Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Cand trebuie inlocuita crucea funerara de lemn?

Crucea este unul dintre cele mai importante simboluri crestine, care insoteste defunctul la fiecare pas in ritualul de inmormantare. Aceasta semnifica despartirea trupului de suflet si trecerea omului la viata vesnica. Nelipsita in timpul slujbei, crucea de lemn ajunge in final sa fie amplasata la mormantul celui adormit pentru o anumita perioada de timp. Este bine de stiut ca aceasta trebuie inlocuita la un moment dat, din mai multe considerente. Noua cruce poate sa fie realizata, in functie de dorintele si posibilitatile familiei, din lemn, granit, marmura sau piatra. Citeste in continuare acest articol pentru a afla ce reprezinta crucea de lemn si cand se inlocuieste!

Crucea de lemn – traditie si semnificatie

Ritualul de inmormantare este diferit de la un popor la altul, in functie de religia si cultura acestuia. In traditia crestina, crucea funerara reprezinta legatura dintre cele doua lumi, pamanteasca si cereasca. Fiecare element de arhitectura funerara este incarcat de simboluri profunde, ce tin de traditie si credinta. Crucea de lemn reprezinta emblema identitatii spirituale a celui drag, trecut in nefiinta. Aceasta insoteste defunctul pe drumul spre cimitir, in timpul slujbei de inmormantare si ulterior la locul de veci. Datorita incarcaturii simbolice a crucii, cel care o poarta in ziua ritualului de inmormantare trebuie sa faca parte din familie sau sa fi avut o relatie speciala cu defunctul. Acest lucru se datoreaza legaturii pe care crucea o creeaza intre viata si moarte, intre toti cei prezenti la inmormantare si cel drag plecat dintre noi.

Motivul pentru care crucea de lemn este necesara la inmormantare este conturat in jurul unei traditii rurale. Se spune ca in momentul Judecatii de Apoi, crucea ii va fi de trebuinta celui decedat pentru a se prinde de aceasta. Conform obiceiului, crucea trebuie sa fie confectionata din lemn, iar pe aceasta se vor inscriptiona numele persoanei, data nasterii si data mortii, impreuna cu mentiunea I.N.R.I (Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor).

Cand este momentul pentru a inlocui crucea de lemn?

In general, conform traditiei crestine, crucea de lemn insoteste trupul celui decedat timp de 1 an sau este inlocuita dupa pomenirea de 40 de zile. Din cauza materialului din care este confectionata, crucea se poate degrada usor ca urmare a conditiilor meteorologice neprielnice. Astfel, atunci cand crucea capata un aspect neplacut sau nu se mai poate folosi, se opteaza pentru reconditionare sau inlocuire. Pentru a pastra traditia, respectiv mentinerea crucii pe o perioada de un an la locul de veci, lemnul se poate slefui si lacui, iar literele se pot revopsi, pentru un aspect ingrijit. De cele mai multe ori, oamenii opteaza pentru o noua cruce, din materiale precum marmura, granit sau piatra. Odata inlocuita crucea de lemn, trebuie sa aiba loc ritualul de sfintire la cimitir de catre preot.Pentru acesta este nevoie de un vas cu apa curata, busuioc, tamaie, lumanari, coliva si vin asigurate de familie.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Coroana garoafe Coroana garoafe
195 lei
Jerba crini Jerba crini
169 lei
Comanda rapida - 0374.87.74.87