Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Simbolistica crucii funerare

Crucea este unul dintre cele mai raspandite simboluri. Ne intalnim cu ea pe tot parcursul vietii, in diferite ipostaze. Inca din cele mai vechi timpuri, crucea a fost vazuta ca un simbol al vietii si al mortii, o calauza care ne ghideaza in permanenta. Crucea inseamna jertfa, dar si credinta si putere. Citeste in acest articol despre simbolistica crucii funerare!

Importanta crucii pe parcursul vietii

Semnificatia crucii porneste de la moartea lui Iisus pe crucea de lemn de la Golgota, prin care crestinilor le-au fost iertate pacatele si le-a fost deschisa calea spre biruinta.

Simbolul crucii ne calauzeste intreaga viata, din momentul in care ne nastem si pana cand parasim aceasta lume. Fiind un element sacru, crucea nu lipseste de la cele mai importante etape ale vietii - nasterea, nunta si moartea. Prezenta acesteia ne apropie de Dumnezeu si ne face sa devenim oameni mai buni. Tocmai din acest motiv, crucea nu lipseste de la ritualul de inmormantare, unde capata o semnificatie importanta. Locul unde este pozitionata, la capataiul celui trecut in nefiinta, denota cinstea. Preotii ne invata ca Sfanta Cruce are trei semnificatii: obiect sfant, semn de inchinare si misiune. De-a lungul timpului s-au facut numeroase cercetari filosofice si cu toate acestea, Sfanta Cruce a ramas o taina!

Crucea la ritualul de inmormantare

Sfanta Cruce este nelipsita de la inmormantari. In spatiul rural, se considera ca la Judecata de Apoi omul va avea nevoie de cruce pentru a se prinde de ea. In popor se crede ca daca ritualul inmormantarii nu este indeplinit in mod corect, cu toate traditiile si obiceiurile specifice regiunii, intreaga comunitate a satului este amenintata. De aceea, intregul sat este prezent la inmormantari. Crucea funerara este simbolul caii de mijloc intre cer si pamant pentru sufletul celui raposat.

Monumentele funerare pot fi simple, clasice, implicand doar simbolul crucii, sau cu diverse aplicatii, purtatoare, la randul lor, de simboluri. De cele mai multe ori se aleg ingeri, pasari, placa comemorativa cu text combinata cu cruce etc.

Pasarile aplicate pe monument simbolizeaza inaltarea spre cer, libertatea si gingasia. Din punct de vedere cromatic, pasarile albe, in special porumbeii, semnifica puritatea sufletului celui trecut in nefiinta si se folosesc de obicei pentru inmormantarea unei femei sau a unui copil.

Ingerii semnifica viata de dincolo, divinitatea si metamorfozarea vietii. Sunt folositi pentru persoanele tinere, ca simbol al dragostei absolute purtate raposatului. Unele dintre cele mai impresionante sculpturi reprezinta ingeri cuprinsi de tristete care par sa fie cazuti peste mormant. Aceste monumente se intalnesc in special in Roma, unde sunt admirate de zeci de turisti.

Indiferent insa de incarcatura simbolica a arhitecturii funerare, atata timp cat crucea funerara exista, constituie semnul identitatii spirituale a celui ce odihneste in preajma sa.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87