Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Obiecte necesare la slujba inmormantarii

Slujba inmormantarii este un ritual extrem de important in lumea crestina si necesita organizare din partea familiei indoliate. Exista numeroase elemente de care trebuie sa tii cont si, in plus fata de organizarea impreuna cu preotul a slujbei, este necesara procurarea unor obiecte care sa duca la bun sfarsit traditiile legate de inmormantare. Fiecare obiect prezinta o simbolistica speciala si are rolul lui bine definit. Citeste in continuare acest articol pentru a afla care sunt obiectele necesare pentru oficierea slujbei!

Obiectele necesare slujbei

De-a lungul timpului s-au cultivat traditii si obiceiuri dintre cele mai diverse, diferite de la o zona la alta, de la o cultura la alta. In ceea ce priveste inmormantarea crestina, randuiala si structura ne fac sa ne asumam obligativitatea de a avea cateva lucruri fara de care slujba nu se poate savarsi.

Primul lucru absolut necesar este coliva, pe care o poti face in casa sau o poti cumpara de la magazin. Coliva se face din grau sau arpacas si se amesteca cu zahar sau miere si miez de nuca, avand de regula imprimat deasupra semnul crucii. In plan simbolic, coliva semnifica trupul celui raposat, prin care noi ne unim spiritual in timpul cantarii "Vesnica Pomenire". Prin leganarea colivei se creeaza o legatura cu cel raposat, pentru care ne rugam sa fie pomenit in Imparatia lui Dumnezeu.

Alte doua elemente care trebuie sa insoteasca coliva sunt vinul si colacul. Vinul rosu este un simbol important al crestinatatii, fiind sangele Domnului, iar stropirea cu vin la inmormantare sau la parastas poarta semnificatia curatarii de pacate. Colacul sau painea este facut din grau si are semnificatie asemanatoare colivei. Forma circulara a acestuia simbolizeaza ciclicitatea, viata vesnica in Imparatia lui Dumnezeu. In centrul lui se va aseza o lumanare, aprinsa in timpul slujbei.

La capataiul celor adormiti trebuie sa se afle o cruce, simbolul credintei in nadejdea Invierii si a vietii vesnice, care ne aduce aminte de ceea ce a indurat Mantuitorul pentru eliberarea neamului omenesc din robia mortii. Vei avea nevoie si de o icoana care va fi asezata pe pieptul celui trecut in nefiinta, imediat dupa ce a parasit lumea. Ulterior, icoana este pastrata, deoarece nu se inmormanteaza impreuna cu cel raposat.

Praporii sunt necesari in slujba de inmormantare, la procesiune in fata celui adormit. Steagurile bisericesti au reprezentari iconografice si simbolizeaza lupta duhovniceasca si biruinta binelui in fata raului.

In functie de traditia fiecarei zone, se pot adauga si alte obiecte precum pomul roditor. Acesta era purtat inaintea convoiului mortuar si era impodobit cu diverse dulciuri sau fructe. Ulterior, pomul este plantat langa mormant, semnificand viata si moartea, substitutul mortii.

Lumanarile sunt absolut necesare la slujba, pentru ca vor fi oferite alaturi de un prosop tuturor celor prezenti la inmormantare. Simbolistica este speciala, deoarece lumina va calauzi sufletul celui decedat in drumul sau catre lumea cealalta. Credinciosii aprind lumanari atunci cand vor sa se simta mai aproape de Dumnezeu. De aceea, lumanarea va reusi sa il aduca mai aproape pe cel drag de Iisus Hristos.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87