Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Simbolistica tuturor obiectelor necesare la o inmormantare

Moartea aduce cu sine o slujba care sa asigure pace sufletului celui decedat. Exista o serie de traditii crestine care sunt respectate si sunt bogate in simboluri si semnificatii aparte, oferite de obiectele necesare. Randuiala slujbei bisericesti te obliga sa fii pregatit cu cateva obiecte pentru indeplinirea obiceiurilor, fiecare dintre acestea purtand semnificatii puternice. Iti vom prezenta in acest articol care sunt lucrurile de care ai nevoie pentru slujba de inmormantare si care este simbolistica lor!

De ce obiecte ai nevoie pentru slujba de inmormantare?

-coliva

-vin

-colacul

-crucea

-toiagul

-lumanari

-coroanele funerare si jerbele

Simboluri si semnificatii

Coliva este elementul principal care ne duce cu gandul la acest eveniment trist. Fiind un desert care contine grau sau arpacas, aceasta simbolizeaza invierea. Trupul uman este comparat cu bobul de grau care trebuie sa fie ingropat mai intai in pamant si sa putrezeasca pentru a face roade. Pentru ca arpacasul este amestecat cu zahar, miere, nuca ori alte ingrediente dulci, acest lucru face referire la dulcetiile vietii vesnice. Coliva nu trebuie sa lipseasca de la slujba si este importanta atat ca simbol al trupului celui raposat, cat si in ritualul de leganare 'Vesnica pomenire'. In plus, coliva trebuie sa aiba semnul crucii desenata pe aceasta si o lumanare aprinsa.

Lumanariile sunt elemente foarte importante care se aprind pe parcursul vietii in diverse momente, deoarece au o simbolistica aparate. Atunci cand ne dorim sa fim mai aproape de Dumnezeu, aprindem o lumanare. Acesta semnifica viata vesnica sub protectia lui Dumnezeu pe care ne-o dorim cu totii dupa moarte. La slujba de inmormantare vei avea nevoie de multe, pentru a fi oferite fiecarui apropiat prezent la sluja, alaturi de un prosop sau o bucata de panza alba.

Colacul este nelipsit de la ceremonie, alaturi de coliva. Aceste 2 lucruri sunt asemanatoare din punctul de vedere al ingredientelor si a simbolisticii. Colacii oferiti la slujbele funebre sunt impletiti si impodobiti cat mai armonios, pentru a arata simtul pentru frumos, iar in centrul lor este asezata o lumanare. Forma rotunda a colacului simbolizeaza perfectiunea, ciclicitatea si mai exact, viata vesnica ocrotita de Dumnezeu.

Crucea, simbol crestin, este asezata la capataiul raposatului ca dovada a credintei lui in viata vesnica, si care ne aduce aminte de eforturile Mantuitorului indurate pentru noi. In ceea ce priveste icoana, aceasta se pozitioneaza pe pieptul celui adormit imediat dupa moarte si este pastrata dupa inmormanatare de catre familie.

Toiagul este, de asemenea, un alt obiect necesar la slujba si plin de semnificatii. Acesta se aseaza la capatul mortului si se aprinde doar in anumite momente, atunci cand clopotele incep sa bata pentru decedat si se lasa sa arda pana cand acestea au incetat. Acest ciclu de aprindere si stingere se repeta de 3 ori pana la inmormantare, in cele 3 momente ale zilei. Toiagul se mai aprinde in timpul slujbei si la scoaterea mortului din casa. Simbolistica toiagului este aceea ca cel trecut in nefiinta va merge cu lumina acestuia in ceruri si se va sprijini de toiag oricand intampina greutati.

Coroanele funerare si jerbere sunt singurele care pot transmite sentimentele de dragoste, respect si dor fata de cel decedat. Aceste daruri sunt nelipsite de la o inmormantare si reprezinta un omagiu adus persoanei dragi care nu mai este printre noi.

Aranjamente funerare din articol

Comanda rapida - 0374.87.74.87