Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Superstiții legate de înmormântare

Moartea este un subiect tulburător și greu de înțeles, iar ritualul înmormântării amestecă obiceiuri creștine, tradiții păgâne și credințe populare care au fost transmise de-a lungul timpului, din generație în generație. Multe superstiții legate de înmormântare se mai păstrează și astăzi și se regăsesc nu doar în lumea satelor, ci și la orașe.

Iată câteva dintre acestea!

De ce se acoperă oglinzile?

Una dintre superstițiile legate de moarte are legătură cu acoperirea oglinzilor. În momentul în care moare cineva, oglinzile se întorc cu fața la perete sau se acoperă cu o pânză. Ele rămân astfel pe toată durata priveghiului.

Cu suprafața sa care reflectă imaginea, precum luciul apei, oglinda este un spațiu de trecere între cele două lumi. Oglinzile se acoperă pentru ca sufletul mortului să nu se vadă și să devină astfel strigoi, întorcându-se în casă prin acest spațiu sau pentru ca cei rămași în viață să nu vadă fantoma mortului reflectată în oglindă.

O altă explicație este faptul că oglinda, conform mentalității populare, reflectă "celălalt chip al mortului", chipul periculos.

Deschiderea și închiderea ferestrelor

În lumea tradițională, în momentul în care moare cineva, se deschid ușile și ferestrele casei, pentru ca sufletul să poată ieși și să își poată începe călătoria spre Rai.

În momentul în care mortul a fost scos din casă, ușile și ferestrele se închid, pentru ca moartea să nu se întoarcă în acea locuință.

Descuierea lacătelor

La fel cum ferestrele se deschid pentru a permite sufletului să plece, toate lacătele din casă se descuie, pentru ca acesta să nu rămână captiv în casă.

Răsturnarea oalelor

În momentul morții cuiva, oalele, gălețile și celelalte vase din casă se întorc cu susul în jos, pentru ca sufletul să nu se întoarcă și să își găsească adăpostul în ele.

Alungarea animalelor din casă

O altă superstiție este ca la moartea cuiva să se îndepărteze toate animalele (în special pisicile) din casă. Obiceiul are legătură cu o veche credință, conform căreia, dacă un animal trece pe sub corpul mortului, persoana respectivă se va transforma în strigoi.

Se mai credea și că, dacă în următoarele 40 de zile de la moartea cuiva murea cineva apropiat din familie, atunci cel care murise primul era strigoi. El se dezgropa și i se bătea un lemn în inimă.

Întoarcerea cuțitelor

Conform unei superstiții întâlnite prin Transilvania, nu se lasă cuțitele cu vârful în sus atât timp cât persoana decedată se află în casă, pentru că sunt considerate periculoase pentru sufletul său.

Punerea anumitor obiecte în coșciug

În afară de bani, se mai obișnuiește să se pună și alte obiecte în sicriul mortului, precum diferite alimente, lumânări, ac și ață, pieptene, foarfecă, săpun. Se crede că acestea îi vor fi necesare în călătoria spre cealaltă lume.

Măturatul în casă

O superstiție românească spune că nu trebuie să mături casa atât timp cât în ea se află trupul celui mort, pentru că există pericolul să moară și alți membri ai familiei. În plus, de măturat și de dereticatul prin casă ar trebui să se ocupe o persoană străină.

Spargerea vaselor

Se mai obișnuiește, atât la sate cât și în orașe, ca atunci când sicriul este scos din casă, să se spargă un vas, de obicei de lut. Conform superstiției, astfel spiritul se va speria și nu se va întoarce din drum. O altă explicație se referă la sperierea morții și îndepărtarea răului de la acea casă, astfel încât să nu mai moară nimeni în curând.

O explicație mai pragmatică este legată de faptul că, la moartea unui membru, familia avea nevoie de un vas mai puțin.

Totuși, credința poate fi pusă mai curând în legătură cu faptul că vasele de lut simbolizează trupul omului, iar spargerea vasului semnifică moartea, sfârșitul.

Banii aruncați la înmormântare

Se obișnuiește ca oamenii să lase în sicriu, lângă sau pe pieptul celui mort, sume de bani. De asemenea, se aruncă cu bani peste sicriu (întotdeauna monede, niciodată bancnote) la fiecare răscruce pe unde trece cortegiul funerar. În funcție de zonă, bani se mai aruncă și în apele curgătoare, în groapă, peste trupul persoanei decedate sau i se pun în buzunar, în mâna dreaptă, la batiste sau în bradul de înmormântare, în cazul celor morți de tineri.

În trecut, banii se puneau și în gura mortului sau i se legau de mână, pentru a nu fi pierduți, dar se așezau și la capătul toiagului, în sicriu.

De ce se aruncă bani la înmormântare? Cea mai răspândită explicație are legătură cu călătoria sufletului spre cealaltă lume – se crede că aceștia sunt banii cu care se vor plăti vămile văzduhului. Conform unei alte credințe, duhurile necurate aleargă după acești bani aruncați și astfel sunt ținute departe de cel mort. O altă explicație are legătură cu nevoile copiilor sărmani, care alergau să strângă banii aruncați pe pământ.

Astăzi se lasă adesea bani la slujba de înmormântare, banii fiind așezați chiar pe icoana pusă pe pieptul celui adormit. Aceste sume reprezintă mai curând un ajutor financiar pentru familia îndoliată. Conform superstiției, banii primiți astfel nu se numără, pentru că asta înseamnă că îți vei număra zilele.

Îngroparea în ziua de luni

Se spune că înmormântarea nu trebuie făcută într-o zi de luni pentru că, fiind începutul săptămânii, acest lucru va atrage după sine moartea altor persoane din familie.

Ducerea mortului pe același drum

Se crede că drumul parcurs de alaiul funerar nu trebuie să treacă de două ori prin același loc. Superstiția spune că, dacă se întâmplă acest lucru, cel mort se va întoarce sub formă de strigoi.

Mai mult, cei care au însoțit mortul către înmormântare, nu se vor întoarce acasă pe același drum, pentru a nu fi în pericol de moarte.

O altă superstiție afirmă că atunci când însoțești mortul în drumul său spre cimitir nu e bine nici să te întorci și nici să te uiți înapoi, ca să nu îți moară cineva din familie.

Ieșirea din biserică

Conform unei superstiții,dacă o persoană iese din biserică înaintea sicriului, va muri curând.

Darea găinii peste groapă

În unele zone, se obișnuiește să se dea o găină la înmormântare, ca pomană, peste groapă. Pasărea are rolul de a ghida sufletul mortului către cealaltă lume.

Ploaia la înmormântare

Dacă plouă în ziua înmormântării, înseamnă că celui mort îi pare rău că părăsește lumea aceasta.

Femeie gravidă la înmormântare

Femeile gravide nu ar trebui să meargă la înmormântare, să treacă pe la mormânt sau în general să vadă persoane decedate, pentru că ar exista pericolul ca în viitor să piardă copilul. Aceasta nu este doar o superstiție românească, credința întâlnindu-se și la alte popoare și având cel mai probabil legătură cu antiteza dintre sarcină, văzută ca începutul vieții și înmormântare, deci sfârșitul vieții. Superstiția nu este greu de explicat – cumulul de emoții copleșitoare pe care îl poate provoca un ritual funerar este foarte posibil să afecteze în mod negativ o femeie gravidă.

Spălatul mâinilor

La revenirea acasă de la o înmormântare (sau, în unele zone, la prima fântână sau cișmea întâlnită în drum), trebuie să-ți speli mâinile, ca să scapi de duhurile necurate. În caz contrar, spune superstiția, va muri cineva din casă.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87