Mesaj sincere condoleanțe
Închide
Coroane si jerbe funerare

Cimitire din București și din România

Cel mai adesea suntem tentați să asociem locurile de veci cu tristețea. Lumea în care trăim a evoluat însă atât de mult, iar obiceiurile și tradițiile de înmormântare sunt atât de variate încât unele cimitire din București sau din restul României au devenit adevărate atracții turistice.

Cimitire faimoase din București

Cimitirul Bellu

Cimitirul Bellu este cel mai cunoscut cimitir din București și unul dintre cele mai importante cimitire din România. Este în același timp un obiectiv cultural, fiind un adevărat muzeu în aer liber.

Cimitirul Bellu este plin de povești, legende, istorie și monumente frapante. Aici sunt îngropate personalități de marcă ale culturii românești, precum Mihai Eminescu, Spiru Haret, Nae Ionescu, Nicolae Ioarga, Titu Maiorescu, Bogdan Petriceicu Hașdeu etc.

Cimitirul Bellu a luat ființă în anul 1858, iar numele său provine de la baronul Barbu Bellu, pe atunci ministru al Cultelor și al Justiției, care a donat terenul municipalității. La jumătatea secolului al XIX-lea Bucureștiul se afla în plin proces de modernizare, de aceea se dorea înființarea unui cimitir important în oraș. Până atunci, cei morți erau îngropați în curțile bisericilor sau la periferia orașului.

Există o mulțime de legende și povești vesele și mai puțin vesele care-și așteaptă cuminți ascultătorii pe potecile și aleile cimitirului. La fiecare pas te întâmpină un monument impresionant. Cimitirul Bellu adăpostește peste 300 de monumente istorice, fiecare cu povestea sa. Există lespezi vechi, scrise în slavonă, cea mai veche datând de la 1839. Astfel de morminte au fost mutate, odată cu finalizarea lucrărilor, în Cimitirul Bellu, așa cum s-a întâmplat cu mormântul familiei lui Constantin Cantacuzino, caimacamul Țării Românești.

Mausoleele impunătoare adăpostesc familii renumite ale istoriei naționale. Cel mai impresionant este mausoleul familiei Ghica, realizat de arhitectul Ion Mincu, ce adăpostește mormântul lui Dimitrie Ghica. Osemintele sale, înhumate la 1803, au fost mutate aici și tot aici au fost îngropate și rudele sale. Un alt mausoleu important și foarte vizitat de turiști este cel a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, prim-ministru al Regatului României.

Dar nu numai mausoleele reprezintă puncte de interes. Unele statui au povești care trezesc curiozitatea și compasiunea celor care se plimbă prin cimitir. Monumentul de la mormântul familiei Poroineanu a fost realizat de sculptorul italian Raffaello Romanelli în amintirea a doi frați care s-au îndrăgostit unul de celălalt fără să cunoască legătura de rudenie, iar apoi s-au sinucis. Moartea lor a fost urmată și de sinuciderea tatălui, Constantin Poroineanu.

O altă statuie realizată de sculptorul italian este “Doamna cu umbrela”, ridicată în memoria unei guvernante belgiene care ar fi murit în spitalul din Băile Herculane, în urma unei operații nereușite de peritonită. Inscripția de pe mormântul său este relevantă: Cet animal de médecin m'a tuée! ("Acel nenorocit de doctor m-a ucis!").

Cimitirul evreiesc Filantropia

Cimitirul Filantropia este unul dintre cele trei cimitire evreiești aflate în București. Se găsesc aici mormintele mai multor personalități din România, precum Mihail Sebastian, Iosif Sava sau Barbu Nemțeanu, dar și monumente dedicate eroilor de origine evreiască căzuți pentru țară în Primul Război Mondial.

Cimitirul Filantropia se remarcă și printr-o curiozitate: se află aici mormântul lui...Adolf Hitler. Evident, este doar o coincidență de nume. Hitler cel înmormântat la Filantropia a fost un pălărier evreu care a murit la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cimitirul Raiul Animalelor

Cimitirul din comuna Cățelu, lângă București, a fost primul cimitir pentru animale din România. A fost construit în anul 2003 de către un instructor de dresaj de câini. Cimitirul este împărțit pe categorii, fiecare rasă de animale având o secțiune dedicată.

Lista cimitirelor din București

Cimitire ortodoxe administrate de Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU):

Cimitire ortodoxe parohiale:

Cimitire private ortodoxe:

Cimitire catolice din București:

Cimitire evreiești din București:

Alte cimitire:

Cimitire militare din București:

Cimitire renumite din România

Cimitirul evreiesc din Șimleu Silvaniei

Cimitirul israelit din Șimleu Silvaniei este cel mai mare cimitir evreiesc din Jud. Sălaj, fiind considerat interesant atât pentru sculpturile pietrelor funerare, cu forme geometrice și decorațiuni florale, cât și pentru inscripțiile sale, acum greu de deslușit. Cea mai veche piatră funerară datează din anul 1750. În jur de 2500 de evrei își dorm somnul de veci în acest cimitir.

Cimitirul Viu de la Sulina

Cimitirul Viu din Sulina are o vechime de peste 200 de ani. Este considerat unic în Europa pentru că în el sunt îngropați oameni de diferite confesiuni - localnici români, ofițeri britanici, un pirat grec, marinari musulmani și târgoveți evrei. Este renumit pentru pietrele funerare cu sculpturi emoționante și povești dramatice, precum surorile care au murit îmbrățișate sau îndrăgostiții care au murit înecați.

Cimitirul Vesel de la Săpânța

Cimitirul Vesel este unul dintre cele mai cunoscute și mai interesante cimitire din România. Se remarcă prin crucile sale de lemn vopsite în albastru, ce poartă epitafuri amuzante care rezumă în câteva versuri viața oamenilor îngropați acolo. Cimitirul este parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și este vizitat în fiecare an de mulți turiști.

Cimitirul din Deal, Sighișoara

Cimitirul din Deal se află lângă Biserica Evanghelică din Sighișoara. Se găsesc aici pietre funerare din sec. XVIII, sub care sunt îngropați sași de viță nobilă, care aveau pe vremuri o mare influență în viața socială, politică și religioasă a orașului.

A fost nevoie de mult timp pentru ca oamenii să își schimbe raportarea față de cimitir, iar în zilele noastre multe cimitire sunt amenajate și vizitate asemenea unor parcuri, unde pot fi admirate monumente funerare, unde oamenii se pot reculege pe băncile amplasate de-a lungul aleilor umbrite și pot depune la mormintele celor trecuți în neființă coroane, jerbe funerare, flori sau, pur și simplu, o lumânare aprinsă.

Aranjamente funerare care te-ar putea interesa

Comanda rapida - 0374.87.74.87