Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Când se înlocuiește crucea de lemn?

Crucea este unul dintre cele mai importante simboluri creștine. Ea însoțește defunctul la fiecare pas în ritualul de înmormântare. Nelipsită în timpul slujbei, crucea de lemn ajunge în final să fie amplasată la mormântul celui adormit. Ea va sta acolo însă doar pentru o anumită perioadă de timp. Din mai multe considerente, crucea de lemn va trebui înlocuită la un moment dat, punându-se în loc una realizată, după dorințele și posibilitățile familiei, din marmură, granit sau piatră.

Ce simbolizează crucea de lemn?

Ritualul de înmormântare este diferit de la un popor la altul, în funcție de religia și cultura acestuia. În tradiția creștină, crucea reprezintă legătura dintre două lumi – lumea pământească și cea cerească. Crucea de lemn este emblema identității spirituale a celui trecut în neființă. Crucea de lemn va însoți defunctul pe drumul spre cimitir, în timpul slujbei de înmormântare și ulterior la mormânt.

Datorită semnificației crucii, cel care o poartă în ziua înmormântării trebuie să facă parte din familie sau să fi avut o relație specială cu defunctul. Acest lucru se explică prin legătura pe care crucea o creează între viață și moarte, între toți cei prezenți la înmormântare și cel drag, plecat dintre noi.

Conform tradiției, crucea pentru cimitir se confecționează din lemn, iar pe ea se înscriu numele persoanei, data nașterii și data morții, precum și mențiunea I.N.R.I. (Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor).

Când se înlocuiește crucea de lemn?

Din cauza materialului din care este confecționată, crucea se poate degrada ușor, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile.

Conform obiceiurilor, crucea de lemn va sta la mormânt, la căpătâiul celui mort, timp de 1 an. Momentul pomenirii de 1 an poate fi folosit și pentru a schimba crucea de lemn (în unele zone, crucea de lemn se schimbă la pomenirea de 40 de zile sau la parastasul de 6 luni).

În cazul în care, înainte de împlinirea termenului de 1 an, crucea de lemn se deteriorează și capătă un aspect neplăcut, ea se poate recondiționa, șlefuindu-se și lăcuindu-se lemnul și revopsindu-se literele. În cazul în care vechea cruce de lemn nu se mai poate folosi, va fi înlocuită, chiar dacă s-a scurs mai puțin de 1 an de la înmormântare.

Noua cruce se realizează de obicei din materiale precum marmura, granitul sau piatra. Odată înlocuită crucea de lemn, trebuie să aibă loc ritualul de sfințire de către preot a noii cruci. Pentru aceasta, familia va duce la cimitir un vas cu apă curată, busuioc, tămâie, lumânări, colivă și vin.

Ce se face cu crucea de lemn?

Conform sfaturilor preoților, vechea cruce de lemn se poate arde sau se poate așeza într-un loc de la marginea cimitirului, de unde va fi preluată de către cei responsabili de cimitir.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87