Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Simbolistica tuturor obiectelor necesare la o inmormantare

Slujba de inmormantare este menita sa asigure pace sufletului celui decedat. Traditiile crestine sunt bogate in simboluri aparte, iar randuiala slujbei bisericesti te obliga sa fii pregatit cu cateva obiecte necesare indeplinirii obiceiurilor, fiecare avand o anumita semnificatie. Iti vom prezenta in acest articol care sunt lucrurile de care ai nevoie pentru slujba de inmormantare si care este simbolistica lor.

De ce obiecte ai nevoie pentru slujba de inmormantare?

Simboluri si semnificatii

Coliva este elementul principal care ne duce cu gandul la acest eveniment trist. Fiind un desert care contine grau sau arpacas, aceasta simbolizeaza invierea. Trupul uman este comparat cu bobul de grau, care trebuie sa fie ingropat mai intai in pamant si sa putrezeasca pentru a face roade. Pentru ca arpacasul este amestecat cu zahar, miere, nuca ori alte ingrediente dulci, se face referire la dulceata vietii vesnice. Coliva nu trebuie sa lipseasca de la slujba si este importanta atat ca simbol al trupului celui raposat, cat si in ritualul de leganare "Vesnica pomenire". In plus, coliva trebuie sa aiba semnul crucii desenata pe aceasta si o lumanare aprinsa.

Lumanarile sunt elemente foarte importante. Ele se aprind pe parcursul vietii in diverse momente, deoarece au o simbolistica aparate. Atunci cand ne dorim sa fim mai aproape de Dumnezeu, aprindem o lumanare. Acesta semnifica viata vesnica sub protectia lui Dumnezeu, pe care ne-o dorim cu totii dupa moarte. La slujba de inmormantare vei avea nevoie de multe, pentru a fi oferite fiecarei persoane prezente, alaturi de un prosop sau o bucata de panza alba.

Colacul este nelipsit de la ceremonie, alaturi de coliva. Aceste 2 lucruri sunt asemanatoare din punct de vedere al ingredientelor si a simbolisticii. Colacii oferiti la slujbele funebre sunt impletiti si impodobiti cat mai armonios, pentru a arata simtul pentru frumos, iar in centrul lor este asezata o lumanare. Forma rotunda a colacului simbolizeaza perfectiunea, ciclicitatea si viata vesnica ocrotita de Dumnezeu.

Crucea, simbol crestin, este asezata la capataiul raposatului ca dovada a credintei lui in viata vesnica. Ea aduce aminte de suferintele pe care Mantuitorul le-a indurat pentru noi. In ceea ce priveste icoana, aceasta se pozitioneaza pe pieptul celui adormit imediat dupa moarte si este pastrata dupa inmormantare de catre familie.

Toiagul este, de asemenea, un alt obiect necesar la slujba. Acesta se aseaza la capatul mortului si se aprinde doar in momentul in care clopotele incep sa bata pentru decedat, lasandu-se sa arda pana cand acestea au incetat. Acest ciclu de aprindere si stingere se repeta de 3 ori pana la inmormantare, in cele 3 momente ale zilei. Toiagul se mai aprinde in timpul slujbei si la scoaterea mortului din casa. Simbolistica toiagului este aceea ca cel trecut in nefiinta va merge cu lumina acestuia in ceruri si se va sprijini de toiag oricand va intampina greutati.

Coroanele funerare si jerberele sunt cele care transmit sentimente de dragoste, respect si dor fata de cel decedat. Aceste daruri sunt nelipsite de la o inmormantare si reprezinta un omagiu adus persoanei dragi, care nu mai este printre noi.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Coroana gerbera Coroana gerbera
255 lei
Comanda rapida - 0374.87.74.87