Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Ce trebuie sa faci si ce nu la o inmormantare?

Moartea unei persoane dragi provoaca multa durere si, in acelasi timp, presupune anumite pregatiri pentru ca sufletul sa paraseasca asa cum se cuvine aceasta lume. De obicei apar diferite pareri cu privire la datinile legate de ceremonia inmormantarii, pareri care pot provoca confuzie. Pentru a evita deruta si superstitiile existente in prezent, care nu au legatura cu credinta crestina ortodoxa, iti prezentam in acest articol ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci la o inmormantare!

Primii pasi cand moare cineva drag

Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand moare cineva drag este sa anunti preotul parohiei din care acesta a facut parte. Preotul este cea mai autorizata persoana care te poate indruma catre urmatorii pasi si care iti poate oferi toate informatiile necesare. Pentru biserica vei avea nevoie de un sfesnic, lumanari, tamaie, carbune pentru ars tamaia, toiag (o lumanare mare de ceara, in forma de colac), o cruce (de obicei din ceara sau din lemn) si o icoana. De asemenea, se fixeaza cu preotul data si ora inmormantarii si orele potrivite pentru slujbele de seara, cina sau stalpi. Clopotarul va trage clopotele bisericii la intervalele de timp stabilite pentru aceasta.

Urmeaza spalarea mortului, care aminteste de ritualulul botezului, prin care a intrat in randul crestinitatii. Aceasta este stropit cu agheasma si imbracat cu haine noi si curate, apoi este asezat in sicriu cu fata spre rasarit si mainile incrucisate (dreapta peste stanga, simbolizand rugaciune si iertare). Pe piept i se pune o icoana sfintita, iar langa maini toiagul care se aprinde in timpul slujbei. Trupul este acoperit apoi cu o panza alba, aratand ca raposatul se afla de acum sub vesmantul lui Hristos. Deasupra usii de la intrarea in casa se va aseza o panza de doliu (de culoare neagra) care va ramane acolo pana la pomenirea de 40 de zile.

In zilele de pana la inmormantare, preotul este chemat de familie, pentru a savarsi slujba "Stalpilor" - o rugaciune scurta, care ajuta sufletul celui decedat sa paraseasca trupul. Pentru aceasta se pregatesc din vreme catuia in care se aprinde carbune si se pune tamaie, o coliva si un pahar cu vin.

Pe marginea gropii, preotul rosteste ultima ectenie si se canta "Vesnica pomenire". Acesta este momentul in care apropiatii isi pot lua ramas bun de la persoana draga. Inainte de acoperirea sicriului pot spune ultimele cuvinte si pot saruta icoana din mana acestuia. Apoi preotul savarseste tot ritualul de ingropare si binecuvanteaza coliva, precum si pachetele cu pomana ce vor fi impartite.

Superstitii legate de inmormantare

De regula, inmormantarea se organizeaza dupa 3 zile de la deces, insa acest lucru nu este obligatoriu, ritualul putand sa fie executat chiar si mai devreme. Nu este potrivit ca pe trupul mortului sa se aseze bani de catre rude si cunoscuti. Cei care doresc sa sprijine familia indoliata financiar pot sa o faca in mod direct. Fardatul sau rujatul persoanei decedate sunt considerate practici pagane si nu sunt ingaduite de biserica.

In ceea ce priveste slujba, se recomanda o atitudine sobra. Orice alta activitate inceteaza, iar cei prezenti pastreaza linistea si se roaga impreuna cu preotul pentru sufletul celui raposat. Nu se vorbeste, nu se fac gesturi, nu se rade. De asemenea, fiind moment de rugaciune, membrii familiei trebuie se abtina de la a plange zgomotos, pentru a nu deranja randuiala slujbei. Daca in ziua respectiva este zi de post, mancarea trebuie sa fie de post, la fel si alimentele folosite la alcatuirea colivei. Practica de a lipi pe crucea din mana mortului o moneda este pagana si trebuie abandonata. Legenda cu plata vamilor nu este recunoascuta de traditia crestina.

Inmormantarea este un eveniment trist, nu este un prilej de fala sau o competitie in a organiza un eveniment fastuos. Nu este bine ca familia sa faca excese si sa investeasca sume enorme pentru cele mai scumpe obiecte. Moartea este un moment cat se poate de firesc si de sobru, la care familia nu trebuie sa iasa in evidenta prin fanfare sau articole opulente.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87