Mesaj sincere condoleante
Închide
Coroane si jerbe funerare

Traditii pagane pentru inmormantare pastrate astazi

Inmormantarea este un ritual care implica respectarea unor dogme crestine, obiceiuri straveci, traditii si superstitii pastrate de multi ani in zona respectiva. Moartea reprezinta despratirea sufletului de trup, aceasta aduce multa suferinta in sufletul apropiatiilor, de aceea partea organizatorica aduce cu sine probleme. Nu este suficient sa treci peste decesul persoanei iubite, intrucat traditiile trebuie sa fie respectate. In prezent sunt aplicate obiceiuri pagane, care nu au legatura cu biserica, pentru ritualul de inmormantare. Afla care sunt acestea si ce semnificatie au in popor!

Obiceiuri pentru inmormantare

Cu siguranta, ai auzit de acoperirea oglinzilor, legarea defunctului sau aprinderea lumanarilor in casa. Acestea sunt traditii raspandite in randul crestinilor care au la baza zvonuri din popor si semnificatii speciale. Din religiile pagane au patruns in crestinism unele obiceiuri, fara a avea o logica sau chiar o simpla explicatie.

O practica des intalnita este reprezentata de legarea celui trecut in nefiinta de maini si de picioare. Dupa ce persoana iubita si-a dat ultima suflare, aceastra trebuie sa fie spalata cu apa curata, stropit cu agheasma si imbracat in haine curate. Apoi ii sunt legate mainile si picioarele pentru a i se asigura pozitia specifica, cu mainile impreunate pe piept. Acest obicei semnifica ideea de a sta drept cand va merge in fata divinitatii, cand ajunge in cealalta lume. In plus, in prezent sunt multe obiceiuri care au legatura cu banii. Biserica recomanda evitarea tuturor obiceiurilor care tin de partea materiala, in schimb, banii poti fi oferiti familiei indurerate ca ajutor de inmormantare. Foarte des intalnita este punerea unei sume de bani in mainile defunctului, pentru ca acesta sa-si plateasca 'vama'. Nu este de folos ca in buzunarul acestuia sa se puna obiecte precum ac, ata, pieptene, nu trebuie sa aiba verigheta pe deget sau ceas la mana. Machiajul, rujul si celelalte actiuni de ordin estetic sunt obiceiuri paganesti, pentru care vor suferi si cei ce il impodobesc pe mort cu astfel de lucruri deoarece fac mare pacat.

O traditie respectata si astazi este ca pe parcursul transportului defunctului spre cimitir de masina sa fie legate pe laterale coroane cu flori aduse de oameni in zilele de priveghere. Acestea sunt insotite de un prosop in care sunt legati sume mici de bani, simbolice. In traditia crestina acest drum trebuie presarat cu flori, semnificatia fiind multipla – drum lin spre cer, drum fara regrete, florile fiind si simbol al efemeritatii vietii, al faptului ca suntem muritori cu un destin fragil.

In unele zone din tara se obisnuieste ca in timp ce sicriul se afla in casa, respectiv decesul a avut loc la domiciliu, oglinzile se acopera pentru a evita ca sufletul celui drag sa ramana captiv. In plus, nu este bine sa privesti in oglinda atat timp cat sicriul este in casa deoarece vei fi urmatorul care va muri. Bineinteles ca acestea sunt doar niste superstitii si practici pagane. In plus, in casa nu trebuie sa fie niciun lacat incuiat deoarece sufletul va fi impiedicat sa ajunga la portile Raiului. Tot pentru a facilita drumul spre Rai, ferestrele casei trebuie sa fie deschise pentru ca sufletul sa paraseasca corpul.

Dupa inmormantare, traditia spune ca pe pervazul casei sa se aseze un vas cu apa. Exista superstitia conform careia sufletul celui decedat calatoreste prin locurile dragi, in mod cert acasa. Timp de 40 de zile, pana la plecarea acestuia catre judecata de apoi, sufletul se adapa, adica cere apa. Aceasta este ca o forma asemanatoare de a se odihni in viata pamanteasca, de a bea apa si a pleca din nou la drum.

Aranjamente funerare din articol

Comanda rapida - 0374.87.74.87