți "brândușei", care se dădeau de pomană pentru sufletul morților.

Cum Sâmbăta lui Toader mai purta în popor și numele de "Sâmbata Cailor", se credea că cine are cai trebuie neapărat să dea de pomană. Mai mult, în unele locuri colacii dați de pomană de Sântoader erau însemnați cu urme de potcoavă.

Sâmbăta Ursului (20 aprilie 2024)

Sâmbăta a cincea a Postului Mare se mai numește și "Sâmbăta Ursului". Conform tradiției, în această zi din Postul Paștelui se dau de pomană plăcinte de dovleac.

Sâmbăta Floriilor (27 aprilie 2024)

În această zi, numită popular și "Sâmbăta lui Lazăr", se coc și se împart tot felul de plăcinte și pâinici.

Joia Mare (2 mai 2024)

Chiar dacă după Sâmbăta Floriilor nu se mai fac parastase, se mai fac pomeni în postul Paștelui în ziua de Joia Mare, zi marcată de multiple practici de pomenire a morților.

Se crede că în Joia Mare morții vin pe la casele lor, unde vor rămâne până la Moșii de Rusalii. Pentru că în această perioadă din an este încă frig, se obișnuiește să se aprindă focuri în curte, din vreascuri rupte cu mâna și nu tăiate ("focul morților"). Focurile se fac în special dimineața și seara, astfel încât morții să se poată încălzi și să aibă lumină. În apropierea focului se pun scaune și pâine cu vin roșu și se tămâiază. Se dau de pomană apă și colaci, iar pe morminte se aprind lumânări si se toarnă apă.

În unele zone ale țării exista obiceiul ca de Joia Mare să se facă un colac lung, în formă de păpușă fără ochi și gură. Colacul se numea "uitata" și se dădea de pomană pentru morții uitați ai familiei.

De Joia Mare se dau de pomană diferite fierturi și fructe uscate (mazăre, fasole, cartofi, varză, orez fiert cu prune uscate), puse în ulcele noi și frumoase, împodobite cu flori.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87