Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Cum te îmbraci la o înmormântare?

Moartea unei persoane apropiate este un eveniment dureros și poate ți se pare ciudat să te gândești cu ce haine să te îmbraci la înmormântare. Este necesar totuși să o faci, pentru că înmormântarea presupune respectarea unei anumite conduite vestimentare, iar hainele alese denotă nu doar sentimentele tale față de cel trecut în neființă, ci și respectul față de cei care participă la ceremonie.

Cum trebuie să fie îmbrăcămintea la o înmormântare?

Îmbrăcămintea pentru înmormântarea creștină trebuie să respecte câteva reguli generale: simplitate, decență, culori închise.

Culoarea care se poartă în mod normal la o înmormântare este culoarea neagră, cea care simbolizează doliul. Totuși, nu este greșit să porți și alte culori cu nuanțe întunecate, precum gri închis sau bleumarin.

Hainele de înmormântare ar trebui să fie cât mai simple, fără paiete sau alte accesorii sclipitoare și fără note extravagante. Evită hainele lucioase sau hainele din piele!

Decența este un criteriu de bază. Nu purta haine mulate, decoltate, haine fără mâneci, rochii sau fuste scurte.

Stilul poate fi mai mult sau mai puțin formal, în funcție de preferințele tale dar și de locul în care se desfășoară înmormântarea, care poate să impună o notă mai elegantă.

Ține cont și de condițiile meteo din ziua înmormântării. Dacă afară este foarte cald, alege haine din materiale lejere, care să permită pielii să respire. Gândește-te că va trebui să petreci multe ore în soare! În sezonul rece folosește pulovere, jachete mai groase sau un palton negru pentru eleganță. Dacă se anunță ploaie, ia cu tine și o umbrelă, tot de culoare închisă.

Concluzia: folosește o ținută simplă, închisă la culoare și nu vei da greș! Excepția de la această regulă o reprezintă cazurile în care familia persoanei decedate alege și solicită alt cod vestimentar pentru a îl onora astfel pe cel trecut în neființă (de exemplu un cod vestimentar care să aibă legătură cu profesia pe care acesta a avut-o în viață).

Ținuta femeilor la înmormântare

Cele mai potrivite haine de înmormântare pentru femei sunt reprezentate de piesele vestimentare simple și de culoare închise, mai formale sau mai casual, în funcție de solemnitatea ceremoniei.

O variantă este fusta sau rochia de lungime medie, decentă, care să nu fie mulată pe corp sau să atragă atenția prin diferite accesorii. Hainele nu trebuie să fie decoltate și nu trebuie să aibă imprimeuri evidente. Evită, de asemenea, materialul din piele.

Dacă acest stil nu te reprezintă, o altă variantă sunt pantalonii.

Alege încălțăminte comodă, fără toc înalt. Gândește-te că vei sta mult timp în picioare și că e foarte probabil să fii nevoită să mergi și pe teren neasfaltat pentru a ajunge la locul de veci al persoanei decedate.

Cât despre bijuterii, ele nu ar trebui să iasă în evidență prin culoare sau mărime. Machiajul, coafura și parfumul vor fi și ele discrete.

Ținuta bărbaților la înmormântare

Ținuta cea mai potrivită pentru bărbați atunci când iau parte la o înmormântare este reprezentată de un costum negru sau închis la culoare, o cămașă, șosete închise la culoare, pantofi negri mai eleganți și o cravată de culoare închisă (de preferat fără model).

Însă, dacă stilul formal nu își are locul sau dacă nu te caracterizează, o pereche clasică de pantaloni negri, alături de o cămașă în aceeași culoare sunt suficiente. Important este să te informezi cu privire la formalitatea evenimentului, pentru a nu face notă discordantă.

Evită tricourile, pantalonii scurți, cămășile cu mânecă scurtă și sandalele – nu sunt potrivite pentru înmormântare.

În final, nu uita că atunci când participi la o ceremonie funerară, nu doar ținuta contează. De exemplu, sunt unele lucruri care nu se spun la o înmormântare.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87