Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Traditii pagane pentru inmormantare pastrate astazi

Inmormantarea este un ritual care implica respectarea unor dogme crestine, obiceiuri stravechi, traditii si superstitii pastrate de multi ani in zona respectiva. Unele obiceiuri legate de inmormantare sunt considerate pagane si fara legatura cu biserica. Afla care sunt acestea si ce semnificatie au in popor!

Obiceiuri pentru inmormantare

Cu siguranta, ai auzit de acoperirea oglinzilor, legarea defunctului sau aprinderea lumanarilor in casa. Acestea sunt traditii raspandite, care au la baza zvonuri din popor si detin anumite semnificatii.

O practica des intalnita este reprezentata de legarea celui trecut in nefiinta de maini si de picioare. Dupa ce persoana iubita si-a dat ultima suflare, aceasta trebuie sa fie spalata cu apa curata, stropita cu agheasma si imbracata in haine curate. Apoi ii sunt legate mainile si picioarele pentru a i se asigura pozitia specifica, cu mainile impreunate pe piept. Acest obicei semnifica ideea de a sta drept cand va merge in fata divinitatii, cand ajunge in cealalta lume.

In plus, in prezent sunt multe obiceiuri care au legatura cu banii. Biserica recomanda evitarea tuturor obiceiurilor care tin de partea materiala, in schimb, banii poti fi oferiti familiei indurerate ca ajutor de inmormantare. Foarte des intalnita este punerea unei sume de bani in mainile defunctului, pentru ca acesta sa-si plateasca "vama".

Nu este de folos ca in buzunarul acestuia sa se puna obiecte precum ac, ata, pieptene, nu trebuie sa aiba verigheta pe deget sau ceas la mana. Machiajul, rujul si celelalte actiuni de ordin estetic sunt considerate obiceiuri pagane, pentru care vor suferi si cei care il impodobesc pe mort, deoarece biserica considera ca este un pacat.

O traditie respectata si astazi este ca pe parcursul transportului defunctului spre cimitir, de masina sa fie legate pe laterale coroane cu flori aduse de oameni in zilele de priveghere. Acestea sunt insotite de un prosop in care sunt legati cativa banuti, in mod simbolic. In traditia crestina acest drum trebuie presarat cu flori, semnificatia fiind multipla – drum lin spre cer, drum fara regrete, florile fiind si simbol al efemeritatii vietii, al faptului ca suntem muritori si avem un destin fragil.

In unele zone din tara se obisnuieste sa se acopere oglinzile atat timp cat sicriul se afla in casa, pentru a evita ca sufletul celui drag sa ramana captiv. In plus, nu este bine sa privesti in oglinda in toata aceasta perioada, deoarece vei fi urmatorul care va muri. In plus, in casa nu trebuie sa fie niciun lacat incuiat deoarece sufletul va fi impiedicat sa ajunga la portile Raiului. Tot pentru a facilita drumul spre Rai, ferestrele casei trebuie sa fie deschise, pentru ca sufletul sa paraseasca corpul.

Dupa inmormantare, traditia spune ca pe pervazul casei sa se aseze un vas cu apa. Exista superstitia conform careia sufletul celui decedat calatoreste prin locurile dragi, deci si pe acasa. Timp de 40 de zile, pana la plecarea acestuia catre Judecata de apoi, sufletul "se adapa", adica cere apa. Aceasta este echivalentul odihnei din viata pamanteasca - bea apa si pleaca din nou la drum.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87