Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Despre ritualul de deshumare

In anumite zone ale tarii se practica ritualul de deshumare la 7 ani de la inmormantare, adica atunci cand se face ultima pomenire anuala a defunctului. Uneori se practica si la 3 ani, cifra asociata cu Sfanta Treime sau cu cele trei zile in care Iisus a ramas in mormant. Desi este o practica care nu isi are justificare in randul Biseicii, deshumarea se face din necesitate, din lipsa de spatiu in cimitire. Prin aceasta procedura cei care au trecut in lumea cealalta isi cedeaza locul urmasilor pentru ca altfel nu ar exista loc suficient pentru toti oameni decedati. Afla mai multe despre deshumare in acest articol!

In ce conditii se efectueaza acest ritual?

Traditia si practica Bisericii afirma ca mortii nu se dezgroapa niciodata si nu exista nicun Sfant Canon care sa mentioneze deshumarea. Preotii spun ca cei decedati trebuie sa ramana in mormintele lor "pana la Invierea cea de obste". Au fost descoperite morminte de sute de ani, care nu au fost deschise niciodata. Cu toate acestea, Biserica accepta deshumarea pentru canonizare, pentru aducerea osemintelor in tara natala si pentru depunerea altui membru din familie.

In capitala sau in orasele mari, mare parte dintre locurile de veci sunt rezervate pe o perioada de 7 ani, urmand ca dupa aceasta osemintele sa se scoata si sa reinhumeze alaturi de urmatorul defunct. Exista de asemenea situatii speciale, cand familia isi doreste ca toti cei raposati sa fie inmormantati in acelasi loc si din lipsa de spatiu se recurge la acest obicei, dar numai dupa implinirea a 7 ani de la deces. In toate situatile, ritualul implica atentie deosebita la detalii si respect fata de cel trecut in nefiinta. Slujba nu este necesara, deoarece deshumarea nu e mentionata in religia crestina. Osemintele gasite se scot la suprafata si sunt curatate bine de resturile de pamant, sunt spalate cu apa si vin, iar apoi se ung cu ulei sfintit. Aceste ramasite sunt depozitate in panza alba si se inhumeaza fie separat, fie alaturi de cel nou inmormantat.

Din punct de vedere legal, deshumarile nu se efectueaza decat cu aprobarea organelor sanitare competente. Este permisa deshumarea numai in sezonul rece si la termenul prescris de lege. Deshumarea mai poate fi necesara si in cazul cercetarilor penale.

De unde provine acest obicei?

Deshumarea isi are originile in Moldova, unde oamenii insistau sa isi dezgroape mortii dupa perioada de 7 ani, deoarece aceasta era practica folosita la Manastirea Neamt. In secolul al XVIII-lea, Sfantul Cuvios Paisie Velicicovschi (Paisie de la Neamt) adusese obiceiul dezgroparii monahilor de la Sfantul Munte Athos unde, din cauza terenului stancos, nu existau foarte multe locuri de inhumare. Dupa 7 ani osemintele erau inhumate intr-o groapa mai mica, sub biserica.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87