Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Simbolistica crucii funerare

Crucea este unul dintre simbolurile cele mai raspandite cu care ne intalnim pe tot parcursul vietii in diferite ipostaze. Inca din cele mai vechi timpuri, crucea este vazuta ca un simbol al vietii si al mortii, o calauza a vietii care ne ghideaza in permanenta. Inseamna jertfa, credinta si putere. In cultura, religia si spiritualitatea umanitatii, din vremurile stravechi, crucea a capatat semnificatii dintre cele mai profunde. Citeste in acest articol simbolistica crucii funerare!

Importanta crucii pe parcursul vietii

Semniicatia crucii porneste de la moartea lui Iisus de pe crucea de lemn de la Golgota care a permis tuturor crestiinilor sa le fie iertate pacatele si le-a deschis calea spre biruinta. Aceasta moarte este extrem de complexa in plan simbolic, intrucat chiar daca crucea aceasta a reprezentat o moarte fizica a lui Iisus pentru iertarea pacatelor, in plan spiritual reprezinta doar un inceput pentru crestinii care isi doresc o viata calauzita, o viata de biruinta absoluta asupra pacatului pe care l-am mostenit.

Simbolul crucii ne calauzeste intreaga viata, inca de cand ne nastem pana cand parasim aceasta lume. Fiind un element sacru, respectat de catre religiosi, crucea nu lipseste de la cele mai importante etape ale vietii, nasterea, nunta si moartea. Prin prezenta acesteia ne apropiem de Dumnezeu si devenim oameni mai buni. Tocmai din acest motiv, crucea nu lipseste de la ritualul de inmormantare, unde capata o semnificatie importanta. Locul unde este pozitionanta, la capataiul celui trecut in nefiinta, denota cinstea. Preotii ne invata ca Sfanta Cruce are trei semnificatii: obiect sfant, semn de inchinare si misiune. De-a lungul timpului s-au facut numeroase cercetari filosofice si cu toate acestea, Sfanta Cruce a ramas o taina!

Crucea la ritualul de inmormantare

Sfanta Cruce este nelipsita de la ritualul inmormantarii unde capata un simbol specific. In spatiul rural, se considera ca, in Judecata de Apoi, omului ii este necesara crucea pentru a se prinde de ea. Exista o presupunere in popor conform careia, daca ritualul inmormantarii nu este indeplinit in mod corect, cu toate traditiile si obiceiurile specifice regiunii, intreaga comunitate a satului este amenintata. De aceea, intregul sat este prezent atunci cand acest eveniment apare. Bazat pe prezenta in mentalitatea rurala a credintei in existenta a doua lumi (cea pamanteasca si cea cereasca), crucea funerara este simbolul caii de mijloc intre cer si pamant, pentru sufletul celui raposat. Monumentele funerare pot fi simple, clasice, implicand simbolul crucii sau cu diverse aplicati care au la randul lor simboluri. In functie de dorinta fiecaruia si puterea financiara monumentele pot fi de diferite tipuri, avand la baza simboluri despre viata si moarte. De cele mai multe ori se aleg ingeri, pasari, placa comemorativa cu text combinata cu cruce etc.

Pasarile aplicate pe monument simbolizeaza inaltarea spre cer, libertatea si gingasia. Cromatic, pasarile albe, in special porumbeii semnifica puritatea sufletului celui trecut in nefiinta si se folosesc de obicei pentru inmormantarile unei femei sau a unui copil. Ingerii semnifica viata de dincolo, divinitatea si metamorfozarea vietii. Sunt folositi pentru persoanele tinere ca simbol al dragostei absolute purtate raposatului. Unele dintre cele mai impresionante scuplturi sunt ingerii cuprinsi de tristete care par sa fie cazuti peste mormant. Tipul acesta de monument poate fi observat in special in Roma, unde este admirat de zeci de turisti. Indiferent insa de incarcatura simbolica a arhitecturii funerare, atata timp cat crucea funerara exista, constituie semnul identitatii spirituale a celui ce odihneste in preajma lui.

Aranjamente funerare din articol

Comanda rapida - 0374.87.74.87