Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Ritualul de deshumare: dezgroparea morților

Procesul de deshumare nu este un ritual încurajat de Biserica Ortodoxă, considerându-se, conform tradiției, că morții trebuie să rămână în pâmânt până la Judecata de Apoi. Cu toate acestea, deshumarea a fost practicată de-a lungul timpului, iar în zilele noastre, din cauza spațiului limitat de înhumare, este un obicei care se întâlnește în mod frecvent.

Ce este deshumarea?

Deshumarea (numită și exhumare) reprezintă dezgroparea osemintelor unei persoane moarte.

Deshumarea se poate face fie în scop ritualic, fie dintr-un motiv mult mai practic – lipsa de spațiu în cimitire sau dorința familiei de a muta osemintele unei rude în alt loc.

Un alt motiv de deshumare îl poate constitui și necesitatea stabilirii cauzei morții într-un caz în care există suspiciuni de crimă.

Dezgroparea morților la 7 ani

În unele zone ale țării, cu deosebire în Moldova, se practică ritualul de deshumare a morților după 7 ani de la deces, adică atunci când se face și pomenirea de 7 ani a defunctului – ultima dintre pomenirile obligatorii după înmormântare. Osemintele sunt deshumate, spălate cu apă și vin, unse cu ulei sfințit și așezate într-un nou sicriu, odată cu citirea încă o dată a slujbei înmormântării, având loc astfel o dublă îngropare.

La unele mânăstiri din județul Neamț, osemintele călugărilor morți sunt dezgropate după 7 ani și așezate în criptă.

În trecut, la 7 ani de la decesul cuiva, rudele sale îi dezgropau osemintele, le spălau cu ulei și vin și le așezau în biserică. Rămâneau acolo până în ziua următoare când, după Liturghie, erau așezate din nou în mormânt. Unul dintre motivele pentru care morții se dezgropau la 7 ani era și verificarea stării în care se afla cadavrul. Dacă trupul era găsit neputrezit, atunci el era rezemat de peretele bisericii și i se citeau rugăciuni de dezlegare, întrucât se considera fie că era strigoi, fie că fusese blestemat și că i se va refuza învierea.

Conform părintelui Cleopa, trebuie făcută dezgroparea de 7 ani doar în următoarele situații: când cel mort a fost blestemat sau a fost sub vreo legătură arhierească sau a avut păcate foarte mari.

Astăzi deshumarea se practică în special în mediul urban, unde spațiul pentru morminte nu este suficient. În capitală sau în marile orașe, locurile de veci sunt rezervate pentru o perioadă de 7 ani, cu posibilitate de prelungire. Dacă după 7 ani concesionarul nu prelungește folosința locului de veci, osemintele sunt deshumate, curățate, spălate și așezate într-o parte a gropii unde va fi așezat sicriul cu rămășițele pământești ale altui defunct.

Legislația cu privire la deshumare

Legislația privind deshumarea este cuprinsă în Hotărârea nr. 741 din 2016, prin care sunt aprobate Normele tehnice și sanitare privind înhumarea, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane. De asemenea, art. 9 din Legea nr. 102/2014 face referire la deshumarea morților.

Prevederi bisericești referitoare la dezgropare sunt menționate și în Capitolul al VIII-lea din Regulamentul cimitirelor din BOR.

În ce condiții se face deshumarea?

Exhumarea se face de către administrația cimitirului, în prezența familiei sau a unui reprezentant al familiei persoanelor decedate și a administratorului cimitirului.

Dacă au trecut 7 ani de la deces, deshumarea se poate face fără avizul autorităților locale de sănătate publică și poate fi efectuată în orice perioadă din an.

În cazul în care nu au trecut 7 ani ani de la deces, pentru deshumare trebuie îndeplinite următoarele condiții:

În cazul deshumării cadavrelor în vederea stabilirii cauzelor morții, este necesar acordul procurorului sau al instanțelor judecătorești, iar la reînhumare este obligatorie prezența reprezentantului instanței.

Cine poate cere deshumarea?

Persoana care poate cere deshumarea este cea care are în concesiune mormântul respectiv.

Acte necesare pentru eliberarea adeverinței de deshumare:

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87