Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Ce trebuie sa faci si ce nu la o inmormantare?

Moartea unei persoane dragi provoaca multa durere in suflete noastre si necesita pregatiri riguroase pentru a te asigura ca sufletul celui drag paraseste cum se cuvine aceasta lume. Cand un crestin a murit, rudele acestuia de multe ori trec prin confuzie, deoarece apar pareri si traditii diferite in legatura cu datinile pentru ceremonia inmormantarii. Pentru a evita deruta si superstitiile existente in prezent care nu au legatura cu credinta crestina ortodoxa, iti prezentam in acest articol ce trebuie sa faci si ce nu la o inmormantare!

Primii pasi cand moare cineva drag

Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand moare cineva drag este sa anunti preotul parohiei din care face parte, acesta fiind singurul autorizat care te poate indruma catre urmatorii pasi si iti poate oferi toate informatiile necesare. De la biserica se vor solicita un sfesnic, lumanari, tamaie, carbune pentru ars tamaia, toiagul (o lumanare mare de ceara in forma de colac), o cruce (de obicei din ceara sau din lemn) si o icoana. De asemenea, se fixeaza cu preotul data si ora inmormantarii si orele potrivite pentru slujbele de seara, cina sau stalpii. Clopotarul bisericii, la soroacele cunoscute, va trage clopotul bisericii.

Urmeaza spalarea mortului, amintind de ritualul de botez prin care acesta a intrat in randul crestinitatii. Aceasta este stropit cu agheasma si imbracat cu haine noi si curate, apoi este asezat in sicriu cu fata spre rasarit cu mainile incrucisate (dreapta peste stanga, simbolizand rugaciune si iertare). Pe piept i se pune o icoana sfintita, iar langa maini toiagul care se aprinde in timpul slujbei. Trupul e acoperit apoi cu o panza alba, aratand ca raposatul se afla sub vesmant lui Hristos. Deasupra usii de la intrarea in casa va sta o panza de doliu (de culoare neagra) care ramane acolo pana la pomenirea de 40 de zile.

In zilele de pana la inmormantare, preotul este chemat de familie, pentru a savarsi slujba "Stalpilor". Aceasta reprezinta o rugaciune scurta care ajuta sufletul celui decedat sa paraseasca trupul. Pentru aceasta, se pregatesc din vreme catuia in care se aprinde carbune si se pune tamaie, o coliva si un pahar cu vin. Pe marginea gropii, preotul rosteste ultima ectenie si se canta "Vesnica pomenire". Acum este momentul cand apropiatii isi pot lua ramas bun de la persoana draga, inainte de acoperirea sicriului pot spune ultimele cuvinte si pot saruta icoana din mana acestuia. Preotul apoi savarseste tot ritualul de ingropare si binecuvanteaza coliva, precum si pachetele cu pomana ce se vor da.

Superstitii legate de inmormantare

De regula, inmormantarea se organizeaza dupa 3 zile de la deces, insa acest lucru nu este obligatoriu ritualul putand sa fie executat chiar si mai devreme. Nu este potrivit ca pe trupul mortului sa se aseze bani de catre rude si cunoscuti. Cei care doresc sa sprijine familia indoliata financiar pot sa o faca direct catre acestia. Fardurile, rujatul si celelalte sunt practici pagane, care nu sunt ingaduite de biserica si pentru care vor suferi si cei ce il impodobesc pe mort cu astfel de lucruri.

In ceea ce prijeste slujba, se recomanda o atitudine sobra, unde inceteaza orice alta activitate, iar cei prezenti pastreaza linistea si se roaga impreuna cu preotul pentru sufletul celui raposat. Nu se vorbeste, nu se fac gesturi, nu se rade. De asemenea, fiind moment de rugaciune, membrii familiei trebuie sa-si impuna o retinere de a plange zgomotos, pentru a nu deranja randuiala slujbei. Daca in ziua respectiva este zi de post, mancarea trebuie sa fie de post, asemenea si alimentele folosite la alcatuirea colivei. Practica de a lipi pe crucea din mana mortului o moneda este pagana si trebuie parasita. Legenda cu plata vamilor nu este recunoascuta de traditia crestina.

Familia si asa incercata de durere nu trebuie sa faca excese in ceea ce priveste pregatirea de inmormantare. Un astfel de trist eveniment nu trebuie transformat in prilej de fala sau intr-o intrecere in a face pregatiri cat mai multe si cat mai scumpe.

Inmormantarea este un eveniment trist, nu este un prilej de fala sau o competitie in a organiza un eveniment fastuos. Familia nu este bine sa faca excese, sa investeasca sume enorme pentru cele mai scumpe obiecte. Moartea este un moment cat se poate de firesc si sobru, iar acesta este un motiv pentru care nu este bine sa iesi in evidenta prin fanfare sau articole opulente.

Aranjamente funerare din articol

Comanda rapida - 0374.87.74.87